Jedna z najzdrowszych surówek. Spowalnia procesy starzenia i odchudza
Nie da się ukryć, że sałatki i surówki to najzdrowsze przekąski na świecie. Bukiet warzyw i dodatków jest skarbnicą witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na szczególną uwagę zasługuje sałatka z selera. To danie pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów oraz spowolni procesy starzenia się.
14.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:09
Korzeń selera jest bogaty w błonnik pokarmowy, wapń, magnez, ryboflawiny, potas, fosfor, witaminy A, B6, C oraz K. Zawiera niewiele kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Regularne jedzenie tego warzywa wspiera naszą odporność, chroni przed infekcjami, a do tego wspomaga mięśnie i nerwy. Dodanie selera do ziemniaków pomaga obniżyć poziom glikemii. Oprócz tego przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Chroni organizm przed rozwojem hemoroidów. Jest też źródłem działających przeciwzapalnie przeciwutleniaczy. Walczą one z wolnymi rodnikami i dzięki temu chronią komórki przed różnymi schorzeniami, na przykład chorobą Alzheimera, nowotworami oraz chorobami serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Seler wspomaga odchudzanie i działa jak eliksir młodości
Seler jest niskokaloryczny. Dzięki dużej zawartości błonnika, pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Z kolei białko obniża poziom greliny – hormonu odpowiedzialnego za stymulowanie uczucia głodu. To wszystko sprawia, że seler jest polecany osobom będącym na diecie i chcącym utrzymać zgrabną sylwetkę.
Bogaty jest również w przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Tym samym wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe. Warto więc włączyć go do diety, aby zachować młodość.
Jak jeść seler?
Najlepiej spożywać go na surowo w formie plastrów. Możemy też zetrzeć go na tarce. Chociaż dostarczymy sobie wtedy wszystkich składników odżywczych, to taki sposób przygotowania ma jedną wadę. Warzywo po prostu nie ma zbyt intensywnego smaku i mało kto chętnie będzie je chrupać jako samodzielną przekąskę. Dobrym pomysłem jest więc ugotowanie go na parze, upieczenie, dodanie do zupy albo zjedzenie w formie sałatki.
Sałatka z selera - przepis
Składniki:
- korzeń selera,
- jabłko,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 30 g orzechów włoskich,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z jabłkiem.
- Drobno posiekaj orzechy.
- Wszystkie składniki polej octem jabłkowym.
- Wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, jogurt naturalny, starty chrzan i majonez. Powstanie z tych składników sos, dzięki któremu surówka z selera będzie smakowała obłędnie.
- Do sałatki dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.