Pij jesienią zamiast herbaty. Rozgrzewa i stawia na nogi w przeziębieniu
Wraz z nadejściem jesieni i zimy coraz częściej sięgamy po rozgrzewające napoje. Najpopularniejsze z nich to herbata z cytryną i miodem, ale warto wypróbować również inne propozycje, takie jak napar z przypraw.
13.10.2023 16:37
Jesień przynosi ze sobą coraz chłodniejsze wieczory, które z pewnością motywują nas do poszukania rozgrzewających napojów. Odpowiednio przygotowane nie tylko poprawią twój nastrój, ale także pomogą w okresie przeziębienia. Przestań polegać tylko na herbatce z sokiem malinowym i odkryj nowy przepis na wyjątkowy napój rozgrzewający.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przyrządzić idealny rozgrzewający napój?
Zima to czas, kiedy często odczuwamy spadek energii i odporności. W takich sytuacjach warto sięgnąć po napój, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni organizm.
Składniki:
- 2 ziarna kardamonu,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- 1 laska cynamonu,
- 1 liść laurowy,
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
- 1 gruby plaster pomarańczy lub cytryny.
Przygotowanie:
- Nasiona kardamonu rozgniećcie nożem na desce do krojenia.
- Wrzućcie wszystkie przyprawy i plaster pomarańczy do ulubionego kubka lub do szklanki i zalejcie wrzącą wodą. Wymieszajcie i rozgniećcie lekko pomarańczę.
- Parzcie przez ok. 15 minut pod przykryciem. Przecedźcie i pijcie, póki gorące.
Smak i właściwości napoju rozgrzewającego z przyprawami
Napar z przypraw ma intensywny, korzenny smak i aromat. Jest doskonałym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni.
Przyprawy zawarte w naparze mają również szereg właściwości prozdrowotnych. Cynamon działa rozgrzewająco i wspomaga trawienie. Anyż i kardamon mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ziele angielskie i goździki łagodzą objawy przeziębienia i grypy.
Warto pamiętać, że napar z przypraw może mieć silne działanie, dlatego nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach.