PrzepisZupyAni pomidorowa, ani ogórkowa. Najlepsza zupa na rosole powstanie z innych składników

Ani pomidorowa, ani ogórkowa. Najlepsza zupa na rosole powstanie z innych składników

Ta zupa na rosole jest najlepsza na świecie
Ta zupa na rosole jest najlepsza na świecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MARIA ZUBAREVA

30.10.2023 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień to czas, kiedy lubimy się rozgrzać pysznym i sycącym obiadem. Zupa serowo-czosnkowa na rosole to idealna propozycja na taki posiłek. Jest prosta do przygotowania i do tego smakuje obłędnie.

Jeśli masz jeszcze trochę rosołu z poprzedniego obiadu, a nie możesz już patrzeć na pomidorówkę lub ogórkową, to mam dla ciebie przepis, który oczaruje twoje kubki smakowe. Jak przygotować wyjątkową zupę na rosole? W tym przepisie ser i czosnek odgrywają główne role, nadając potrawie wyjątkowy smak. To danie sprawi, że twoja kuchnia wypełni się aromatem jesieni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa serowo-czosnkowa to połączenie dwóch smaków, które idealnie się uzupełniają. Ser topiony nadaje jej kremowej konsystencji, a twardy ser żółty dodaje jej wyrazistego akcentu.

Zupa serowo-czosnkowa na rosole: prosty przepis

Przygotowanie zupy serowo-czosnkowej na rosole jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania.

Składniki:

  • 1 litr rosołu (drobiowego lub drobiowo-wołowego),
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół średniego pora,
  • około 200 g serka topionego,
  • 300 g twardego sera żółtego (można łączyć z parmezanem),
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • solidna łyżka masła,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • grzanki do podania.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej masło w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj posiekany por i smaż, aż się zeszkli.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek do pora i smaż, aż uwolni swój aromat. Bądź ostrożny, aby nie przypalić czosnku, co może nadać gorzki smak.
  3. Wlej rosół do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj serek topiony i starty na drobnych oczkach ser żółty. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż oba sery się rozpuszczą.
  4. Wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Możesz zblendować całość na gładki krem. Podawaj zupę z chrupiącymi grzankami lub chipsami z boczku.

Warto od czasu do czasu odświeżyć swoje kulinarny repertuar i wypróbować coś nowego. Zupa serowo-czosnkowa na rosole to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad. Jest prosta do przygotowania, a smakuje obłędnie. To danie na pewno stanie się nowym hitem w twoim menu jesienno-zimowym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także