Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę? Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to strzał w dziesiątkę. Ta prosta, ale efektowna potrawa zachwyci każdego swoim smakiem i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka.

Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję.Chrupiąca przekąska. Sprawdzi się na każdą okazję.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli szukacie inspiracji na przekąskę, która zachwyci gości swoim smakiem i prostotą wykonania? Kulki mozzarelli w chrupiącej panierce to doskonały wybór! Spróbujcie sami tego sprawdzonego przepisu na mozzarella bites i zobaczcie, jak łatwo można stworzyć wyjątkową przekąskę na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Chrupiąca mozzarella - idealna przekąska na każdą okazję

Do przygotowania tego pysznego dania potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które z pewnością masz już w swojej kuchni. Oto co będzie potrzebne:

  • mini mozzarella,
  • mąka kukurydziana,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • woda,
  • przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek.

Dodatkowe inspiracje:

  • Do panierki możesz dodać inne zioła i przyprawy, np. oregano, bazylię, chili w proszku.
  • Zamiast smażenia, możesz upiec kulki mozzarelli w piekarniku.
  • Możesz podawać kulki mozzarelli z różnymi dodatkami, np. z pomidorkami cherry, oliwkami lub świeżą bazylią.

Przygotowanie bez wysiłku

Proces panierowania i smażenia kulek mozzarelli jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy odsączyć i osuszyć ser, roztrzepać jajko z wodą, wymieszać bułkę tartą z przyprawami, a następnie obtoczyć kulki mozzarelli w mące kukurydzianej, jajku i bułce tartej. Gotowe kulki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.

Chrupiąca mozzarella to idealna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się podczas imprezy, jako dodatek do deski serów, a także jako samodzielna propozycja na lunch lub kolację. Możesz podawać ją z różnymi sosami, takimi jak sos pomidorowy, majonezowy lub czosnkowy.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek