Twój rosół będzie najsmaczniejszy. Wystarczy, że zadbasz o kolejność dodawania składników

Mogłoby się wydawać, że o gotowaniu rosołu każdy z nas wie dosłownie wszystko. Ale czy na pewno? Koniecznie sprawdź, czy znasz dokładną kolejność dodawanych składników. To nie może być przypadek.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Katarzyna
Marzena Pęcak

Myślę, że gdybym przeprowadziła szybką sondę uliczną i zapytałabym 100 przechodniów, jaka zupa najbardziej kojarzy się im z polskim obiadem u mamy lub babci, w 99 proc. byłby to rosół. I nie ma w tym nic dziwnego, bo to naprawdę smaczna i pożywna zupa. Dlatego też tak często gości w naszych kuchniach. Ba, w niektórych domach nadal podtrzymywana jest tradycja z jedzeniem rosołu w niedzielę. Sama pochodzę z rodziny, gdzie obiad niedzielny zawsze składał się z dwóch dań i na stół jako pierwszy wjeżdżał właśnie rosół. I tak co tydzień. 

Z racji na ogromną popularność rosołu, mogłoby się wydawać, że każdy z nas mógłby zrobić go w idealnym wydaniu z zamkniętymi oczami. Tylko czy na pewno? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Czy znasz poprawną kolejność dodawania składników?

Okazuje się, że przygotowując rosół, nie można dodawać składników, jak się chce. Istnieje określona kolejność, której należy ściśle przestrzegać. Dlaczego? Otóż tylko w ten sposób uzyskasz idealne efekty. Należy pamiętać, że składniki dodawane do rosołu potrzebują określonego czasu, aby oddały gotującej się zupie cały swój potencjał. Nie można więc dodać ich ani za późno, ani za szybko. Trzeba idealnie się wstrzelić. 

Jak przygotować idealny rosół?
Jak przygotować idealny rosół? © Adobe Stock | robert6666

Gotowanie rosołu krok po kroku

W garnku, w którym zamierzasz ugotować rosół, jako pierwsze powinno znaleźć się mięso. Następnie należy zalać je wodą. I tu pierwszy błąd, którego lepiej unikać. Mięso do rosołu zawsze zalewaj tylko i wyłącznie zimną wodą. Pamiętaj też, że woda musi w całości zakryć mięso w garnku.

W międzyczasie przygotuj warzywa, które planujesz dodać do rosołu. Dokładnie je umyj i obierz. W razie potrzeby podziel je również na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby nie dodawać ich już na samym początku gotowania rosołu, bo pod koniec może okazać się, że się totalnie rozgotowały, a tego na pewno chcesz uniknąć. Warzywa dodaj do garnka, po usunięciu pierwszych szumowin. Kiedy już to zrobisz, dodaj: seler, pietruszkę, por oraz marchewkę. Nie zapomnij na tym etapie również o ząbkach czosnku, ziarenkach ziela angielskiego, liściach laurowych oraz ziarnach pieprzu. 

Sól zachowaj na później i dodaj ją dopiero pod koniec gotowania rosołu. Podobnie zrób z przypaloną cebulą. Nie dodawaj jej od razu do garnka. Wręcz przeciwnie wrzuć ją do pozostałych składników dopiero 10-15 minut przed końcem gotowania rosołu. 

Aby rosół wyszedł idealny, należy pamiętać, aby gotować go nawet kilka godzin na małym ogniu. I choć trzeba trochę poczekać na pyszną zupę, to uważam, że warto, bo efekt jest naprawdę genialny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej