Drobiowe roladki fajitas z papryką i zielonymi szparagami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Materiał powstał we współpracy z marką Tefal
24.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:02
Fajitas to popularne danie kuchni Tex-Mex z kurczaka i papryki. W moim przepisie wzbogaciłam je dodatkowo o chrupiące, zielone szparagami. Smakuje jeszcze lepiej niż oryginał.
Kuchnia Tex-Mex to połączenie tradycyjnej kuchni meksykańskiej z amerykańskimi wpływami, w szczególności z południowych części USA. Nie brakuje w niej takich klasyków, jak chilli con carne, burrito czy tacosy. Ulubioną potrawą mojej rodziny jest jednak fajitas, czyli grillowane mięso z warzywami. Postanowiłam połączyć to danie z uwielbianymi przeze mnie zielonymi szparagami. Rezultat? Każdy poprosił o dokładkę. Drobiowe roladki przygotowałam błyskawicznie z pomocą OptiGrill Elite XL marki Tefal. Urządzenie samo dobrało odpowiedni czas grillowania, dzięki czemu nie musiałam martwić się o to, czy mięso będzie surowe w środku lub przypali się od zbyt długiego przebywania na płycie.
Fajitas ze szparagami
Składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 mały pęczek zielonych szparag
Marynata
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Papryki przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Cebulę dzielę na pióra, a szparagi na mniejsze części. Warzywa przekładam do miski. Chociaż kolor papryk nie wpływa na ich smak, to warto postawić na różnorodność, która będzie pięknie prezentowała się na talerzu.
2. Przygotowuję marynatę do mięsa: oliwę wlewam do miski, dodaję przyprawy i dokładnie mieszam.
3. Marynatę wlewam do warzyw i dokładnie mieszam, aby przyprawy równomiernie otoczyły paprykę, cebulę i szparagi. Warzywa czasem marynuję dzień wcześniej, gdy wiem, że następnego dnia będę miała mało czasu na przygotowania obiadu.
4. W menu OptiGrill Elite XL wybieram opcję "papryka" i czekam, aż płyty się rozgrzeją. Następnie wykładam zamarynowane warzywa. Nie muszę martwić się czasem pieczenia - urządzenie ustali samo, ile go potrzebuje. Płytki są łatwe do czyszczenia, najczęściej wrzucam je po prostu do zmywarki.
5. Piersi z kurczaka dzielę na dwie części i rozbijam przy pomocy tłuczka. Smaruję z obu pozostałą marynatą, układam grillowane warzywa i zawijam w roladkę. Koniec zabezpieczam przy pomocy wykałaczki, aby nie rozpadło się podczas pieczenia.