Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem

Szarlotka to jedno z ciast, które zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią. W połączeniu z delikatną warstwą bitej śmietany smakuje po prostu obłędnie. Ostrzegam - ten przepis po prostu uzależnia.

Szarlotka z bitą śmietaną- PysznościSzarlotka z bitą śmietaną- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Szarlotka z bitą śmietaną na delikatnym, puszystym biszkopcie to jeden z moich ulubionych deserów. Prezentuje się bardzo efektownie, a przepis jest naprawdę prosty. Jabłkowa masa z galaretką i nutą cynamonu smakuje tak dobrze, że aż chce się ją wyjadać w trakcie przygotowywania. Jesienią piekę ją na okrągło - uwielbiam, gdy zapach ciasta wypełnia dom i sprawia, że wszystkim zaczyna burczeć w brzuchu. Bardzo polecam!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki:

Warstwa z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa śmietankowa:

  • 660 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 4 kostki gorzkiej czekolady - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Do miski wbijam białka i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnia rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut, aż do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt do ciasta- Pyszności
Biszkopt do ciasta - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Jabłka obieram ze skórki i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję cynamon, cukier i mieszam. Duszę całość pod przykryciem, a następnie ściągam z palnika. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Przekładam masę na przestudzony biszkopt. Biszkopt z masą jabłkową wstawiam do lodówki na 30 minut.

Szarlotka- Pyszności
Szarlotka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Bitą śmietanę ubijam na sztywną pianę i przekładam na schłodzone ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę i wstawiam do lodówki na 4 godziny.

Krok 4: Ciasto dzielę na porcje i serwuję moim bliskim. Błyskawicznie znika z talerzyków- jest pyszne, delikatne i pięknie pachnie jesienią. Smacznego!

Szarlotka z bitą śmietaną- Pyszności
Szarlotka z bitą śmietaną - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥