Niemal co tydzień dodajemy do rosołu. Zatyka tętnice i podnosi ciśnienie
Sięganie po sztuczne przyprawy w dobie tak łatwej dostępności świeżych i suszonych ziół oraz warzyw to kulinarna zbrodnia. Nie tędy droga. To nie tylko małe oszustwo, ale też sposób na zapewnienie sobie szeregu problemów zdrowotnych.
01.10.2023 16:49
Kostka rosołowa, choć powszechnie używana, jest jednym z najgorszych dodatków do rosołu. Wprawdzie wzbogaca smak zupy, jest łatwa w użyciu i dostępna w każdym sklepie, jednak należy zdawać sobie sprawę, że jest to produkt bogaty w kalorie i pełen sztucznych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kostki rosołowe szkodzą zdrowiu? Ich skład pozostawia wiele do życzenia
Kostka rosołowa to de facto mała bomba kaloryczna, do tego wypchana wieloma sztucznymi dodatkami. Nie jest odkryciem, że skład tego typu produktów pozostawia wiele do życzenia. Co znajdziemy na długiej liście składników? Sól na pierwszym miejscu, zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie pojawiają się cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, sztuczne aromaty i barwniki, a na końcu jedynie śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. Pycha...
Sól, jako podstawowy składnik kostek rosołowych, może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, m.in. nadciśnienia tętniczego. Kostki rosołowe zawierają również monosodowy glutaminian (MSG, glutaminian sodu) i szczawiany, które pełnią rolę wzmacniaczy smaku. Niestety, niektóre osoby są wrażliwe na te składniki i mogą doświadczać przykrych objawów, takich jak bóle głowy, nudności, skurcze mięśniowe i reakcje alergiczne.
Ponadto nadmierne spożywanie produktów bogatych w MSG (czyli m.in. kostek rosołowych) może sprzyjać rozwojowi zaburzeń funkcjonowania ośrodka głodu i sytości (skutkując np. napadami głodu). Co więcej, nadmiar glutaminianu sodu w diecie prowadzić może do uszkodzeń neuronów, tym samym obniżając nastrój i negatywnie wpływając na jakość snu czy umiejętności radzenia sobie ze stresem.
Co jeszcze znajduje się na liście składników kostek rosołowych? Tłuszcz utwardzony zwiększający ryzyko chorób serca i układu krążenia, a także karmel amoniakalny (barwnik) prowadzący do problemów z żołądkiem i wątrobą oraz powodujący nadpobudliwość.
Co zamiast kostki rosołowej?
Alternatywą dla kostek rosołowych są naturalne przyprawy, takie jak lubczyk, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, kozieradka i świeża natka pietruszki. Grzyby i czosnek to także ciekawe dodatki do rosołu. Oczywiście, nie można zapominać o soli i pieprzu. Dzięki wykorzystaniu tych naturalnych składników można stworzyć smaczniejsze i zdrowsze dania.