Przekąska z ciasta francuskiego z serem, pieczarkami i kukurydzą

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego na imprezę. Proste wegetariańskie kąski z serem, kukurydzą i pieczarkami są idealne na każdą okazję.

Przekąska z ciasta francuskiego- PysznościPrzekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Ewa

Pomysł na szybką przekąskę

Ciasto francuskie to nieoceniony półprodukt w kuchni. Jego delikatny smak i listkująca, chrupiąca struktura świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu wszelakich przekąsek i przystawek. Możesz z powodzeniem je mrozić i wyciągać wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś smacznego. Nasze dzisiejsze małe kąski z ciasta francuskiego skrywają w sobie pieczarki, kukurydzę i ser żółty, który po ugryzieniu apetycznie się ciągnie. Tanie, proste i szybkie przekąski idealnie sprawdzą się, gdy wpaść mają nieoczekiwanie goście.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Przekąska z ciasta francuskiego

Składniki:

         
  • 1 ciasto francuskie
  • 150 g sera żółtego gouda w kostce
  • 5-6 pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj i pokrój w niedużą kostkę. Nie musisz ich obierać. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż zbrązowieją. Dopraw grzyby solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Okrągłe ciasto francuskie podziel na 8 mniejszych części. W górnej części trójkąta zrób trzy nacięcia. Na dole ułóż kawałki sera żółtego, podsmażone pieczarki i kukurydzę.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Następnie złap boki i zalej je ze sobą. Zawiń ciasto jak rogaliki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.

Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Przekąski przełóż na talerz i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Możesz podać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują solo lub w towarzystwie prostego sosu. Sprawdzi się tutaj między innymi sos czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp.

Smacznego!

Obrazek
Przekąska z ciasta francuskiego- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby