Popularna herbata może uszkodzić wątrobę i mózg. Mało kto ma świadomość

Uwielbiamy rozkoszować się smakiem herbat i cieszyć ich rozgrzewającymi właściwościami. Często po nie sięgamy i słusznie - są źródłem wielu pozytywnie oddziałujących na organizm substancji. Niestety, na rynku dostępne są mieszanki, których spożywanie może spowodować więcej szkód niż pożytku. Zobacz, przed jakimi herbatami przestrzega specjalistka.

Popularna herbata może uszkodzić wątrobę i mózg. Mało kto ma świadomośćNie wszystkie herbaty mają pozytywny wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Herbaty słyną z prozdrowotnych właściwości. Wiele osób nie wyobraża sobie początku czy końca dnia bez dużego kubka gorącego naparu. Większość z dostępnych na rynku mieszanek do zaparzania to skarbnica zdrowia, ale nie wszystkie. Dietetyczka Joanna Smarzak w rozmowie z WP abcZdrowie podpowiada, których herbat lepiej unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Takich herbat unikaj - herbata z żywokostu

Korzeń żywokostu leczniczego stosuje się na rany, uszkodzenia skórne, odmrożenia i oparzenia. Roślina ta wspomaga też gojenie się ran i regenerację skóry, a zawarte w jej korzeniu garbniki wykazują działanie ściągające oraz przeciwobrzękowe. Żywokost stosowany zewnętrznie jest dla organizmu całkowicie bezpieczny. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta zawiera groźną toksynę i nie może być stosowana wewnętrznie.

Stąd też odradza się spożywania wszelkiego rodzaju herbat i naparów z żywokostu. Roślina ta zawiera w składzie alkaloidy pirolizydynowe, czyli substancje silnie szkodliwe, wykazujące działanie uszkadzające wątrobę. Mogą wywoływać m.in. zespół niedrożności zatokowej wątroby (SOS). Ponadto związki te najprawdopodobniej cechują się rakotwórczością. Z tego powodu herbaty te wycofuje się ze sprzedaży w wielu krajach.

Uważaj na takie herbaty
Uważaj na takie herbaty © Pixabay

Napój z korzenia pieprzu metystynowego - kava kava i skutki uboczne

Napój z korzenia pieprzu metystynowego - tzw. kava kava - pochodzi z Mikronezji i Vanuatu. Według badań napój z tej rośliny ma działanie psychoaktywne - wycisza, rozleniwia, ułatwia zasypianie. Z tego powodu uznawana jest przez wiele odmian kulturowych za skuteczny lek na depresję i stany lękowe. Niemniej kava kava konsumowana w bardzo dużych ilościach i w krótkim czasie powoduje problemy z równowagą (ciężki chód, zaburzenia widzenia) i silną senność.

- We wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek, bo duże dawki, nie tylko herbat, ale też innych produktów, mogą szkodzić - mówi dietetyczka Joanna Smarzak.

Herbata plus cytryna - zakazany duet?

Zapewne większość słyszała o tym, że parzenie herbaty z cytryną skutkuje powstaniem w naparze cytrynianu glinu - substancji toksycznej zwłaszcza dla mózgu. Jak jest naprawdę? Glin rzeczywiście nie działa korzystanie na organizm. Jest asymilowany przez wątrobę, a następnie wydalany przez nerki. W nadmiarze negatywnie wpływa na pracę układu nerwowego, upośledzając nawet pracę mózgu.

Tak, w suszu herbaty jest glin. Ten jednak nie rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest szkodliwy dla człowieka, ponieważ cały czas "tkwi" w suszu (stąd zaleca się wyjmowanie torebki przed rozpoczęciem picia herbaty). Jeśli jednak dołożymy plasterek cytryny do szklanki, w której jeszcze tkwi torebka z suszem, glin przekształca się w cytrynian glinu. Przedostając się do naparu, może być szkodliwy, jednak tylko wtedy, kiedy wypijany jest w nadmiarze.

- Można powiedzieć, że korzyści zdrowotne z picia herbaty z pewnością są o wiele większe niż potencjalne zagrożenie wynikające z obecności glinu w jej składzie - tłumaczy specjalistka.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka