Zamiast mąki do ciasta wsypuję inny składnik. Wychodzi nieziemsko puszyste
Podstawą ciasta jest niemal zawsze mąka (chyba że przygotowujemy takie bez pieczenia). Niedawno jednak odkryłam coś bardzo ciekawego. Jeśli chcecie przygotować na przykład ciasto budyniowe, nie potrzebujecie ani łyżeczki tego składnika. Jak to jest możliwe?
01.10.2023 | aktual.: 01.10.2023 13:31
Bez mleka, mąki, jajek i masła większość przepisów nie wyjdzie. Ciasto się nie uda, placki dobrze nie usmażą. Czyżby? Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Weźmy pod lupę mleko - w chlebku bananowym go nie uświadczymy. Pozostałe składniki możemy zamienić na jakieś inne, na przykład roślinne. Jednak co z mąką? Wydaje nam się, że ona zawsze musi być, ale nie jest to do końca prawda. Możemy upiec ciasto bez mąki. Mało tego, będzie ono tak samo pyszne i puszyste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym więc możemy zastąpić mąkę w cieście? Propozycji jest kilka, najczęściej wybiera się płatki owsiane, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe. Możemy też kupić mąkę kokosową lub owsianą. Te łatwo też przygotować w domu, ale jeśli nie macie na to czasu, zastosujcie inny patent. Z pomocą przyjdzie wam... kasza manna. Tak, to ta kasza, którą kojarzymy z dzieciństwa. Moja babcia często mi przygotowywała z niej tzw. grysik.
Przepis na ciasto budyniowe bez mąki
Składniki:
- 200 g kaszy manny,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 jajka,
- 3 łyżki śmietany 30 procent,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g świeżych owoców,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
- Budynie ugotuj na mleku i lekko wystudź. Od razu po tym wymieszaj je z kremówką i kaszą manną. Postaraj się, by masa była gładka i jednolita. Po chwili wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę.
- Ciasto budyniowe przelej na blaszkę. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
- Na górze poukładaj ulubione owoce (idealnie pasują maliny lub truskawki).
- Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz deser przez 40 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy. Kiedy wyjmiesz je z piekarnika, posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto budyniowe dobrze wystudź i zacznij podawać.