Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Chrupiące i delikatne ciasto filo z farszem na bazie sera feta i mozzarelli zapiekłam pod delikatną masą jajeczną. Tę efektowną przekąskę przygotujesz w mgnieniu oka. Idealna na kolacje i imprezy w gronie rodziny i znajomych.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą- PysznościCiasto filo ze szpinakiem i fetą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż ciasto francuskie zna doskonale każdy z nas, to jego bałkański kuzyn pozostaje nieco w tyle. Ciasto filo szczególną popularnością cieszy się w Turcji oraz Grecji, gdzie często staje się bazą wielu przekąsek, dań i deserów.

Moim ulubionym farszem do tego delikatnego, listkującego i chrupkiego ciasta jest proste połączenie fety, mozzarelli i słonecznika. Tym razem całość zalałam prostą masą na bazie jajek, jogurtu i mleka i wstawiłam do piekarnika. To był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Wegetariańska zapiekanka zniknęła z talerzy w mgnieniu oka. Co istotne, samo przygotowanie było równie szybkie i bardzo proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Zobacz również:

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 3-4 arkuszy ciasta filo,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 60 g słonecznika łuskanego.

Masa jajeczna:

  • 2 jaja,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 180 ml mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania masy jajecznej. Do miski wbijam jajka, dodaję jogurt naturalny, mleko, pieprz, sól oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszam.

Krok 2: Ser feta rozkruszam w rękach lub rozdrabniam widelcem i przekładam do miski. Dodaję rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i doprawiam pieprzem. Mieszam zawartość miski, aby składniki się połączyły. Ser feta jest wystarczająco słony, dzięki czemu nie ma konieczności dodatkowego solenia farszu.

Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności
Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na blaszce rozkładam pierwszy arkusz ciasta filo. Dodaję porcje przygotowanego farszu i posypuję pozostałą przestrzeń startym serem mozzarella. Marszczę arkusz w harmonijkę. Zerknij na filmik na początku artykułu, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Ciasto filo- Pyszności
Ciasto filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Dokładam obok siebie przygotowane w ten sam sposób pozostałe arkusze z farszem tak, aby wypełniły całą blaszkę. Zalewam całość przygotowaną wcześniej masą jogurtowo-jajeczną i posypuję łuskanym słonecznikiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca

Krok 5: Upieczone ciasto dzielę na porcje i przekładam na talerze. Najczęściej serwuję to danie jako ciepłą kolację, ale sprawdzi się również w roli wegetariańskiego obiadu. Proste, pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu - takie dania lubię najbardziej. Smacznego!

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku