NewsyPowinniśmy je jeść zamiast słodyczy. Zapewniają dobre funkcjonowanie tarczycy i wątroby

Powinniśmy je jeść zamiast słodyczy. Zapewniają dobre funkcjonowanie tarczycy i wątroby

Sezamki są bogate w wiele składników odżywczych, fot. Adobe Stock
Sezamki są bogate w wiele składników odżywczych, fot. Adobe Stock
22.05.2023 11:28, aktualizacja: 22.05.2023 12:31

Zamienniki ciasteczek i czekolady powinny być słodkie. Co więc powiecie na sezamki? Nie dość, że fajnie się je chrupie, smakują obłędnie, to jeszcze pełno w nich składników odżywczych. Koniecznie ich spróbujcie.

Przede wszystkim są źródłem cynku. Niedobory tego składnika nie są zbyt przyjemne. Suchość w ustach może przyczynić się nawet do utraty apetytu, co często ma opłakane skutki. Nie dostarczamy sobie witamin, soli mineralnych i pozostałych składników odżywczych. W niektórych przypadkach prowadzi to do wygłodzenia organizmu. Dlatego też o cynku lepiej nie zapominać i dostarczać go sobie regularnie, na przykład w postaci sezamków

Sezamki dzielnie walczą z niedoborem cynku

Potrzebujemy tylko 15 mg tego pierwiastka dziennie, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Cynk wpływa na funkcjonowanie tarczycy, wzroku oraz wątroby. Co ważne, zapewnia skórze piękny i świetlisty wygląd. Pierwszą oznaką niedoboru tego składnika odżywczego jest właśnie pogorszenie się jej stanu. Zaczynamy mieć problemy z egzemą, krostami oraz różnego rodzaju stanami zapalnymi. Jeśli nie zaczniemy suplementacji cynkiem lub nie wprowadzimy go do diety, może być tylko gorzej.  Jak temu zapobiec? Idealnym sposobem będzie więc regularne spożywanie produktów z tym pierwiastkiem.

Sezamki zrobione są z cukru i sezamu (Public Domain Pictures)
Sezamki zrobione są z cukru i sezamu (Public Domain Pictures)

Do jadłospisu, oprócz sezamków, warto dołączyć zatem:

  • chałwę,
  • pestki dyni,
  • sery żółte,
  • mięso,
  • pestki dyni,
  • wątróbkę,
  • kaszę gryczaną,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jaja.

Niedobór cynku może mieć przykre skutki

Zbyt małe ilości lub brak tego pierwiastka w diecie może doprowadzić do niemiłych konsekwencji. Jedzmy więc często sezamki, by nie dopuścić do:

  • anemii,
  • osłabienia kondycji włosów, skóry i paznokci; zaczną być suche i łamliwe,
  • pogorszenia się wzroku,
  • zaburzeń koncentracji i pamięci,
  • zmniejszenia odporności na stres,
  • osłabienia układu odpornościowego, co sprawia, że mamy problem z ciągłymi infekcjami,
  • zagłodzenia organizmu z powodu braku apetytu.

Jak widać, produkty z ziarna sezamu są dobrym sposobem na zapobieganie wielu niedoborom. Dlatego też warto się z nimi zaprzyjaźnić.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także