Strzelczyk pokazał, jak gotuje nocny rosół. Jest esencjonalny i klarowny

Pieczony nocny rosół tak naprawdę robi się sam. W odróżnieniu od klasycznej wersji ta jest dużo bardziej intensywna w smaku. To sama esencja wydobyta z mięs i jarzyn. Brzmi zachęcająco? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasza Strzelczyka.

Rosół Tomasza Strzelczyka bije inne na głowęRosół Tomasza Strzelczyka bije inne na głowę
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z 4. edycji "MasterChef Polska", prowadzi na YouTube kanał zatytułowany "Oddasz fartucha". W jednym z filmików tłumaczy widzom, jak przygotować nocny rosół. Okazuje się, że przepis Strzelczyka jest niezwykle prosty. Wcześniej zadbaj jednak o składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Jak przygotować nocny rosół pieczony? Patent Tomasza Strzelczyka jest niezastąpiony

Strzelczyk proponuje, by nocny rosół przygotować z trzech różnych mięs - wołowiny, kury i kaczki, sam do garnka wrzuca też... kurze łapki. Nieodzownym składnikiem rosołu są również jarzyny. Nie kupuj gotowej włoszczyzny, a skompletuj zestaw samodzielnie: weź pora, marchew, pietruszkę korzeń oraz cebulę. Warto mieć w zanadrzu świeży lubczyk, który jest świetnym zamiennikiem sztucznych przypraw typu "Maggi", a także liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby.

Nocny rosół przygotowany z pieczonych jarzyn i mięs ma dużo głębszy i bardziej wyrazisty smak. Również barwa pieczonego rosołu jest charakterystyczna - przybiera bursztynowego koloru, a nad całością krąży intensywny aromat. Przepis Tomasza Strzelczyka nieco różni się od innych. Kucharz nie gotuje rosołu na bazie pieczonych jarzyn, a dosłownie - piecze rosół. Musie przetestować ten patent.

Rosół pieczony Tomasza Strzelczyka
Rosół pieczony Tomasza Strzelczyka © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Pieczony nocny rosół Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • cały kurczak (w porcjach),
  • większy kawałek porcji rosołowej z kaczki,
  • spory (ok. 400 g) kawałek wołowiny (np. szponder),
  • 3 kurze łapki,
  • 1 duży lub dwa małe pory (białe części),
  • 3 duże marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży garnek. Włóż do niego wszystkie składniki na rosół. Cebulę uprzednio podpiecz.
  2. Zalej wszystko zimną wodą tak, by wszystkie składniki były przykryte.
  3. Garnek włóż do zimnego piekarnika. Urządzenie ustaw na 115 st. C. Rosół piecz ok. 15 godzin.
  4. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim rosół, by ostygł.

15 godzinny rosół z piekarnika, wstawiasz w Sobotę gotowy jest w Niedzielę / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej