Kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Przepis na uśmiech teściowej

Dzisiaj chcemy, żebyś spróbował dokonać czegoś, co do tej pory mogłeś uważać za sprawę arcytrudną. Chodzi o uśmiech teściowej. Spokojnie, to nie to, co myślisz. Ciasto uśmiech teściowej jest naprawdę bardzo proste do wykonania, w przeciwieństwie do tego, o czym pomyślałeś...

ObrazekCiasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania

Ciasto uśmiech teściowej, poza posiadaniem dosyć zabawnej nazwy, ma też naprawdę obłędny smak. Cynamonowe jabłka, kruchy spód, maślane nadzienie - to wszystko sprawia, że ten wypiek stanie się twoim numerem jeden na wszystkie kolejne zjazdy rodzinne. Również na te, na których zjawi się teściowa.

Czy ciasto posmakuje również jej? I czy rzeczywiście wywoła na jej twarzy uśmiech? Musimy być szczerzy. Chociaż jesteśmy przekonani o doskonałości tego przepisu, gwarancji nie możemy ci dać. Warto jednak spróbować, bo w końcu przez trudy do gwiazd, prawda?

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: Canva

Ciasto uśmiech teściowej

Składniki:

          
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • duże jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Krem:

       
  • 3 budynie śmietankowe
  • litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • cynamon

Sposób przygotowania:

W połowie mleka rozrób budynie. Drugą część podgrzej w garnku. Następnie połącz ciepłe mleko z budyniem i mieszaj do zagęszczenia się składników. Po około 5 minutach przelej budyń do nowego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy będzie już zimny, dodaj do niego serek mascarpone, cukier oraz odrobinę cynamonu. Całość zmiksuj.

Przesianą mąkę wysyp na blat. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier puder, jajko, żółtka, oraz masło. Pokrój nożem, a następne zacznij zagniatać. Po chwili dodaj też śmietanę i zagniataj do uzyskania elastycznej masy.

Obrazek
Ciasto uśmiech teściowej - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: SmakowiteDania

Tak przygotowane ciasto przedziel na pół. Następnie obie części rozwałkuj. Pierwszą przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Na nią wyłóż obrane ze skórek i pokrojone w ćwiartki jabłka. Na nie wylej równomiernie krem budyniowy, a całość przykryj drugą połową ciasta. Piecz 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego i... powodzenia!

Skoro o słodkościach mowa, zobacz też ten przepis na fit sernik kinder bueno. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki