Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Pistacjowe ciasto ze szpinakiem i malinami to przepis na deser, obok którego nie da się przejść obojętnie. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jeszcze szybciej znika ono z talerzyków. Jest wilgotne, mięciutkie i niesamowicie pyszne.

Pistacjowe ciasto- PysznościPistacjowe ciasto- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam piec, to nie zawsze jest okazja, żeby zrobić całą, dużą blaszkę ciasta. Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni, sięgam po ten przepis na pistacjowe ciasto. Jego kolor to zasługa szpinaku - to świetny pomysł na przemycenie tego warzywa do diety. Ciasto jest wilgotne, miękkie i bardzo pyszne. Świetnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek lub drugie śniadanie do pudełka. Niesamowicie proste ciasto pistacjowe pokochasz od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Pistacjowe ciasto ze szpinakiem

Składniki:

  • 140 g orzechów pistacjowych,
  • 50 g mąki tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 2 jaja,
  • 1/3 szklanki zblendowanego szpinaku.

Dodatki:

  • 3/4 szklanki lukru,
  • 2 łyżki liofilizowanych malin,
  • garść pokruszonych orzechów pistacjowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Orzechy pistacjowe, proszek do pieczenia oraz mąkę blenduję razem w robocie kuchennym.

Mąka pistacjowa- Pyszności
Mąka pistacjowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Miękkie masło ucieram cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaję jajka, zblendowany szpinak i miksuję. Następnie wsypuję mąkę z migdałami i mieszam. Powstałą masę przelewam do formy o wymiarach 20x10 cm, wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą.

Pistacjowe ciasto- Pyszności
Pistacjowe ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka.

Krok 4: Przestudzone ciasto dekoruję polewą lub lukrem, posypuję posiekanymi pistacjami i liofilizowanymi malinami. Możesz użyć również innych liofilizowanych owoców, jednak delikatnie kwaśne maliny świetnie uzupełnią słodki smak ciasta. Smacznego!

Pistacjowe ciasto ze szpinakiem
Pistacjowe ciasto ze szpinakiem © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę