Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Chrupiące i delikatne ciasto filo z farszem na bazie sera feta i mozzarelli zapiekłam pod delikatną masą jajeczną. Tę efektowną przekąskę przygotujesz w mgnieniu oka. Idealna na kolacje i imprezy w gronie rodziny i znajomych.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą- PysznościCiasto filo ze szpinakiem i fetą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż ciasto francuskie zna doskonale każdy z nas, to jego bałkański kuzyn pozostaje nieco w tyle. Ciasto filo szczególną popularnością cieszy się w Turcji oraz Grecji, gdzie często staje się bazą wielu przekąsek, dań i deserów.

Moim ulubionym farszem do tego delikatnego, listkującego i chrupkiego ciasta jest proste połączenie fety, mozzarelli i słonecznika. Tym razem całość zalałam prostą masą na bazie jajek, jogurtu i mleka i wstawiłam do piekarnika. To był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Wegetariańska zapiekanka zniknęła z talerzy w mgnieniu oka. Co istotne, samo przygotowanie było równie szybkie i bardzo proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Zobacz również:

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 3-4 arkuszy ciasta filo,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 60 g słonecznika łuskanego.

Masa jajeczna:

  • 2 jaja,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 180 ml mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania masy jajecznej. Do miski wbijam jajka, dodaję jogurt naturalny, mleko, pieprz, sól oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszam.

Krok 2: Ser feta rozkruszam w rękach lub rozdrabniam widelcem i przekładam do miski. Dodaję rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i doprawiam pieprzem. Mieszam zawartość miski, aby składniki się połączyły. Ser feta jest wystarczająco słony, dzięki czemu nie ma konieczności dodatkowego solenia farszu.

Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności
Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na blaszce rozkładam pierwszy arkusz ciasta filo. Dodaję porcje przygotowanego farszu i posypuję pozostałą przestrzeń startym serem mozzarella. Marszczę arkusz w harmonijkę. Zerknij na filmik na początku artykułu, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Ciasto filo- Pyszności
Ciasto filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Dokładam obok siebie przygotowane w ten sam sposób pozostałe arkusze z farszem tak, aby wypełniły całą blaszkę. Zalewam całość przygotowaną wcześniej masą jogurtowo-jajeczną i posypuję łuskanym słonecznikiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca

Krok 5: Upieczone ciasto dzielę na porcje i przekładam na talerze. Najczęściej serwuję to danie jako ciepłą kolację, ale sprawdzi się również w roli wegetariańskiego obiadu. Proste, pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu - takie dania lubię najbardziej. Smacznego!

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne