PoradyDodaj do rosołu dwie nietypowe przyprawy. Podkręcą smak i pomogą ci schudnąć

Dodaj do rosołu dwie nietypowe przyprawy. Podkręcą smak i pomogą ci schudnąć

Rosół
Rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.10.2023 10:55, aktualizacja: 01.10.2023 15:10

Rosół to jedna z lepszych i zdrowszych zup, a do tego zawsze smakuje obłędnie i świetnie rozgrzewa. Dzięki niemu dostarczamy sobie wielu właściwości odżywczych i jesteśmy w stanie szybciej wyjść z przeziębienia. Rosół może też nam pomóc w... odchudzaniu. Wystarczy, że dodamy do niego dwa składniki.

Każdy z nas przygotowuje rosół po swojemu, chociaż podstawy są zawsze takie same. Gotujemy kilka godzin, a bazą jest mięso z kością, do którego dodajemy zestaw klasycznych przypraw (listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu) oraz pęczek włoszczyzny. Niektórzy dodają pietruszkę, inni wrzucają świeży lubczyk, zdarzają się również osoby, które sięgają po koperek. Możemy nieco podrasować klasykę i dodać zupełnie inne składniki, które poprawią trawienie i przyspieszą przemianę materii. Do tego wzmocnicie działanie przeciwzapalne zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół z tymi dodatkami pomoże schudnąć

Korzeń imbiru i kora cynamonu zupełnie nie pasują nam do zup, prawda? Raczej dodajemy je do herbaty, kawy lub ciasta. Okazuje się jednak, że mogą odegrać bardzo fajną rolę w rosole. Pomocne okażą się ich właściwości. Zacznijmy od cynamonu. Ma on działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Przyspiesza też przemianę materii i poprawia trawienie, a dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i stabilizuje ciśnienie krwi.

Rosół
Rosół© Żródło własne

Imbir również wspiera odchudzanie. Łagodzi także mdłości i wymioty. Zwalcza wiele drobnoustrojów chorobotwórczych, więc świetnie chroni nas przed różnymi infekcjami. Może też zmniejszać obrzęki i pomagać w leczeniu zapalenia stawów. Imbir jest szeroko wykorzystywany w medycynie naturalnej.

Jak jeszcze poprawić smak rosołu i jego właściwości? Przede wszystkim powinniśmy do zupy wrzucić dużo włoszczyzny. Dobrym pomysłem jest dodanie wątróbki, która ma bardzo dużo żelaza. Możemy też wlać odrobinę octu, by rozpuścił on tkanki w kościach, by wszystkie ważne składniki dodały się do wywaru i zyskał on odpowiedni smak i aromat.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także