Wrzuć do wrzątku naciętą cebulę. Zachwycisz gości przy wielkanocnym stole

Właśnie tak. Wystarczy naciąć delikatnie cebulę i lekko podgotować. Wtedy stanie się bazą do stworzenia nietuzinkowego dania, które zrobi wrażenie na siedzących przy stole. Na wielkanocnym obiad propozycja jak znalazł.

Przygotuj faszerowaną cebulę na obiad wielkanocny Przygotuj faszerowaną cebulę na obiad wielkanocny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli. Zapach lekko podsmażonej, zwłaszcza z dodatkiem czosnku, wielu osobom kojarzy się z tym najlepszym, domowym jedzeniem. A co gdyby oddać jej pierwszeństwo i przyrządzić danie, w którym zagra pierwsze skrzypce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Cebula faszerowana. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Cukinia, papryka, pieczarki, bakłażan, ale rzadko kiedy cebula ląduje na talerzu wypełniona aromatycznym farszem. A szkoda, bo nie dość, że przecież mamy jej u nas pod dostatkiem, to możemy przebierać w odmianach. Chcąc więc zabrać się za przygotowanie faszerowanej cebuli, sięgnij w sklepie po jak największe okazy.

Do nadziewania cebuli dobrze nada się klasyczny farsz z mięsa mielonego i ryżu z dodatkiem przypraw i warzyw. Niemniej jeśli poszukujesz inspiracji na dania roślinne, postaw na farsz na bazie soczewicy lub ciecierzycy. Doskonale sprawdzi się również połączenie kaszy z warzywami.

Nadziewaną cebulę możesz podać na wielkanocny obiad, serwując ją obok ulubionej surówki i w towarzystwie sosu (i na ciepło, i zimno) domowej roboty. Wiele zależy do wybranego farszu, natomiast wśród najbardziej uniwersalnych znajdują się: pomidorowy, ziołowy, serowy czy czosnkowy.

Faszerowana cebula
Faszerowana cebula © Adobe Stock

Cebula nadziewana mięsem mielonym. Przepis

Składniki:

  • 7 dużych cebul + 1 do posiekania do farszu,
  • 700 g mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe, wieprzowo-wołowe),
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu + 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • słodka mielona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszka,
  • sól i pieprz.
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, a następnie natnij każdą do połowy. Tak przygotowane wrzuć do gotującej się wody i gotuj do momentu, aż lekko zmiękną. Następnie odstaw cebule do ostygnięcia.
  2. Ryż opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie płyn. Gotowy ryż odstaw do ostudzenia.
  3. Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, dodaj ugotowany ryż, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy.
  4. Delikatnie zdejmuj z każdej cebuli kolejne warstwy. Każdą z warstw wypełnij przygotowanym farszem.
  5. Cebule przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem lub masłem i piecz przez 15 minut w 180 st. C.
  6. Gotowe cebule podawaj z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania