Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem

Szarlotka to jedno z ciast, które zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią. W połączeniu z delikatną warstwą bitej śmietany smakuje po prostu obłędnie. Ostrzegam - ten przepis po prostu uzależnia.

Szarlotka z bitą śmietaną- PysznościSzarlotka z bitą śmietaną- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Szarlotka z bitą śmietaną na delikatnym, puszystym biszkopcie to jeden z moich ulubionych deserów. Prezentuje się bardzo efektownie, a przepis jest naprawdę prosty. Jabłkowa masa z galaretką i nutą cynamonu smakuje tak dobrze, że aż chce się ją wyjadać w trakcie przygotowywania. Jesienią piekę ją na okrągło - uwielbiam, gdy zapach ciasta wypełnia dom i sprawia, że wszystkim zaczyna burczeć w brzuchu. Bardzo polecam!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki:

Warstwa z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa śmietankowa:

  • 660 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 4 kostki gorzkiej czekolady - do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Do miski wbijam białka i ubijam je na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnia rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut, aż do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt do ciasta- Pyszności
Biszkopt do ciasta - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Jabłka obieram ze skórki i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję cynamon, cukier i mieszam. Duszę całość pod przykryciem, a następnie ściągam z palnika. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Przekładam masę na przestudzony biszkopt. Biszkopt z masą jabłkową wstawiam do lodówki na 30 minut.

Szarlotka- Pyszności
Szarlotka - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Bitą śmietanę ubijam na sztywną pianę i przekładam na schłodzone ciasto. Na wierzch ścieram czekoladę i wstawiam do lodówki na 4 godziny.

Krok 4: Ciasto dzielę na porcje i serwuję moim bliskim. Błyskawicznie znika z talerzyków- jest pyszne, delikatne i pięknie pachnie jesienią. Smacznego!

Szarlotka z bitą śmietaną- Pyszności
Szarlotka z bitą śmietaną - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej