Następnym razem podczas gotowania rosołu dodaj nieco octu. Patent mam i babć działa do dziś

Rosół to rewelacyjny pomysł na obiad. To kultowe danie przygotowujemy z dodatkiem wielu różnych przypraw. Niekiedy zdarza nam się eksperymentować. W takiej sytuacji niektórzy dodają do potrawy imbir, czy kurkumę. Jednak, czy słyszeliście o wlewaniu octu do rosołu? 

ObrazekDlaczego warto dodać ocet do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Rosół z dodatkiem octu

Obrazek
Ocet - Pyszności

Okazuje się, że warto dodawać niewielką ilość octu do rosołu. Kwas octowy rozpuszcza tkankę chrzęstną oraz inne tkanki łączne, które są obecne w kościach. W konsekwencji nasz rosół jest gęsty oraz wyjątkowo pożywny. Poza tym ocet rewelacyjnie wzbogaci również smak potrawy.

Na duży garnek rosołu wystarczy, że dodasz jedną lub maksymalnie dwie łyżki octu. Pamiętaj, aby płyn wlać w trakcie gotowania rosołu. Poza tym warto zaznaczyć, że możesz użyć zarówno octu spirytusowego, jak i winnego. Nie ma to dużego znaczenia, bo każdy z nich zawiera najważniejszy składnik czyli kwas octowy. 

Jeśli nie masz octu, równie dobrze możesz dodać sok z cytryny. Jednak warto zaznaczyć, że produkt ten może minimalnie wpłynąć na smak twojej potrawy. W związku z tym, jeśli nie przepadasz za cytrusowym posmakiem, lepiej go nie wlewaj.

Jakie składniki dodać do rosołu?

Obrazek
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektórzy dodają do rosołu wiele nietypowych składników. Jednym z nich jest kurkuma, która nadaje naszej potrawie wyjątkowo złotego, głębokiego koloru. Wystarczy, że do dużego garnka zupy wsypiesz jedną łyżeczkę przyprawy.

Jeśli chcesz, aby twój rosół odznaczał się delikatnym słodko - kwaśnym posmakiem - wrzuć do niego jabłko. Najlepiej dodaj je w całości wraz z warzywami. Pamiętaj, aby pod koniec gotowania rosołu wyjąć owoc. Okazuje się, że podobny efekt uzyskamy, jeśli dodamy do potrawy przekrojonego na pół pomidora. 

Dodatek imbiru świetnie wzbogaci wartość odżywczą rosołu. Rosół z imbirem jest bardzo rozgrzewający. Wspaniale sprawdzi się jako domowe lekarstwo na przeziębienie. W takiej sytuacji warto wzbogacić go również o kilka ząbków czosnku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i bardzo rozgrzewająca.

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem