Kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Przepis na uśmiech teściowej

Dzisiaj chcemy, żebyś spróbował dokonać czegoś, co do tej pory mogłeś uważać za sprawę arcytrudną. Chodzi o uśmiech teściowej. Spokojnie, to nie to, co myślisz. Ciasto uśmiech teściowej jest naprawdę bardzo proste do wykonania, w przeciwieństwie do tego, o czym pomyślałeś...

ObrazekCiasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania

Ciasto uśmiech teściowej, poza posiadaniem dosyć zabawnej nazwy, ma też naprawdę obłędny smak. Cynamonowe jabłka, kruchy spód, maślane nadzienie - to wszystko sprawia, że ten wypiek stanie się twoim numerem jeden na wszystkie kolejne zjazdy rodzinne. Również na te, na których zjawi się teściowa.

Czy ciasto posmakuje również jej? I czy rzeczywiście wywoła na jej twarzy uśmiech? Musimy być szczerzy. Chociaż jesteśmy przekonani o doskonałości tego przepisu, gwarancji nie możemy ci dać. Warto jednak spróbować, bo w końcu przez trudy do gwiazd, prawda?

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: Canva

Ciasto uśmiech teściowej

Składniki:

          
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • duże jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Krem:

       
  • 3 budynie śmietankowe
  • litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • cynamon

Sposób przygotowania:

W połowie mleka rozrób budynie. Drugą część podgrzej w garnku. Następnie połącz ciepłe mleko z budyniem i mieszaj do zagęszczenia się składników. Po około 5 minutach przelej budyń do nowego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy będzie już zimny, dodaj do niego serek mascarpone, cukier oraz odrobinę cynamonu. Całość zmiksuj.

Przesianą mąkę wysyp na blat. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier puder, jajko, żółtka, oraz masło. Pokrój nożem, a następne zacznij zagniatać. Po chwili dodaj też śmietanę i zagniataj do uzyskania elastycznej masy.

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania

Tak przygotowane ciasto przedziel na pół. Następnie obie części rozwałkuj. Pierwszą przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Na nią wyłóż obrane ze skórek i pokrojone w ćwiartki jabłka. Na nie wylej równomiernie krem budyniowy, a całość przykryj drugą połową ciasta. Piecz 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego i... powodzenia!

Skoro o słodkościach mowa, zobacz też ten przepis na fit sernik kinder bueno. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy