Znajoma pokazała mi w markecie dziwne warzywo. Używa go zamiast ziemniaków
Sama Magda Gessler zachęca do sięgnięcia po topinambur. To warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych i kulinarnych. Dlaczego warto wykorzystać je w kuchni?
10.10.2023 09:23
Topinambur to warzywo korzeniowe, które pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce był popularny w XVIII i XIX wieku, ale potem został zapomniany. W ostatnich latach topinambur wraca do łask, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i kulinarnym. Ostatnio na zakupach w jednym z supermarketów pokazała mi go moja znajoma. Jak można wykorzystać go w kuchni?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Topinambur – właściwości zdrowotne
Topinambur jest bogatym źródłem inuliny, która jest prebiotykiem, czyli pożywką dla bakterii jelitowych. Bakterie te odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, w tym w trawieniu, wchłanianiu składników odżywczych i odporności. Inulina ma również właściwości hipolipemiczne, czyli obniża poziom cholesterolu. Topinambur jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Topinambur - zastosowanie w kuchni
- Topinambur można jeść na surowo, gotować, piec lub smażyć.
- Surowy topinambur ma lekko orzechowy smak. Można go dodawać do sałatek, surówek lub przekąsek.
- Gotowany topinambur ma słodki smak. Można go podawać z masłem, sosem lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
- Pieczony topinambur ma chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze. Można go podawać z sosem pomidorowym, hummusem lub jako samodzielną przekąskę.
- Smażony topinambur ma chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze. Można go podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Przepis na topinambur z sosem pomidorowym:
Składniki:
- 1 kg bulw topinamburu,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 cebula,
- 2 pomidory,
- 1 łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Topinambur umyj i pokrój w słupki.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Dodaj topinambur i dokładnie wymieszaj.
- Rozłóż topinambur na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
- W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni.
- Dodaj do niej pokrojone pomidory i duś przez około 10 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj natkę pietruszki.
- Podawaj topinambur z sosem pomidorowym.
Wskazówki:
- Topinambur można również piec z innymi warzywami, takimi jak marchew, ziemniaki czy pietruszka.
- Do sosu pomidorowego można dodać również inne składniki, takie jak czosnek, bazylia lub oregano.
Topinambur to warzywo, które warto poznać. Jest zdrowe, smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Warto włączyć je do swojej diety.