Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne
Pistacjowe ciasto ze szpinakiem i malinami to przepis na deser, obok którego nie da się przejść obojętnie. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a jeszcze szybciej znika ono z talerzyków. Jest wilgotne, mięciutkie i niesamowicie pyszne.
25.09.2023 | aktual.: 16.10.2023 12:18
Chociaż uwielbiam piec, to nie zawsze jest okazja, żeby zrobić całą, dużą blaszkę ciasta. Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nie chcę spędzać dużo czasu w kuchni, sięgam po ten przepis na pistacjowe ciasto. Jego kolor to zasługa szpinaku - to świetny pomysł na przemycenie tego warzywa do diety. Ciasto jest wilgotne, miękkie i bardzo pyszne. Świetnie sprawdzi się jako słodki podwieczorek lub drugie śniadanie do pudełka. Niesamowicie proste ciasto pistacjowe pokochasz od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pistacjowe ciasto ze szpinakiem
Składniki:
- 140 g orzechów pistacjowych,
- 50 g mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 120 g miękkiego masła,
- 100 g drobnego cukru,
- 2 jaja,
- 1/3 szklanki zblendowanego szpinaku.
Dodatki:
- 3/4 szklanki lukru,
- 2 łyżki liofilizowanych malin,
- garść pokruszonych orzechów pistacjowych.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1: Orzechy pistacjowe, proszek do pieczenia oraz mąkę blenduję razem w robocie kuchennym.
Krok 2: Miękkie masło ucieram cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaję jajka, zblendowany szpinak i miksuję. Następnie wsypuję mąkę z migdałami i mieszam. Powstałą masę przelewam do formy o wymiarach 20x10 cm, wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą.
Krok 3: Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Celsjusza przez 35-40 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 4: Przestudzone ciasto dekoruję polewą lub lukrem, posypuję posiekanymi pistacjami i liofilizowanymi malinami. Możesz użyć również innych liofilizowanych owoców, jednak delikatnie kwaśne maliny świetnie uzupełnią słodki smak ciasta. Smacznego!