Strzelczyk pokazał, jak gotuje nocny rosół. Jest esencjonalny i klarowny
Pieczony nocny rosół tak naprawdę robi się sam. W odróżnieniu od klasycznej wersji ta jest dużo bardziej intensywna w smaku. To sama esencja wydobyta z mięs i jarzyn. Brzmi zachęcająco? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasza Strzelczyka.
02.10.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:18
Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z 4. edycji "MasterChef Polska", prowadzi na YouTube kanał zatytułowany "Oddasz fartucha". W jednym z filmików tłumaczy widzom, jak przygotować nocny rosół. Okazuje się, że przepis Strzelczyka jest niezwykle prosty. Wcześniej zadbaj jednak o składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować nocny rosół pieczony? Patent Tomasza Strzelczyka jest niezastąpiony
Strzelczyk proponuje, by nocny rosół przygotować z trzech różnych mięs - wołowiny, kury i kaczki, sam do garnka wrzuca też... kurze łapki. Nieodzownym składnikiem rosołu są również jarzyny. Nie kupuj gotowej włoszczyzny, a skompletuj zestaw samodzielnie: weź pora, marchew, pietruszkę korzeń oraz cebulę. Warto mieć w zanadrzu świeży lubczyk, który jest świetnym zamiennikiem sztucznych przypraw typu "Maggi", a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.
Nocny rosół przygotowany z pieczonych jarzyn i mięs ma dużo głębszy i bardziej wyrazisty smak. Również barwa pieczonego rosołu jest charakterystyczna - przybiera bursztynowego koloru, a nad całością krąży intensywny aromat. Przepis Tomasza Strzelczyka nieco różni się od innych. Kucharz nie gotuje rosołu na bazie pieczonych jarzyn, a dosłownie - piecze rosół. Musie przetestować ten patent.
Pieczony nocny rosół Tomasza Strzelczyka. Przepis
Składniki:
- cały kurczak (w porcjach),
- większy kawałek porcji rosołowej z kaczki,
- spory (ok. 400 g) kawałek wołowiny (np. szponder),
- 3 kurze łapki,
- 1 duży lub dwa małe pory (białe części),
- 3 duże marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 seler,
- 2 średnie cebule,
- 3 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 15 ziaren pieprzu czarnego,
- kilka gałązek lubczyku,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
- Przygotuj duży garnek. Włóż do niego wszystkie składniki na rosół. Cebulę uprzednio podpiecz.
- Zalej wszystko zimną wodą tak, by wszystkie składniki były przykryte.
- Garnek włóż do zimnego piekarnika. Urządzenie ustaw na 115 st. C. Rosół piecz ok. 15 godzin.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim rosół, by ostygł.