Masz problemy z koncentracją? Dietetyk mówi, jakie 3 produkty ci pomogą
Problemy z funkcjami poznawczymi, zapamiętywaniem informacji i zdolnością do koncentracji mogą przysporzyć wielu problemów. Dobrze jest zadbać o swój mózg, a w tym pomogą nam trzy proste produkty spożywcze. Ich skuteczność gwarantuje dr dietetyki i trener sportowy Michał Wrzosek.
27.09.2023 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Każdemu zdarzy się o czymś zapomnieć (zwłaszcza wysłanym do sklepu po zakupy panom) albo doświadczyć chwilowego problemu ze skupieniem uwagi. Sprawa zaczyna być poważna w momencie, w którym takich momentów pojawia się w naszym życiu coraz więcej i stają się one dotkliwe. Przyczyn tego zjawiska może być wiele i nie można ich bagatelizować. Pozornie błahy problem bywa związany np. z chorobami tarczycy albo zaburzeniami układu nerwowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli więc doświadczasz wrażenia uporczywego braku koncentracji, warto przemyśleć zwrócenie się z tym do lekarza specjalisty. Do tego momentu możesz też wspomóc się niektórymi produktami spożywczymi, które ze względu na posiadane właściwości wspierają pracę mózgu. Trzy z nich, skuteczne i łatwo dostępne, wymienił ostatnio dr Michał Wrzosek.
Jedz te produkty całymi garściami i popraw koncentrację
Na początku swojego nagrania dotyczącego wsparcia koncentracji Michał Wrzosek wspomniał o orzechach włoskich. Być może nie bez kozery przypominają one mózg? To właśnie na ten narząd bardzo mocno oddziałują, poprawiając zapamiętywanie i funkcje poznawcze. Jak wspomina Wrzosek, wynika to z zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu oleinowego i polifenoli.
Drugim produktem przytoczonym przez doktora dietetyki jest... kawa. Zdziwiony? Niepotrzebnie. Ten produkt spożywczy, chociaż dotknięty wieloma niesprawiedliwymi mitami, doskonale wpływa na pracę ludzkiego umysłu. Jak podkreślił specjalista, to nie tylko kwestia zawartości wspierającej koncentrację kofeiny, ale również substancji bioaktywnych, takich jak kwasy fenolowe i terpenoidy. Wszystkie te substancje doskonale oddziałują na mózg.
Ostatnim, ale wcale nie najgorszym produktem wymienionym przez dr. Wrzoska są czerwone winogrona. Jak powiedział dietetyk, chodzi tu o resweratrol, czyli związek chemiczny, który pozytywnie wpływa na skupienie uwagi, zapamiętywanie i poprawę nastroju. Występuje on bogato nie tylko w winogronach, ale i innych owocach — warto się nimi zainteresować!