Kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Przepis na uśmiech teściowej

Dzisiaj chcemy, żebyś spróbował dokonać czegoś, co do tej pory mogłeś uważać za sprawę arcytrudną. Chodzi o uśmiech teściowej. Spokojnie, to nie to, co myślisz. Ciasto uśmiech teściowej jest naprawdę bardzo proste do wykonania, w przeciwieństwie do tego, o czym pomyślałeś...

ObrazekCiasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania
SKOMENTUJ

Ciasto uśmiech teściowej, poza posiadaniem dosyć zabawnej nazwy, ma też naprawdę obłędny smak. Cynamonowe jabłka, kruchy spód, maślane nadzienie - to wszystko sprawia, że ten wypiek stanie się twoim numerem jeden na wszystkie kolejne zjazdy rodzinne. Również na te, na których zjawi się teściowa.

Czy ciasto posmakuje również jej? I czy rzeczywiście wywoła na jej twarzy uśmiech? Musimy być szczerzy. Chociaż jesteśmy przekonani o doskonałości tego przepisu, gwarancji nie możemy ci dać. Warto jednak spróbować, bo w końcu przez trudy do gwiazd, prawda?

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: Canva

Ciasto uśmiech teściowej

Składniki:

          
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • duże jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Krem:

       
  • 3 budynie śmietankowe
  • litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • cynamon

Sposób przygotowania:

W połowie mleka rozrób budynie. Drugą część podgrzej w garnku. Następnie połącz ciepłe mleko z budyniem i mieszaj do zagęszczenia się składników. Po około 5 minutach przelej budyń do nowego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy będzie już zimny, dodaj do niego serek mascarpone, cukier oraz odrobinę cynamonu. Całość zmiksuj.

Przesianą mąkę wysyp na blat. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier puder, jajko, żółtka, oraz masło. Pokrój nożem, a następne zacznij zagniatać. Po chwili dodaj też śmietanę i zagniataj do uzyskania elastycznej masy.

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania

Tak przygotowane ciasto przedziel na pół. Następnie obie części rozwałkuj. Pierwszą przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Na nią wyłóż obrane ze skórek i pokrojone w ćwiartki jabłka. Na nie wylej równomiernie krem budyniowy, a całość przykryj drugą połową ciasta. Piecz 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego i... powodzenia!

Skoro o słodkościach mowa, zobacz też ten przepis na fit sernik kinder bueno. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach