Na przyjęciach podaję sałatkę na krakersach. Chrupiąca przekąska pierwsza znika ze stołu

Nie masz pomysłu na imprezowy poczęstunek? Przychodzimy z pomocą i prezentujemy przepyszną sałatkę z jajek i pieczarek, która jeszcze nigdy nas nie zawiodła. Przygotuj ją przy najbliższej okazji i podziwiaj, jak znika z talerzy w mgnieniu oka!

Sałatka na krakersach - sprawdzi się na każdej imprezieSałatka na krakersach - sprawdzi się na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Canva | DreamBigPhotos

Ponieważ dość często zdarza nam się organizować różnego rodzaju rodzinne schadzki, z problemem wymyślenia imprezowego jadłospisu zetknęliśmy się już niejednokrotnie. To tylko z pozoru sprawa banalna. Goście potrafią być wybredni, a my nie przepadamy za serwowaniem w kółko tego samego. To dlatego przy takich okazjach nasza kulinarna wyobraźnia nie ma innego wyjścia i musi wzbić się na wyżyny własnej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Jakiś czas temu pisaliśmy tu o naszym ulubionym imprezowym zestawie przekąsek. Koreczki z cukinią i mozzarellą, pieczone ciasto francuskie z serem czy guacamole z nachosami to sprawdzony pakiet, chociaż dzisiaj uznajemy już, że niekompletny. Zabrakło w nim sałatki na krakersach, którą to dzisiaj chcemy ci przedstawić.

Tak przygotowane pyszności znikają z talerza w ułamku sekundy. Połączenie chrupkości ciastek z rozpływającą się w ustach kompozycją grzybów, jajek, pora i sera okazuje się strzałem w dziesiątkę. To doskonały pomysł na każdą imprezę — zarówno w tym bardziej poważnym, jak i luźnym i nieoficjalnym tonie. Przekonaj się o tym osobiście, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka na krakersach

Składniki:

  • 1 duża paczka krakersów, ewentualnie innych ciastek lub grzanek,
  • 300 g pieczarek
  • 5 jajek,
  • 1 biała część pora,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól, pieprz
  • cienki szczypiorek do dekoracji.
Pieczarki, ser, jajka i por. Tak powstaje sałatka na krakersach
Pieczarki, ser, jajka i por. Tak powstaje sałatka na krakersach © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i zetrzyj. Pora umyj i poszatkuj, a następnie oprósz solą, odstaw na 10 minut i odsącz. Dzięki temu zabiegowi straci charakterystyczną ostrość i zmięknie. Ser żółty zetrzyj, a potem wymieszaj z porem.
  2. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Posól je, popieprz i duś przez kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i starte jajka.
  3. Składniki przełóż do salaterki. Dodaj majonez, wymieszaj, razie potrzeby dopraw.
  4. Tak przygotowaną sałatkę przekładaj na krakersy. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej