W naszym kraju są niezwykle popularne. Nie powinniśmy jeść, bo dosłownie chłoną toksyny jak gąbka

Ryby i owoce morza są istotnym składnikiem zdrowej diety, głównie ze względu na występujące w nich kwasy omega-3. Niemniej, wartym uwagi jest fakt, że postępujące zanieczyszczenie środowiska negatywnie odbija się na jakości zdrowotnej wielu gatunków. Zobacz, przed spożywaniem jakich ryb ostrzegają eksperci.

Surowe filety z ryby z cytrynąSurowe filety z ryby z cytryną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, jakie wykazują ryby, istnieją gatunki, których spożywanie może wiązać się z przykrymi skutkami ubocznymi. Wiele ryb chłonie toksyny, przez co nie powinny lądować na naszych talerzach. To wszystko przez postępujące zanieczyszczenie środowiska naturalnego, które ma negatywny wpływ na jakość zdrowotną ryb i owoców morza. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny wskazują, jakie gatunki są niezalecane do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Jakie ryby zawierają najwięcej toksyn?

W normach żywienia dla populacji polskiej opracowanych przez ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) znajdziemy listę gatunków ryb zalecanych, dopuszczalnych i niezalecanych do spożycia.

W pierwszym zestawieniu znajduje się m.in. łosoś norweski (hodowlany), pstrąg (hodowlany), dorsz, makrela atlantycka, morszczuk, homar, kałamarnica, krab, a także krewetki. Na liście gatunków dopuszczalnych są m.in.: karp, halibut, okoń, żabnica i śledź. Na tej niechlubnej zaś znajdziemy m.in. troć wędrowną, makrelę królewską, tuńczyka, szczupaka, pangę i tilapię. Jakimi substancjami mogą być zanieczyszczone ryby?

Pamiętać należy, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi, m.in. rtęcią, kadmem, ołowiem oraz zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami o działaniu podobnym do dioksyn (dl-PCB) - widnieje w znowelizowanych normach NIZP-PZH.

Jakich ryb unikać?
Jakich ryb unikać? © Pixabay

Gatunki ryb niezalecane do spożycia

Troć wędrowna żyjąca w Morzu Bałtyckim może być silnie zanieczyszczona dioksynami. Badania prowadzone na tych rybach wykazują, że stężenie dioksyn w mięsie troci wędrownej występującej w Bałtyku przekracza dopuszczalne normy. Dotyczy to zwłaszcza dużych osobników.

Tuńczyk jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych gatunków ryb. Badania przeprowadzone przez naukowców z Scripps Institution of Oceanography na Uniwersytecie Kalifornijskim pokazują, że w zależności od miejsca połowu, niektóre tuńczyki mogą zawierać do 36 razy więcej toksycznych substancji chemicznych niż inne ryby.

Makrela królewska kumuluje duże ilości substancji toksycznych, w tym rtęci. Podobnie szczupak - drapieżnik, który znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego (przez co pochłania duże ilości metali ciężkich). Panga również może być zanieczyszczona m.in. rtęcią oraz pozostałościami antybiotyków stosowanych w hodowlach m.in. w Wietnamie. Tilapia zaś, podobnie jak panga, może być hodowana w zanieczyszczonych wodach. Ponadto należy do rekordzistów w kwestii zawartości ołowiu w mięsie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej