PrzepisMakaronyMakaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
03.04.2024 10:14, aktualizacja: 03.04.2024 11:09

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad bez grama mięsa? A może po całym tygodniu nie masz ochoty na długie gotowanie? W obu przypadkach sprawdzi się jedno rozwiązanie — genialny makaron z pysznym sosem.

Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje szybkiego i prostego przepisu na obiad dla całej rodziny. Tak, aby zaledwie z kilku składników wyczarować pożywny i smaczny posiłek. A jak jeszcze można zrobić to w jednym urządzeniu, to już w ogóle sztos. Taka receptura to prawdziwe złoto w każdej kuchni.

Jeśli sam chciałbyś mieć pod ręką sprawdzone rozwiązanie tego typu, nie musisz dłużej go szukać. Przychodzę z gotowym pomysłem, który na pewno zadomowi się w twojej kuchni na dłużej. Już za moment poznasz genialny patent na błyskawiczny makaron z ciekawym i przepysznym sosem na bazie karmelizowanej cebuli. Jest tak dobry, że nawet nie potrzebuje mięsnych dodatków. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten genialny makaron z cebulową nutką praktycznie robi się sam. Do tego świetnie smakuje i fajnie się prezentuje

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 40 g masła,
  • 2 suszone papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szkl. wody z makaronu,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • ⅓ szkl. natki pietruszki,
  • 300 g ugotowanego makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania cebul, które w tym przypadku stanowią bazę całej receptury. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry

W pierwszej kolejności zajmuję się cebulami
W pierwszej kolejności zajmuję się cebulami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie w rozgrzanym garnku łączę ze sobą oliwę z oliwek oraz masło. Po chwili do urządzenia wsypuję wcześniej przygotowane cebule i podsmażam je na złocisty kolor

Warzywa wrzucam do garnka
Warzywa wrzucam do garnka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki na patelnię trafiają: suszone papryczki chili, drobno posiekane ząbki czosnku oraz 125 ml wody z ugotowanego makaronu. Dzięki ostatniemu składnikowi sos i makaron połączą się w idealną całość. 

Do przepisu wykorzystuję też wodę po gotowaniu makaronu
Do przepisu wykorzystuję też wodę po gotowaniu makaronu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam również o śmietance, która nada mieszance kremowej konsystencji. Do garnka wsypuje też drobno posiekaną świeżą pietruszkę. Całość gotuję przez chwilę, aż cebulowy sos dobrze zgęstnieje

W przepisie nie zabraknie też zielonego akcentu
W przepisie nie zabraknie też zielonego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec do garnka trafia ugotowany makaron w sposób al dente. Składniki dokładnie mieszam i przekładam na talerze. 

Najwyższy czas dodać makaron
Najwyższy czas dodać makaron© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie dekoruję dodatkową porcją świeżej pietruszki. Na talerzu jako ozdoba lądują również dwie papryczki chili. I to wszystko, smacznego!

Taki obiad można jeść codziennie
Taki obiad można jeść codziennie© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także