PrzepisPrzekąskiKiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Pieczarki w takim wydaniu staną się hitem w każdym domu
Pieczarki w takim wydaniu staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
18.02.2024 07:28, aktualizacja: 18.02.2024 22:47

Czy na bazie pieczarek można stworzyć pyszną i oryginalną przekąskę jednocześnie? Oczywiście, że tak i już za moment sam się o tym przekonasz!

Mają odwiedzić cię znajomi i szukasz pomysłu na ciekawą i przede wszystkim smaczną przekąskę? Masz dość robienia na okrągło sałatek, deski serów czy koreczków? Postaw na faszerowane pieczarki w chrupiącej panierce. To będzie hit w każdym domu. 

Co znajdziesz w opisywanej przekąsce oprócz kultowych pieczarek? Czeka tu na ciebie kurczak, żółty ser oraz cała masa aromatycznych przypraw. Co więcej, choć przekąski podasz w panierce na bazie bułki tartej, wcale nie musisz smażyć ich w głębokim oleju. Wystarczy krótka wizyta w piekarniku i gotowe!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W niepozornej pieczarce znajdziesz smaczne dodatki, które w połączeniu z chrupiącą panierką, tworzą niezapomnianą kombinację

Składniki:

  • 200 g mielonej piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 50 g startego cheddara,
  • 2 jajka,
  • ¾ szkl. bułki tartej,
  • ¾ szkl. mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do pieczarek. W tym celu łączę ze sobą: mielonego kurczaka, oliwę z oliwek, suszony tymianek, suszony czosnek, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. 

Najpierw przygotowuję farsz na bazie mielonego kurczaka
Najpierw przygotowuję farsz na bazie mielonego kurczaka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Oczyszczone pieczarki bez trzonków wypełniam następnie żółtym serem. Oczywiście wcześniej ścieram go na tarce. 

Do kazdej pieczarki dodaję żółty ser
Do kazdej pieczarki dodaję żółty ser© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejną warstwę robię z mięsnej mieszanki, przykrywając ser w całości. 

Obie warstwy już są
Obie warstwy już są© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nafaszerowane w ten sposób pieczarki panieruję. Aby to zrobić, każdy element najpierw obtaczam w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. 

Czas na panierowanie
Czas na panierowanie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe przekąski przekładam na blachę. Po czym każdą pieczarkę polewam delikatnie oliwą z oliwek. Dopiero w takim wydaniu grzyby mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza

Zanim pieczarki trafią do piekarnika, polewam je oliwą z oliwek
Zanim pieczarki trafią do piekarnika, polewam je oliwą z oliwek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, gotowe pieczarki można serwować solo, z ulubionym sosem, bądź w towarzystwie kolorowej sałatki. Ja dodatkowo posypałam je świeżą natką pietruszki, dzięki czemu prezentują się jeszcze lepiej. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także