PrzepisWegetariańskaTak zrobiona cukinia smakuje lepiej niż kurczak. Rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę

Tak zrobiona cukinia smakuje lepiej niż kurczak. Rodzina ustawia się w kolejce po dokładkę

Cukinia lepsza niż mięso? Takie wrażenia smakowe obiecuje autorka przepisu na kotlety z cukinii. Ponieważ w kuchni nie jesteśmy skorzy do ufania komuś wyłącznie na słowo, postanowiliśmy przetestować recepturę youtuberki. Dwa słowa: jesteśmy zachwyceni. I gwarantujemy, że ty również będziesz!

Cukinia w tej formie to istny kulinarny cud. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Cukinia w tej formie to istny kulinarny cud. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Źródło zdjęć: © YouTube

20.09.2023 09:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Według Kasi, czyli autorki kanału na YouTube "Zdrowa kuchnia Katarzyny", jej kotlety z cukinii pokocha każdy — i to od pierwszego kęsa. Musimy przyznać, że od razu poczuliśmy się zaintrygowani, ponieważ należymy do tej grupy konsumentów, którzy cukinię wprost uwielbiają. Placki z tego warzywa to u nas standard, dlaczego więc nie dać szansy kotletom?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zabraliśmy się więc do pracy. Przepis nie jest skomplikowany, chociaż długa lista potrzebnych składników mogłaby na to wskazywać. Test kulinarny przebiegł pomyślnie. Cukinia autorstwa pani Katarzyny to naprawdę strzał w dziesiątkę. Co więcej (i co nas jednocześnie zdziwiło) kotlety w takiej formie posmakowały nawet tym, którzy z kuchnią wegetariańską mają, delikatnie mówiąc, nie po drodze. Zadeklarowani i ortodoksyjni mięsożercy zajadający się warzywnym daniem i proszący się o jego dokładkę? Świat stanął na głowie!

Kotlety z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 1 szczypior,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • 100 g sera,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • koperek,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Cukinia lepsza niż mięso? To możliwe!
Cukinia lepsza niż mięso? To możliwe!© YouTube
  1. Cukinię umyj i odkrój końcówki. Nie obieraj! Zetrzyj za to na dużych oczkach tarki. Następnie przełóż na sito, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się nadmiaru wody.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tej samej stronie tarki. Przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany szczypior. Do tego samego naczynia dodaj odciśniętą w dłoniach cukinię.
  3. Do warzywnej mieszanki dorzuć jeszcze starty ząbek czosnku i obranego, startego i odciśniętego z wody ziemniaka.
  4. Do oddzielnej miski wbij jajka. Dopraw je solą i pieprzem, ubij i wlej do warzyw. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj starty ser, 2 łyżki kaszy manny, łyżkę papryki i ziół prowansalskich. Raz jeszcze przemieszaj całość.
  6. Z tak przygotowanej mieszanki uformuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skropl oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  7. W tym czasie wymieszaj trzy łyżki jogurtu ze startym ogórkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj sok z połówki cytryny i szczyptę soli. Wymieszaj.
  8. Upieczone kotlety z cukinii podawaj z przygotowanym sosem. Smacznego!