Chcesz kupić idealną dynię? Poklep ją i sprawdź, jakie dźwięki wyda

Sezon na kupowanie dyni trwa w najlepsze, dlatego też warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy wyborze konkretnego warzywa. Czy na pewno wiesz, jak wybrać najlepszy okaz?

Jak kupić dobrą dynię?Jak kupić dobrą dynię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Екатерина Хныкина
Marzena Pęcak

Kocham jesień nie tylko za piękne kolory, które otaczają nas dookoła. To również mój ulubiony czas w kuchni. Dlaczego? Otóż wtedy mamy do dyspozycji całą masę wspaniałych warzywowoców, które mogą stać się bazą przepysznych przepisów. Nie można więc zmarnować ani jednej okazji i już dziś warto wybrać się na zakupy, aby przygotować ciekawą sezonową potrawę

A skoro o warzywach sezonowych już mowa, to jesienią w naszych kuchniach nie może zabraknąć oczywiście dyni. Tylko czy wiesz, na co zwracać uwagę przy jej zakupie? Śpieszę z przydatnymi poradami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Na co zwracać uwagę przy zakupie dyni?

Jak się okazuje, istnieje kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie dyni. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na kolorkształt dyni. Barwa jesiennego warzywa powinna być intensywna i żywa. Jeśli dynia jest zbyt blada lub ma przebarwienia, lepiej zrezygnować z zakupu. Najlepiej też wybierać warzywa, które mają regularne kształty. Wszelkiego rodzaju wybrzuszenia mogą świadczyć m.in. o starzeniu się dyni.

Przy wyborze dyni warto też zwrócić uwagę na samą skórę warzywa. Powinna być ona jednolita, gładkatwarda. W przypadku kiedy zauważysz na powierzchni warzywa niepokojące uszkodzenia, poszukaj innej dyni. Tego typu cechy mogą oznaczać, że dynia zaczęła się już psuć. Tym samym nie będzie z niej pożytku w kuchni. 

Przed ostatecznym wyborem dobrze przyjrzyj się dyni
Przed ostatecznym wyborem dobrze przyjrzyj się dyni © Adobe Stock | David Johnson

Przed ostatecznym wyborem warto również podnieść dynięoszacować jej wagę. Sprawdź, czy waga jest proporcjonalna do wielkości warzywa. Jeśli po podniesieniu dyni okaże się, że waży ona niewiele, choć wydaje się duża, lepiej ją odłożyć. W środku prawdopodobnie nie znajdziesz zbyt wiele pysznego miąższu, a to przecież kluczowa sprawa. 

Szybki test prawdę ci powie

To jednak nie koniec przydatnych informacji na dziś. Zanim udasz się z wybraną dynią do kasy, warto też przeprowadzić szybkiprosty test. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to delikatnie postukać w dynię. Następnie dobrze wsłuchaj się w to, co dzieje się z warzywem.

Jeśli po takim uderzeniu usłyszysz głuchy dźwięk, to dobry znak. Możesz spokojnie udać się z taką dynią najpierw do kasy, a potem do domu, aby przygotować smaczne danie lub oryginalny deser. Oczywiście jeśli potrzebujesz ciekawych inspiracji w tym temacie, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam całą masę genialnych pomysłów, które nigdy nas nie zawiodły. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej