Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Chrupiące i delikatne ciasto filo z farszem na bazie sera feta i mozzarelli zapiekłam pod delikatną masą jajeczną. Tę efektowną przekąskę przygotujesz w mgnieniu oka. Idealna na kolacje i imprezy w gronie rodziny i znajomych.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą- PysznościCiasto filo ze szpinakiem i fetą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż ciasto francuskie zna doskonale każdy z nas, to jego bałkański kuzyn pozostaje nieco w tyle. Ciasto filo szczególną popularnością cieszy się w Turcji oraz Grecji, gdzie często staje się bazą wielu przekąsek, dań i deserów.

Moim ulubionym farszem do tego delikatnego, listkującego i chrupkiego ciasta jest proste połączenie fety, mozzarelli i słonecznika. Tym razem całość zalałam prostą masą na bazie jajek, jogurtu i mleka i wstawiłam do piekarnika. To był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Wegetariańska zapiekanka zniknęła z talerzy w mgnieniu oka. Co istotne, samo przygotowanie było równie szybkie i bardzo proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Zobacz również:

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 3-4 arkuszy ciasta filo,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 250 g sera feta,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 60 g słonecznika łuskanego.

Masa jajeczna:

  • 2 jaja,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 180 ml mleka,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania masy jajecznej. Do miski wbijam jajka, dodaję jogurt naturalny, mleko, pieprz, sól oraz olej roślinny. Całość dokładnie mieszam.

Krok 2: Ser feta rozkruszam w rękach lub rozdrabniam widelcem i przekładam do miski. Dodaję rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak i doprawiam pieprzem. Mieszam zawartość miski, aby składniki się połączyły. Ser feta jest wystarczająco słony, dzięki czemu nie ma konieczności dodatkowego solenia farszu.

Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności
Farsz ze szpinaku i fety- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na blaszce rozkładam pierwszy arkusz ciasta filo. Dodaję porcje przygotowanego farszu i posypuję pozostałą przestrzeń startym serem mozzarella. Marszczę arkusz w harmonijkę. Zerknij na filmik na początku artykułu, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Ciasto filo- Pyszności
Ciasto filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Dokładam obok siebie przygotowane w ten sam sposób pozostałe arkusze z farszem tak, aby wypełniły całą blaszkę. Zalewam całość przygotowaną wcześniej masą jogurtowo-jajeczną i posypuję łuskanym słonecznikiem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca

Krok 5: Upieczone ciasto dzielę na porcje i przekładam na talerze. Najczęściej serwuję to danie jako ciepłą kolację, ale sprawdzi się również w roli wegetariańskiego obiadu. Proste, pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu - takie dania lubię najbardziej. Smacznego!

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą
Ciasto filo ze szpinakiem i fetą © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo