Tak przygotowanej owsianki jeszcze nie jadłeś. Zdrowa, pożywna i pyszna owsianka z piekarnika

Owsianka na szybko. Jak zrobić błyskawiczną owsiankę w domu? Przepis na zdrową, pożywną przekąskę na śniadanie. Jeśli jesteś fanem śniadań na ciepło, to nasza pieczona owsianka zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmie Ci tylko kilka minut.

Obrazek
Ewa

Pieczona owsianka to coś, co często przygotowuję dla mojej rodziny. Jest pożywna i sycąca, a w tak pysznej, słodkiej odsłonie po porcję sięgają nawet najmłodsi. Któregoś ranka zamiast klasycznej, gotowanej wersji postawiłam na mały eksperyment. Rezultat? Błyskawiczna owsianka z truskawkami!

Owsianka części z nas kojarzy się z niezbyt zachęcającą papką z przedszkola. Pora ją odczarować!

Czy owsianka jest zdrowa?

Owsianka jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Węglowodany zawarte w ziarnie zawierają również szeroką gamę witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez, cynk, selen, witaminy z grupy B oraz trochę mniejsze ilości wapnia i potasu. Całkiem niezły wynik jak na tanią i prostą potrawę!

Owies zawiera duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Badania dowodzą, że beta-glukan obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, a nawet wzmacnia odporność. Działa jak naturalny prebiotyk, który wpływa na właściwą florę bakteryjną jelit.

A co w tym najfajniejsze- przygotowanie owsianki pozwala na uwolnienie kreatywności. Możesz zrobić ją na słodko, słono, próbować różnych napojów roślinnych i mleka, mieszać dodatki... Każdy znajdzie coś dla siebie!

Pieczona owsianka – przepis na szybką owsiankę

Błyskawiczna pieczona owsianka to patent, który warto znać. W kilka minut przygotujesz porcje pożywnej owsianki.

Składniki:

           
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego (+ trochę do serwowania)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1/4 szklanki pokrojonej białej czekolady (opcjonalnie)
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Przygotowanie pysznej pieczonej owsianki jest banalnie proste. Potrzebujesz naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Wysmaruj jej wnętrze olejem kokosowym- dzięki temu owsianka nie będzie przywierała. Olej kokosowy często ma postać stałą- żeby to zmienić wystarczy umieścić opakowanie z olejem w naczyniu z ciepłą wodą albo postawić w ciepłym miejscu, np. obok kaloryfer

Następnie do formy włóż dwa dojrzałe banany i rozgnieć je przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków. Następnie wsyp do środka płatki owsiane. Sprawdzą się tutaj zarówno błyskawiczne, jak i górskie.

Obrazek

Kiedy płatki będą już w naczyniu posyp całość nasionami chia i zalej mlekiem. Nasiona chia mają w sobie dużo błonnika, kwasów omega-3 i minerałów. Możesz je również zastąpić polskim chia- siemieniem lnianym.

Obrazek

Następnie na wierzchu wyłóż łyżkami jogurt naturalny, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszaj, żeby smaki się połączyły. Wybierając w sklepie masło orzechowe, zwróć uwagę na jego skład- najlepiej jeśli byłoby w 100% z orzeszków. Dodatek oleju jest kompletnie zbędny. Jeśli masz w swoim domu blender o wystarczającej mocy, to możesz spróbować przygotować takie masło samemu- szklankę orzechów zblenduj ze szczyptą soli i gotowe!

Obrazek

Kiedy owsianka będzie już wymieszana, wyłóż na górę pokrojone w plasterki truskawki i posyp całość białą czekoladą. My użyliśmy czekoladowych dropsów, ale równie dobrze sprawdzi się posiekana drobno czekolada.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.

Przed podaniem udekoruj owsiankę jogurtem naturalnym i polej miodem. Najlepiej smakuje na ciepło!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej