PrzepisNastępnym razem podczas gotowania rosołu dodaj nieco octu. Patent mam i babć działa do dziś

Następnym razem podczas gotowania rosołu dodaj nieco octu. Patent mam i babć działa do dziś

Dlaczego warto dodać ocet do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Dlaczego warto dodać ocet do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

02.08.2022 14:42, aktual.: 26.09.2023 14:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół to rewelacyjny pomysł na obiad. To kultowe danie przygotowujemy z dodatkiem wielu różnych przypraw. Niekiedy zdarza nam się eksperymentować. W takiej sytuacji niektórzy dodają do potrawy imbir, czy kurkumę. Jednak, czy słyszeliście o wlewaniu octu do rosołu? 

Rosół z dodatkiem octu

Ocet  - Pyszności
Ocet - Pyszności

Okazuje się, że warto dodawać niewielką ilość octu do rosołu. Kwas octowy rozpuszcza tkankę chrzęstną oraz inne tkanki łączne, które są obecne w kościach. W konsekwencji nasz rosół jest gęsty oraz wyjątkowo pożywny. Poza tym ocet rewelacyjnie wzbogaci również smak potrawy.

Na duży garnek rosołu wystarczy, że dodasz jedną lub maksymalnie dwie łyżki octu. Pamiętaj, aby płyn wlać w trakcie gotowania rosołu. Poza tym warto zaznaczyć, że możesz użyć zarówno octu spirytusowego, jak i winnego. Nie ma to dużego znaczenia, bo każdy z nich zawiera najważniejszy składnik czyli kwas octowy. 

Jeśli nie masz octu, równie dobrze możesz dodać sok z cytryny. Jednak warto zaznaczyć, że produkt ten może minimalnie wpłynąć na smak twojej potrawy. W związku z tym, jeśli nie przepadasz za cytrusowym posmakiem, lepiej go nie wlewaj.

Jakie składniki dodać do rosołu?

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Niektórzy dodają do rosołu wiele nietypowych składników. Jednym z nich jest kurkuma, która nadaje naszej potrawie wyjątkowo złotego, głębokiego koloru. Wystarczy, że do dużego garnka zupy wsypiesz jedną łyżeczkę przyprawy.

Jeśli chcesz, aby twój rosół odznaczał się delikatnym słodko - kwaśnym posmakiem - wrzuć do niego jabłko. Najlepiej dodaj je w całości wraz z warzywami. Pamiętaj, aby pod koniec gotowania rosołu wyjąć owoc. Okazuje się, że podobny efekt uzyskamy, jeśli dodamy do potrawy przekrojonego na pół pomidora. 

Dodatek imbiru świetnie wzbogaci wartość odżywczą rosołu. Rosół z imbirem jest bardzo rozgrzewający. Wspaniale sprawdzi się jako domowe lekarstwo na przeziębienie. W takiej sytuacji warto wzbogacić go również o kilka ząbków czosnku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i bardzo rozgrzewająca.

poradyzuparosół