Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to strzał w dziesiątkę. Ta prosta, ale efektowna potrawa zachwyci każdego swoim smakiem i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję.Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli szukacie inspiracji na przekąskę, która zachwyci gości swoim smakiem i prostotą wykonania? Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to doskonały wybór! Spróbujcie sami tego sprawdzonego przepisu na mozzarella bites i zobaczcie, jak łatwo można stworzyć wyjątkową przekąskę na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Chrupiąca mozzarella - idealna przekąska na każdą okazję

Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które z pewnością masz już w swojej kuchni. Oto co będzie potrzebne:

  • mini mozzarella,
  • mąka kukurydziana,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • woda,
  • przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek.

Dodatkowe inspiracje:

  • Do panierki możesz dodać inne zioła i przyprawy, np. oregano, bazylię, chili w proszku.
  • Zamiast smażenia, możesz upiec kulki mozzarelli w piekarniku.
  • Możesz podawać kulki mozzarelli z różnymi dodatkami, np. z pomidorkami cherry, oliwkami lub świeżą bazylią.

Przygotowanie bez wysiłku

Proces panierowania i smażenia kulek mozzarelli jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy odsączyć i osuszyć ser, roztrzepać jajko z wodą, wymieszać bułkę tartą z przyprawami, a następnie obtoczyć kulki mozzarelli w mące kukurydzianej, jajku i bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.

Chrupiąca mozzarella to idealna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się podczas imprezy, jako dodatek do deski serów, a także jako samodzielna propozycja na lunch lub kolację. Możesz podawać ją z różnymi sosami, takimi jak sos pomidorowy, majonezowy lub czosnkowy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej