Przekąska z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego na imprezę. Proste wegetariańskie kąski z serem, kukurydzą i pieczarkami są idealne na każdą okazję.

Przekąska z ciasta francuskiego- PysznościPrzekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

Pomysł na szybką przekąskę

Ciasto francuskie to nieoceniony półprodukt w kuchni. Jego delikatny smak i listkująca, chrupiąca struktura świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu wszelakich przekąsek i przystawek. Możesz z powodzeniem je mrozić i wyciągać wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś smacznego. Nasze dzisiejsze małe kąski z ciasta francuskiego skrywają w sobie pieczarki, kukurydzę i ser żółty, który po ugryzieniu apetycznie się ciągnie. Tanie, proste i szybkie przekąski idealnie sprawdzą się, gdy wpaść mają nieoczekiwanie goście.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Przekąska z ciasta francuskiego

Składniki:

         
  • 1 ciasto francuskie
  • 150 g sera żółtego gouda w kostce
  • 5-6 pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj i pokrój w niedużą kostkę. Nie musisz ich obierać. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieją. Dopraw grzyby solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Okrągłe ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych części. W górnej części trójkąta zrób trzy nacięcia. Na dole ułóż kawałki sera żółtego, podsmażone pieczarki i kukurydzę.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Następnie złap boki i zalej je ze sobą. Zawiń ciasto jak rogaliki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Przekąski przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują solo lub w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj między innymi sos czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp.

Smacznego!

Obrazek
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"