Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony
Czy na bazie pieczarek można stworzyć pyszną i oryginalną przekąskę jednocześnie? Oczywiście, że tak i już za moment sam się o tym przekonasz!
18.02.2024 | aktual.: 18.02.2024 22:47
Mają odwiedzić cię znajomi i szukasz pomysłu na ciekawą i przede wszystkim smaczną przekąskę? Masz dość robienia na okrągło sałatek, deski serów czy koreczków? Postaw na faszerowane pieczarki w chrupiącej panierce. To będzie hit w każdym domu.
Co znajdziesz w opisywanej przekąsce oprócz kultowych pieczarek? Czeka tu na ciebie kurczak, żółty ser oraz cała masa aromatycznych przypraw. Co więcej, choć przekąski podasz w panierce na bazie bułki tartej, wcale nie musisz smażyć ich w głębokim oleju. Wystarczy krótka wizyta w piekarniku i gotowe!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W niepozornej pieczarce znajdziesz smaczne dodatki, które w połączeniu z chrupiącą panierką, tworzą niezapomnianą kombinację
Składniki:
- 200 g mielonej piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 dużych pieczarek,
- 50 g startego cheddara,
- 2 jajka,
- ¾ szkl. bułki tartej,
- ¾ szkl. mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu łączę ze sobą: mielonego kurczaka, oliwę z oliwek, suszony tymianek, suszony czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.
Krok 2. Oczyszczone pieczarki bez trzonków wypełniam następnie żółtym serem. Oczywiście wcześniej ścieram go na tarce.
Krok 3. Kolejną warstwę robię z mięsnej mieszanki, przykrywając ser w całości.
Krok 4. Nafaszerowane w ten sposób pieczarki panieruję. Aby to zrobić, każdy element najpierw obtaczam w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
Krok 5. Gotowe przekąski przekładam na blachę. Po czym każdą pieczarkę polewam delikatnie oliwą z oliwek. Dopiero w takim wydaniu grzyby mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. I to wszystko, gotowe pieczarki można serwować solo, z ulubionym sosem, bądź w towarzystwie kolorowej sałatki. Ja dodatkowo posypałam je świeżą natką pietruszki, dzięki czemu prezentują się jeszcze lepiej. Smacznego!