Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego. Przepis na ciasto z białym kremem i malinami
Prosty przepis na błyskawiczne ciasto przekładane masą budyniową. Jego sekretem jest gotowe ciasto francuskie. Składniki i przepis.
05.05.2022 13:54
Czasami zdarza się, że wpaść chcą niespodziewani goście. Cukiernie zamknięte, a Ty nie wiesz, co zrobić? Mamy patent, który przyda Ci się z pewnością wielokrotnie. Oto przepis na błyskawiczny deser z ciasta francuskiego z budyniem.
Przepis na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to coś, co kochamy. Można z niego wyczarować mnóstwo przysmaków, zarówno na słodko, jak i na słono. To idealna opcja dla zabieganych, bo oszczędzamy sporo czasu na wyrabianiu i przygotowywaniu ciasta.
Chociaż z ciastem francuskim kojarzą się nam głównie małe wypieki w formie ciasteczek, to dzisiaj stworzymy coś wyjątkowego. Szybkie ciasto z budyniem, na widok którego wszyscy oniemieją z zachwytu!
Czy ciasto francuskie można mrozić?
Warto mieć w swoim domu porcję ciasta francuskiego na niespodziewane okazje. Tym bardziej, że można je z powodzeniem mrozić!
Przepis na ciasto z gotowego ciasta francuskiego. Z białym kremem i malinami - wideo
Ciasto francuskie z budyniem- składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Krem budyniowy:
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 300 ml mleka
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 250 g sera mascarpone
Polewa malinowa:
- 200 g mrożonych malin
- 30 g cukru
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 1/3 szkl. wody
Przepis na szybkie ciasto budyniowe
Przygotuj miskę. Wbij do niej jajko i dodaj cukier. Wymieszaj przy pomocy blendera lub miksera aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj do niej mleko i ponownie wymieszaj. Wsyp skrobię ziemniaczaną i znów połącz składniki.
Powstałą masę przelej do garnka i podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje I tak powstała nasza baza- prosty, domowy budyń. Zdradzimy Ci sekret- często korzystamy z tego przepisu, żeby zrobić po prostu budyń z sokiem owocowym.
Powstałą masę budyniową przelej do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw na bok aż przestygnie.
Ciasto francuskie i sos malinowy
Ciasto francuskie podziel na równe kwadraty i upiecz według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj prostą malinową polewę. Mrożone maliny przełóż do garnka, dodaj cukier i podgrzej aż się rozmrożą i rozpadną. Pamiętaj, żeby je mieszać, bo mogą się przypalić.
W miseczce wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do malinowej masy, cały czas mieszając. Powstały sos przetrzyj
przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek. Jeśli jednak lubisz taką chrupiącą konsystencję sosu i nie zależy Ci na aksamitnej konsystencji, to możesz pominąć ten krok.
Do miski przełóż serek mascarpone i miękkie masło. Utrzyj przy pomocy miksera na gładką masę i dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując.
Ciasto francuskie z budyniem i malinami
Upieczone i przestudzone blaty z ciasta francuskiego przełóż masą budyniową z mascarpone i sosem malinowym. Ostatni blat udekoruj samą polewą malinową. I gotowe!