Dodaj do rosołu dwie nietypowe przyprawy. Podkręcą smak i pomogą ci schudnąć

Rosół to jedna z lepszych i zdrowszych zup, a do tego zawsze smakuje obłędnie i świetnie rozgrzewa. Dzięki niemu dostarczamy sobie wielu właściwości odżywczych i jesteśmy w stanie szybciej wyjść z przeziębienia. Rosół może też nam pomóc w... odchudzaniu. Wystarczy, że dodamy do niego dwa składniki.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Każdy z nas przygotowuje rosół po swojemu, chociaż podstawy są zawsze takie same. Gotujemy kilka godzin, a bazą jest mięso z kością, do którego dodajemy zestaw klasycznych przypraw (listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu) oraz pęczek włoszczyzny. Niektórzy dodają pietruszkę, inni wrzucają świeży lubczyk, zdarzają się również osoby, które sięgają po koperek. Możemy nieco podrasować klasykę i dodać zupełnie inne składniki, które poprawią trawienie i przyspieszą przemianę materii. Do tego wzmocnicie działanie przeciwzapalne zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowe kwiatuszki. Ich przygotowanie jest bajecznie proste

Rosół z tymi dodatkami pomoże schudnąć

Korzeń imbiru i kora cynamonu zupełnie nie pasują nam do zup, prawda? Raczej dodajemy je do herbaty, kawy lub ciasta. Okazuje się jednak, że mogą odegrać bardzo fajną rolę w rosole. Pomocne okażą się ich właściwości. Zacznijmy od cynamonu. Ma on działanie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Przyspiesza też przemianę materii i poprawia trawienie, a dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i stabilizuje ciśnienie krwi.

Rosół
Rosół © Żródło własne

Imbir również wspiera odchudzanie. Łagodzi także mdłości i wymioty. Zwalcza wiele drobnoustrojów chorobotwórczych, więc świetnie chroni nas przed różnymi infekcjami. Może też zmniejszać obrzęki i pomagać w leczeniu zapalenia stawów. Imbir jest szeroko wykorzystywany w medycynie naturalnej.

Jak jeszcze poprawić smak rosołu i jego właściwości? Przede wszystkim powinniśmy do zupy wrzucić dużo włoszczyzny. Dobrym pomysłem jest dodanie wątróbki, która ma bardzo dużo żelaza. Możemy też wlać odrobinę octu, by rozpuścił on tkanki w kościach, by wszystkie ważne składniki dodały się do wywaru i zyskał on odpowiedni smak i aromat.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej