PrzepisSałatkiJedna z najzdrowszych surówek. Spowalnia procesy starzenia i odchudza

Jedna z najzdrowszych surówek. Spowalnia procesy starzenia i odchudza

Zdrowa i smaczna surówka
Zdrowa i smaczna surówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Radmanovac
14.10.2023 09:05, aktualizacja: 17.01.2024 18:09

Nie da się ukryć, że sałatki i surówki to najzdrowsze przekąski na świecie. Bukiet warzyw i dodatków jest skarbnicą witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na szczególną uwagę zasługuje sałatka z selera. To danie pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów oraz spowolni procesy starzenia się.

Korzeń selera jest bogaty w błonnik pokarmowy, wapń, magnez, ryboflawiny, potas, fosfor, witaminy A, B6, C oraz K. Zawiera niewiele kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa wspiera naszą odporność, chroni przed infekcjami, a do tego wspomaga mięśnie i nerwy. Dodanie selera do ziemniaków pomaga obniżyć poziom glikemii. Oprócz tego przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Chroni organizm przed rozwojem hemoroidów. Jest też źródłem działających przeciwzapalnie przeciwutleniaczy. Walczą one z wolnymi rodnikami i dzięki temu chronią komórki przed różnymi schorzeniami, na przykład chorobą Alzheimera, nowotworami oraz chorobami serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Seler wspomaga odchudzanie i działa jak eliksir młodości

Seler jest niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika, pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Z kolei białko obniża poziom greliny – hormonu odpowiedzialnego za stymulowanie uczucia głodu. To wszystko sprawia, że seler jest polecany osobom będącym na diecie i chcącym utrzymać zgrabną sylwetkę.

Bogaty jest również w przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Tym samym wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Warto więc włączyć go do diety, aby zachować młodość.

Jak jeść seler?

Najlepiej spożywać go na surowo w formie plastrów. Możemy też zetrzeć go na tarce. Chociaż dostarczymy sobie wtedy wszystkich składników odżywczych, to taki sposób przygotowania ma jedną wadę. Warzywo po prostu nie ma zbyt intensywnego smaku i mało kto chętnie będzie je chrupać jako samodzielną przekąskę. Dobrym pomysłem jest więc ugotowanie go na parze, upieczenie, dodanie do zupy albo zjedzenie w formie sałatki.

Seler
Seler© Pixabay

Sałatka z selera - przepis

Składniki:

  • korzeń selera,
  • jabłko,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z jabłkiem.
  2. Drobno posiekaj orzechy.
  3. Wszystkie składniki polej octem jabłkowym.
  4. Wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, jogurt naturalny, starty chrzan i majonez. Powstanie z tych składników sos, dzięki któremu surówka z selera będzie smakowała obłędnie.
  5. Do sałatki dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także