Przekąska z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą
Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego na imprezę. Proste wegetariańskie kąski z serem, kukurydzą i pieczarkami są idealne na każdą okazję.
04.03.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomysł na szybką przekąskę
Ciasto francuskie to nieoceniony półprodukt w kuchni. Jego delikatny smak i listkująca, chrupiąca struktura świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu wszelakich przekąsek i przystawek. Możesz z powodzeniem je mrozić i wyciągać wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś smacznego. Nasze dzisiejsze małe kąski z ciasta francuskiego skrywają w sobie pieczarki, kukurydzę i ser żółty, który po ugryzieniu apetycznie się ciągnie. Tanie, proste i szybkie przekąski idealnie sprawdzą się, gdy wpaść mają nieoczekiwanie goście.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Przekąska z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 150 g sera żółtego gouda w kostce
- 5-6 pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajko do posmarowania
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyj i pokrój w niedużą kostkę. Nie musisz ich obierać. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieją. Dopraw grzyby solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Okrągłe ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych części. W górnej części trójkąta zrób trzy nacięcia. Na dole ułóż kawałki sera żółtego, podsmażone pieczarki i kukurydzę.
Następnie złap boki i zalej je ze sobą. Zawiń ciasto jak rogaliki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.
Przekąski przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują solo lub w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj między innymi sos czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp.
Smacznego!