Pij jesienią zamiast herbaty. Rozgrzewa i stawia na nogi w przeziębieniu

Wraz z nadejściem jesieni i zimy coraz częściej sięgamy po rozgrzewające napoje. Najpopularniejsze z nich to herbata z cytryną i miodem, ale warto wypróbować również inne propozycje, takie jak napar z przypraw.

Pij jesienią zamiast herbaty. Rozgrzewa i stawia na nogi w przeziębieniuJesienny napój rozgrzewający
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jesień przynosi ze sobą coraz chłodniejsze wieczory, które z pewnością motywują nas do poszukania rozgrzewających napojów. Odpowiednio przygotowane nie tylko poprawią twój nastrój, ale także pomogą w okresie przeziębienia. Przestań polegać tylko na herbatce z sokiem malinowym i odkryj nowy przepis na wyjątkowy napój rozgrzewający.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Jak przyrządzić idealny rozgrzewający napój?

Zima to czas, kiedy często odczuwamy spadek energii i odporności. W takich sytuacjach warto sięgnąć po napój, który nie tylko rozgrzeje, ale również wzmocni organizm.

Składniki:

  • 2 ziarna kardamonu,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 2 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie),
  • 1 gruby plaster pomarańczy lub cytryny.

Przygotowanie:

  1. Nasiona kardamonu rozgniećcie nożem na desce do krojenia.
  2. Wrzućcie wszystkie przyprawy i plaster pomarańczy do ulubionego kubka lub do szklanki i zalejcie wrzącą wodą. Wymieszajcie i rozgniećcie lekko pomarańczę.
  3. Parzcie przez ok. 15 minut pod przykryciem. Przecedźcie i pijcie, póki gorące.

Smak i właściwości napoju rozgrzewającego z przyprawami

Napar z przypraw ma intensywny, korzenny smak i aromat. Jest doskonałym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni.

Przyprawy zawarte w naparze mają również szereg właściwości prozdrowotnych. Cynamon działa rozgrzewająco i wspomaga trawienie. Anyż i kardamon mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ziele angielskiegoździki łagodzą objawy przeziębienia i grypy.

Warto pamiętać, że napar z przypraw może mieć silne działanie, dlatego nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka