Szybkie przekąski na imprezę. Będą hitem na każdej domówce

Organizujesz imprezę i nie wiesz, co zaserwować gościom? Szybkie przekąski to idealny pomysł na każdą okazję: urodziny, czy też zwykłą domówkę. Poznaj kilka naszych propozycji na ekspresowe i przepyszne przekąski na imprezę. 

ObrazekŹródło: Getty Images.
Weronika

Przekąski na imprezę - szybkie przepisy

Niezależnie od tego, czy organizujesz urodziny, czy domówkę ze znajomymi, przyda Ci się kilka pomysłów na szybkie przekąski, które przygotujesz w zaledwie kilka minut. Możesz je zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niektóre z tych propozycji są na tyle pożywne, że bez wątpienia zastąpią główny posiłek, a tym samym nie spędzisz w kuchni wieczności.

Przekąski na imprezę z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie dostaniesz w praktycznie każdym sklepie i możesz nadziać je, czym tylko zechcesz. My proponujemy ciasto francuskie w wersji na słono:

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 plasterków salami lub ulubionej szynki
  • szczypta oregano, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Na samym początku nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wyciągnij ciasto francuskie i rozwiń je na blacie. Posmaruj je przecierem pomidorowym i posyp oregano, solą oraz pieprzem. Następnie wyłóż na ciasto francuskie szynkę/salami oraz ser. Zrolluj ciasto, a zwinięty rulonik podziel na mniejsze części. Powinno wyjść około 18-20 rollsów. Ułóż wszystkie plasterki na przygotowanej blaszce i piecz przez 30 minut. Rollsy możesz podać zarówno same, jak i z sosem pomidorowym.

Guacamole z nachosami

Składniki:

  • 1 duże opakowanie nachosów
  • 2 duże dojrzałe awokado
  • ½ soku z limonki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki posiekanej drobno kolendry
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozkrój awokado i usuń z niego pestkę. Przełóż owoc do miski i zmiażdż widelcem. Następnie pokrój  drobną kostkę pomidory i czerwoną cebulę oraz posiekaj kolendrę. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj resztę składników do zgniecionego wcześniej awokado. Przypraw całość sokiem z limonki, solą oraz odrobiną pieprzu. Wszystko dokładnie zamieszaj i gotowe!

Koreczki - przekąski na imprezę

Nie ulega wątpliwości, że koreczki to jedne z najlepszych przekąsek na imprezę. Możemy zrobić je w wielu wersjach, zarówno mięsnych, jak i wegańskich. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na ekspresowe i pyszne koreczki.

Koreczki z mozzarellą

Składniki:

  • 1 kostka mozzarelli lub opakowanie małych kulek mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe (ilość wedle uznania, w zależności ile chcesz zrobić koreczków. Na jeden koreczek trzeba liczyć ok. 2 pomidorki)
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Wszystko nadziewaj na zmianę, a na koniec polej małą ilością oliwy.

Koreczki z kabanosami

Składniki

  • 400 gram kabanosów
  • 300 g twardego sera (może być gouda, pleśniowy, wedle uznania)
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 1 papryka

Sposób przygotowania:

Pokrój paprykę, ser i kabanosy na małe kawałki, a następnie wszystko nadziej na wykałaczkę w dowolnej kolejności.

Koreczki z zawijaną cukinią

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g wędzonego łososia
  • 200 g serka śmietankowego, np. Almette
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano).

Sposób przygotowania:

Cukinię pokrój na cienkie plastry i podsmaż ją na oliwie, aż zmięknie. Odstaw do wystygnięcia. Plastry cukinii posmaruj serkiem i połóż na nie łososia, a następnie przypraw wszystko, zawiń w rulonik i przekłuj ostrożnie wykałaczką.

Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej