Jedna z najzdrowszych surówek. Spowalnia procesy starzenia i odchudza

Nie da się ukryć, że sałatki i surówki to najzdrowsze przekąski na świecie. Bukiet warzyw i dodatków jest skarbnicą witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na szczególną uwagę zasługuje sałatka z selera. To danie pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów oraz spowolni procesy starzenia się.

Zdrowa i smaczna surówkaZdrowa i smaczna surówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radmanovac
Paulina Hermann

Korzeń selera jest bogaty w błonnik pokarmowy, wapń, magnez, ryboflawiny, potas, fosfor, witaminy A, B6, C oraz K. Zawiera niewiele kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa wspiera naszą odporność, chroni przed infekcjami, a do tego wspomaga mięśnie i nerwy. Dodanie selera do ziemniaków pomaga obniżyć poziom glikemii. Oprócz tego przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Chroni organizm przed rozwojem hemoroidów. Jest też źródłem działających przeciwzapalnie przeciwutleniaczy. Walczą one z wolnymi rodnikami i dzięki temu chronią komórki przed różnymi schorzeniami, na przykład chorobą Alzheimera, nowotworami oraz chorobami serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Seler wspomaga odchudzanie i działa jak eliksir młodości

Seler jest niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika, pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Z kolei białko obniża poziom greliny – hormonu odpowiedzialnego za stymulowanie uczucia głodu. To wszystko sprawia, że seler jest polecany osobom będącym na diecie i chcącym utrzymać zgrabną sylwetkę.

Bogaty jest również w przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Tym samym wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Warto więc włączyć go do diety, aby zachować młodość.

Jak jeść seler?

Najlepiej spożywać go na surowo w formie plastrów. Możemy też zetrzeć go na tarce. Chociaż dostarczymy sobie wtedy wszystkich składników odżywczych, to taki sposób przygotowania ma jedną wadę. Warzywo po prostu nie ma zbyt intensywnego smaku i mało kto chętnie będzie je chrupać jako samodzielną przekąskę. Dobrym pomysłem jest więc ugotowanie go na parze, upieczenie, dodanie do zupy albo zjedzenie w formie sałatki.

Seler
Seler © Pixabay

Sałatka z selera - przepis

Składniki:

  • korzeń selera,
  • jabłko,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z jabłkiem.
  2. Drobno posiekaj orzechy.
  3. Wszystkie składniki polej octem jabłkowym.
  4. Wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, jogurt naturalny, starty chrzan i majonez. Powstanie z tych składników sos, dzięki któremu surówka z selera będzie smakowała obłędnie.
  5. Do sałatki dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej