Zupa krem z marchewką i imbirem

Zupa krem z marchewką i imbirem to idealny pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad w sezonie zimowym. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować to genialne danie w zaciszu własnego domu.

Obrazek
Pyszności

W przepisie wykorzystaliśmy blender kielichowy marki Philips. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz zupę krem w szybki i łatwy sposób. Palce lizać!

Składniki:

  1. 600 g marchewka
  2. 2 łyżeczki imbir starty
  3. 1 litr bulion warzywny
  4. 3/4 puszki mleko kokosowe
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 łyżka kurkuma
  8. ziarenka słonecznika do dekoracji
  9. pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Pokrój marchewkę w cienkie plastry. Następnie wrzuć je do garnka i dodaj bulion warzywny.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: starty imbir, kurkumę, sól i pieprz.

Obrazek

3. Na koniec dodaj małymi partiami mleko kokosowe.

Obrazek

4. Przykryj pokrywką i gotuj do chwili, aż plastry marchewki będą miękkie.

Obrazek

5. Ostatni element przygotowania naszej zupy to zblendowanie jej w pyszny krem.

Obrazek

6. Gotową zupę możesz podać z ziarenkami słonecznika i świeżą pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Zupa krem - Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser