Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego. Przepis na ciasto z białym kremem i malinami
05.05.2022 13:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Prosty przepis na błyskawiczne ciasto przekładane masą budyniową. Jego sekretem jest gotowe ciasto francuskie. Składniki i przepis.
Czasami zdarza się, że wpaść chcą niespodziewani goście. Cukiernie zamknięte, a Ty nie wiesz, co zrobić? Mamy patent, który przyda Ci się z pewnością wielokrotnie. Oto przepis na błyskawiczny deser z ciasta francuskiego z budyniem.
Przepis na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to coś, co kochamy. Można z niego wyczarować mnóstwo przysmaków, zarówno na słodko, jak i na słono. To idealna opcja dla zabieganych, bo oszczędzamy sporo czasu na wyrabianiu i przygotowywaniu ciasta.
Chociaż z ciastem francuskim kojarzą się nam głównie małe wypieki w formie ciasteczek, to dzisiaj stworzymy coś wyjątkowego. Szybkie ciasto z budyniem, na widok którego wszyscy oniemieją z zachwytu!
Czy ciasto francuskie można mrozić?
Warto mieć w swoim domu porcję ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Tym bardziej, że można je z powodzeniem mrozić!
Przepis na ciasto z gotowego ciasta francuskiego. Z białym kremem i malinami - wideo
Ciasto francuskie z budyniem- składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Krem budyniowy:
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 300 ml mleka
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 250 g sera mascarpone
Polewa malinowa:
- 200 g mrożonych malin
- 30 g cukru
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1/3 szkl. wody
Przepis na szybkie ciasto budyniowe
Przygotuj miskę. Wbij do niej jajko i dodaj cukier. Wymieszaj przy pomocy blendera lub miksera aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj do niej mleko i ponownie wymieszaj. Wsyp skrobię ziemniaczaną i znów połącz składniki.
Powstałą masę przelej do garnka i podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje I tak powstała nasza baza- prosty, domowy budyń. Zdradzimy Ci sekret- często korzystamy z tego przepisu, żeby zrobić po prostu budyń z sokiem owocowym.
Powstałą masę budyniową przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na bok aż przestygnie.
Ciasto francuskie i sos malinowy
Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty i upiecz według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj prostą malinową polewę. Mrożone maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i podgrzej aż się rozmrożą i rozpadną. Pamiętaj, żeby je mieszać, bo mogą się przypalić.
W miseczce wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do malinowej masy, cały czas mieszając. Powstały sos przetrzyj
przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Jeśli jednak lubisz taką chrupiącą konsystencję sosu i nie zależy Ci na aksamitnej konsystencji, to możesz pominąć ten krok.
Do miski przełóż serek mascarpone i miękkie masło. Utrzyj przy pomocy miksera na gładką masę i dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując.
Ciasto francuskie z budyniem i malinami
Upieczone i przestudzone blaty z ciasta francuskiego przełóż masą budyniową z mascarpone i sosem malinowym. Ostatni blat udekoruj samą polewą malinową. I gotowe!