Na przyjęciach podaję sałatkę na krakersach. Chrupiąca przekąska pierwsza znika ze stołu
Nie masz pomysłu na imprezowy poczęstunek? Przychodzimy z pomocą i prezentujemy przepyszną sałatkę z jajek i pieczarek, która jeszcze nigdy nas nie zawiodła. Przygotuj ją przy najbliższej okazji i podziwiaj, jak znika z talerzy w mgnieniu oka!
02.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:12
Ponieważ dość często zdarza nam się organizować różnego rodzaju rodzinne schadzki, z problemem wymyślenia imprezowego jadłospisu zetknęliśmy się już niejednokrotnie. To tylko z pozoru sprawa banalna. Goście potrafią być wybredni, a my nie przepadamy za serwowaniem w kółko tego samego. To dlatego przy takich okazjach nasza kulinarna wyobraźnia nie ma innego wyjścia i musi wzbić się na wyżyny własnej kreatywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakiś czas temu pisaliśmy tu o naszym ulubionym imprezowym zestawie przekąsek. Koreczki z cukinią i mozzarellą, pieczone ciasto francuskie z serem czy guacamole z nachosami to sprawdzony pakiet, chociaż dzisiaj uznajemy już, że niekompletny. Zabrakło w nim sałatki na krakersach, którą to dzisiaj chcemy ci przedstawić.
Tak przygotowane pyszności znikają z talerza w ułamku sekundy. Połączenie chrupkości ciastek z rozpływającą się w ustach kompozycją grzybów, jajek, pora i sera okazuje się strzałem w dziesiątkę. To doskonały pomysł na każdą imprezę — zarówno w tym bardziej poważnym, jak i luźnym i nieoficjalnym tonie. Przekonaj się o tym osobiście, a na pewno nie pożałujesz!
Sałatka na krakersach
Składniki:
- 1 duża paczka krakersów, ewentualnie innych ciastek lub grzanek,
- 300 g pieczarek
- 5 jajek,
- 1 biała część pora,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 5 łyżek majonezu,
- sól, pieprz
- cienki szczypiorek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i zetrzyj. Pora umyj i poszatkuj, a następnie oprósz solą, odstaw na 10 minut i odsącz. Dzięki temu zabiegowi straci charakterystyczną ostrość i zmięknie. Ser żółty zetrzyj, a potem wymieszaj z porem.
- Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Posól je, popieprz i duś przez kilka minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i starte jajka.
- Składniki przełóż do salaterki. Dodaj majonez, wymieszaj, razie potrzeby dopraw.
- Tak przygotowaną sałatkę przekładaj na krakersy. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!