Powinniśmy je jeść zamiast słodyczy. Zapewniają dobre funkcjonowanie tarczycy i wątroby

Zamienniki ciasteczek i czekolady powinny być słodkie. Co więc powiecie na sezamki? Nie dość, że fajnie się je chrupie, smakują obłędnie, to jeszcze pełno w nich składników odżywczych. Koniecznie ich spróbujcie.

ObrazekSezamki są bogate w wiele składników odżywczych, fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Przede wszystkim są źródłem cynku. Niedobory tego składnika nie są zbyt przyjemne. Suchość w ustach może przyczynić się nawet do utraty apetytu, co często ma opłakane skutki. Nie dostarczamy sobie witamin, soli mineralnych i pozostałych składników odżywczych. W niektórych przypadkach prowadzi to do wygłodzenia organizmu. Dlatego też o cynku lepiej nie zapominać i dostarczać go sobie regularnie, na przykład w postaci sezamków

Sezamki dzielnie walczą z niedoborem cynku

Potrzebujemy tylko 15 mg tego pierwiastka dziennie, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Cynk wpływa na funkcjonowanie tarczycy, wzroku oraz wątroby. Co ważne, zapewnia skórze piękny i świetlisty wygląd. Pierwszą oznaką niedoboru tego składnika odżywczego jest właśnie pogorszenie się jej stanu. Zaczynamy mieć problemy z egzemą, krostami oraz różnego rodzaju stanami zapalnymi. Jeśli nie zaczniemy suplementacji cynkiem lub nie wprowadzimy go do diety, może być tylko gorzej.  Jak temu zapobiec? Idealnym sposobem będzie więc regularne spożywanie produktów z tym pierwiastkiem.

Obrazek
Sezamki zrobione są z cukru i sezamu (Public Domain Pictures)

Do jadłospisu, oprócz sezamków, warto dołączyć zatem:

  • chałwę,
  • pestki dyni,
  • sery żółte,
  • mięso,
  • pestki dyni,
  • wątróbkę,
  • kaszę gryczaną,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jaja.

Niedobór cynku może mieć przykre skutki

Zbyt małe ilości lub brak tego pierwiastka w diecie może doprowadzić do niemiłych konsekwencji. Jedzmy więc często sezamki, by nie dopuścić do:

  • anemii,
  • osłabienia kondycji włosów, skóry i paznokci; zaczną być suche i łamliwe,
  • pogorszenia się wzroku,
  • zaburzeń koncentracji i pamięci,
  • zmniejszenia odporności na stres,
  • osłabienia układu odpornościowego, co sprawia, że mamy problem z ciągłymi infekcjami,
  • zagłodzenia organizmu z powodu braku apetytu.

Jak widać, produkty z ziarna sezamu są dobrym sposobem na zapobieganie wielu niedoborom. Dlatego też warto się z nimi zaprzyjaźnić.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej