Wystarczy jedno dziennie. Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to owoce, po które chętnie sięgamy, niezależnie od pory roku. Są bardzo łatwo dostępne, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. To popularne polskie owoce, które spożywamy na surowo, w postaci niezwykłych potraw lub dodatków do specjalnych dań. A czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, dlaczego warto jeść jabłka?

ObrazekDlaczego warto jeść jabłka? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sprawdź, dlaczego warto jeść jabłka

Owoce mają to do siebie, że są pełne witamin i składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. W przypadku jabłek możemy mówić, że ich spożywanie daje naprawdę wiele korzyści. Wystarczy zjeść jedno dziennie, by poczuć diametralną różnicę. Jabłka stanowią popularny składnik wielu diet, są chętnie dodawane do deserów, śniadań. Chętnie spożywa się również w postaci świeżo tłoczonego soku. Niezależnie od tego, na jaką formę się zdecydujesz, dobrze będzie, żebyś się dowiedział, dlaczego warto jeść jabłka.

Obrazek
Jak przechowywać jabłka - Pyszności; foto: Canva

Najważniejsze korzyści, wynikające ze spożywania jabłek, to:

  • znajduje się w nich wiele ważnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, C, E, a także potas, magnez, błonnik, żelazo, czy antyoksydanty — najwięcej wartości mają te owoce, które spożywa się na surowo;
  • jabłka wspomagają odchudzanie - są pożywne i sycące, dlatego warto je spożywać pomiędzy posiłkami;
  • wspierają działanie układu trawiennego - a wszystko to przez pektyny, które korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową;
  • spożywania jabłek obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B;
  • jabłka korzystnie wpływają na pracę serca - zawierają bowiem polifenole, które obniżają ciśnienie krwi;
  • pamiętaj, że pektyny zawarte w jabłkach hamują wzrost komórek nowotworowych, a polifenole ich namnażanie.

Ile jabłek dziennie należy spożywać?

Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść jabłka, to dobrze będzie również wziąć pod uwagę to, jak często je spożywać i w jakiej ilości. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, najwięcej właściwości mają jabłka, które spożywa się na surowo. Dietetycy zalecają, by jeść maksymalnie dwa jabłka dziennie. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie ich w ciągu dnia. Dobrze będzie, jeśli rozłożysz ich spożywania i zrobisz to między posiłkami i unikaj zjadania dużych porcji i jednorazowo. Osoby zdrowe i aktywne fizycznie mogą również spożywać jabłka wieczorem. Dzięki ich wysiłkowi, cukier zawarty w owocach, będzie zdecydowanie szybciej zużyty.

Z jabłek przygotujesz chrupiące ciastka z cynamonową posypką. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy