Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Czy na bazie pieczarek można stworzyć pyszną i oryginalną przekąskę jednocześnie? Oczywiście, że tak i już za moment sam się o tym przekonasz!

Pieczarki w takim wydaniu staną się hitem w każdym domuPieczarki w takim wydaniu staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Mają odwiedzić cię znajomi i szukasz pomysłu na ciekawą i przede wszystkim smaczną przekąskę? Masz dość robienia na okrągło sałatek, deski serów czy koreczków? Postaw na faszerowane pieczarki w chrupiącej panierce. To będzie hit w każdym domu. 

Co znajdziesz w opisywanej przekąsce oprócz kultowych pieczarek? Czeka tu na ciebie kurczak, żółty ser oraz cała masa aromatycznych przypraw. Co więcej, choć przekąski podasz w panierce na bazie bułki tartej, wcale nie musisz smażyć ich w głębokim oleju. Wystarczy krótka wizyta w piekarniku i gotowe!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

W niepozornej pieczarce znajdziesz smaczne dodatki, które w połączeniu z chrupiącą panierką, tworzą niezapomnianą kombinację

Składniki:

  • 200 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 50 g startego cheddara,
  • 2 jajka,
  • ¾ szkl. bułki tartej,
  • ¾ szkl. mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu łączę ze sobą: mielonego kurczaka, oliwę z oliwek, suszony tymianek, suszony czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. 

Najpierw przygotowuję farsz na bazie mielonego kurczaka
Najpierw przygotowuję farsz na bazie mielonego kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Oczyszczone pieczarki bez trzonków wypełniam następnie żółtym serem. Oczywiście wcześniej ścieram go na tarce. 

Do kazdej pieczarki dodaję żółty ser
Do kazdej pieczarki dodaję żółty ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejną warstwę robię z mięsnej mieszanki, przykrywając ser w całości. 

Obie warstwy już są
Obie warstwy już są © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nafaszerowane w ten sposób pieczarki panieruję. Aby to zrobić, każdy element najpierw obtaczam w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. 

Czas na panierowanie
Czas na panierowanie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe przekąski przekładam na blachę. Po czym każdą pieczarkę polewam delikatnie oliwą z oliwek. Dopiero w takim wydaniu grzyby mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Zanim pieczarki trafią do piekarnika, polewam je oliwą z oliwek
Zanim pieczarki trafią do piekarnika, polewam je oliwą z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, gotowe pieczarki można serwować solo, z ulubionym sosem, bądź w towarzystwie kolorowej sałatki. Ja dodatkowo posypałam je świeżą natką pietruszki, dzięki czemu prezentują się jeszcze lepiej. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇