PrzepisPrzekąskiNa przyjęciach podaję sałatkę na krakersach. Chrupiąca przekąska pierwsza znika ze stołu

Na przyjęciach podaję sałatkę na krakersach. Chrupiąca przekąska pierwsza znika ze stołu

Sałatka na krakersach - sprawdzi się na każdej imprezie
Sałatka na krakersach - sprawdzi się na każdej imprezie
Źródło zdjęć: © Canva | DreamBigPhotos
02.02.2024 14:27, aktualizacja: 15.03.2024 13:12

Nie masz pomysłu na imprezowy poczęstunek? Przychodzimy z pomocą i prezentujemy przepyszną sałatkę z jajek i pieczarek, która jeszcze nigdy nas nie zawiodła. Przygotuj ją przy najbliższej okazji i podziwiaj, jak znika z talerzy w mgnieniu oka!

Ponieważ dość często zdarza nam się organizować różnego rodzaju rodzinne schadzki, z problemem wymyślenia imprezowego jadłospisu zetknęliśmy się już niejednokrotnie. To tylko z pozoru sprawa banalna. Goście potrafią być wybredni, a my nie przepadamy za serwowaniem w kółko tego samego. To dlatego przy takich okazjach nasza kulinarna wyobraźnia nie ma innego wyjścia i musi wzbić się na wyżyny własnej kreatywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakiś czas temu pisaliśmy tu o naszym ulubionym imprezowym zestawie przekąsek. Koreczki z cukinią i mozzarellą, pieczone ciasto francuskie z serem czy guacamole z nachosami to sprawdzony pakiet, chociaż dzisiaj uznajemy już, że niekompletny. Zabrakło w nim sałatki na krakersach, którą to dzisiaj chcemy ci przedstawić.

Tak przygotowane pyszności znikają z talerza w ułamku sekundy. Połączenie chrupkości ciastek z rozpływającą się w ustach kompozycją grzybów, jajek, pora i sera okazuje się strzałem w dziesiątkę. To doskonały pomysł na każdą imprezę — zarówno w tym bardziej poważnym, jak i luźnym i nieoficjalnym tonie. Przekonaj się o tym osobiście, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka na krakersach

Składniki:

  • 1 duża paczka krakersów, ewentualnie innych ciastek lub grzanek,
  • 300 g pieczarek
  • 5 jajek,
  • 1 biała część pora,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól, pieprz
  • cienki szczypiorek do dekoracji.
Pieczarki, ser, jajka i por. Tak powstaje sałatka na krakersach
Pieczarki, ser, jajka i por. Tak powstaje sałatka na krakersach© Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i zetrzyj. Pora umyj i poszatkuj, a następnie oprósz solą, odstaw na 10 minut i odsącz. Dzięki temu zabiegowi straci charakterystyczną ostrość i zmięknie. Ser żółty zetrzyj, a potem wymieszaj z porem.
  2. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Posól je, popieprz i duś przez kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i starte jajka.
  3. Składniki przełóż do salaterki. Dodaj majonez, wymieszaj, razie potrzeby dopraw.
  4. Tak przygotowaną sałatkę przekładaj na krakersy. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także