Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad bez grama mięsa? A może po całym tygodniu nie masz ochoty na długie gotowanie? W obu przypadkach sprawdzi się jedno rozwiązanie — genialny makaron z pysznym sosem.

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodniećWystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje szybkiego i prostego przepisu na obiad dla całej rodziny. Tak, aby zaledwie z kilku składników wyczarować pożywny i smaczny posiłek. A jak jeszcze można zrobić to w jednym urządzeniu, to już w ogóle sztos. Taka receptura to prawdziwe złoto w każdej kuchni.

Jeśli sam chciałbyś mieć pod ręką sprawdzone rozwiązanie tego typu, nie musisz dłużej go szukać. Przychodzę z gotowym pomysłem, który na pewno zadomowi się w twojej kuchni na dłużej. Już za moment poznasz genialny patent na błyskawiczny makaron z ciekawym i przepysznym sosem na bazie karmelizowanej cebuli. Jest tak dobry, że nawet nie potrzebuje mięsnych dodatków. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Ten genialny makaron z cebulową nutką praktycznie robi się sam. Do tego świetnie smakuje i fajnie się prezentuje

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 40 g masła,
  • 2 suszone papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szkl. wody z makaronu,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • ⅓ szkl. natki pietruszki,
  • 300 g ugotowanego makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebul, które w tym przypadku stanowią bazę całej receptury. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry

W pierwszej kolejności zajmuję się cebulami
W pierwszej kolejności zajmuję się cebulami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w rozgrzanym garnku łączę ze sobą oliwę z oliwek oraz masło. Po chwili do urządzenia wsypuję wcześniej przygotowane cebule i podsmażam je na złocisty kolor

Warzywa trafiają na do garnka
Warzywa wrzucam do garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: suszone papryczki chili, drobno posiekane ząbki czosnku oraz 125 ml wody z ugotowanego makaronu. Dzięki ostatniemu składnikowi sos i makaron połączą się w idealną całość. 

Do przepisu wykorzystuję też wodę po gotowaniu makaronu
Do przepisu wykorzystuję też wodę po gotowaniu makaronu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam również o śmietance, która nada mieszance kremowej konsystencji. Do garnka wsypuje też drobno posiekaną świeżą pietruszkę. Całość gotuję przez chwilę, aż cebulowy sos dobrze zgęstnieje

W przepisie nie zabraknie też zielonego akcentu
W przepisie nie zabraknie też zielonego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do garnka trafia ugotowany makaron w sposób al dente. Składniki dokładnie mieszam i przekładam na talerze. 

Najwyższy czas dodać makaron
Najwyższy czas dodać makaron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie dekoruję dodatkową porcją świeżej pietruszki. Na talerzu jako ozdoba lądują również dwie papryczki chili. I to wszystko, smacznego!

Taki obiad można jeść codziennie
Taki obiad można jeść codziennie © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat