Zdrowe śniadanie. Zrobisz w kilka minut, a smakuje jak pyszne ciasto

Szarlotka to tradycyjne ciasto, które kojarzy się głównie z deserem. Jednak można ją przygotować również na śniadanie. Poznaj nasz przepis na puszysty omlet z jabłkami.

Omlet z jabłkamiOmlet z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Śniadanie to zazwyczaj jajecznica, kanapki lub tosty. To sprawdzone wybory, ale co powiesz na odrobinę zmiany? Puszysty omlet jabłkowy to nietypowy pomysł na pierwszy posiłek dnia. W jej wnętrzu kryje się pyszna niespodzianka w postaci owocowego nadzienia. To danie z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia słodyczy owoców i delikatnej konsystencji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich pankejków jeszcze nie widziałeś. Dosłownie wychodzą z patelni

Puszysty omlet o smaku szarlotki - przepis

Przygotowanie puszystego omleta z jabłkami na śniadanie jest naprawdę proste. Oto lista składników, które będziesz potrzebować:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne),
  • Cynamon do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozbij jajka do miski, dodaj mleko, cukier i cynamon. Całość energicznie ubij widelcem lub trzepaczką, aż masa będzie gładka i puszysta.
  2. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj pokrojone plasterki jabłka i smaż je przez 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Wlej przygotowaną masę jajeczną na patelnię z jabłkami. Smaż omlet przez około 2-3 minuty na jednej stronie, aż spód zetnie się i zbrązowieje delikatnie.
  4. Delikatnie odwróć omlet na drugą stronę za pomocą dużego talerza lub pokrywki i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie puszysty i delikatnie zrumieniony.
  5. Gdy omlet będzie gotowy, wyłóż go na talerz i posyp cukrem pudrem, jeśli lubisz. Możesz także dodać ulubione owoce na wierzch dla dodatkowej świeżości.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej