WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Zamiast mąki do ciasta wsypuję inny składnik. Wychodzi nieziemsko puszyste

Podstawą ciasta jest niemal zawsze mąka (chyba że przygotowujemy takie bez pieczenia). Niedawno jednak odkryłam coś bardzo ciekawego. Jeśli chcecie przygotować na przykład ciasto budyniowe, nie potrzebujecie ani łyżeczki tego składnika. Jak to jest możliwe?

Ciasto budyniowe bez mąkiCiasto budyniowe bez mąki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Paulina Hermann

Bez mleka, mąki, jajek i masła większość przepisów nie wyjdzie. Ciasto się nie uda, placki dobrze nie usmażą. Czyżby? Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Weźmy pod lupę mleko - w chlebku bananowym go nie uświadczymy. Pozostałe składniki możemy zamienić na jakieś inne, na przykład roślinne. Jednak co z mąką? Wydaje nam się, że ona zawsze musi być, ale nie jest to do końca prawda. Możemy upiec ciasto bez mąki. Mało tego, będzie ono tak samo pyszne i puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Czym więc możemy zastąpić mąkę w cieście? Propozycji jest kilka, najczęściej wybiera się płatki owsiane, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Możemy też kupić mąkę kokosową lub owsianą. Te łatwo też przygotować w domu, ale jeśli nie macie na to czasu, zastosujcie inny patent. Z pomocą przyjdzie wam... kasza manna. Tak, to ta kasza, którą kojarzymy z dzieciństwa. Moja babcia często mi przygotowywała z niej tzw. grysik.

Przepis na ciasto budyniowe bez mąki

Składniki:

  • 200 g kaszy manny,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 30 procent,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g świeżych owoców,
  • cukier puder do posypania.
Ciasto budyniowe
Ciasto budyniowe © Pexels

Sposób wykonania:

  1. Budynie ugotuj na mleku i lekko wystudź. Od razu po tym wymieszaj je z kremówką i kaszą manną. Postaraj się, by masa była gładka i jednolita. Po chwili wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę.
  2. Ciasto budyniowe przelej na blaszkę. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na górze poukładaj ulubione owoce (idealnie pasują maliny lub truskawki).
  4. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz deser przez 40 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy. Kiedy wyjmiesz je z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto budyniowe dobrze wystudź i zacznij podawać.
Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza