W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Streetfoodowa przekąska z Sycylii zdobywa dużą popularność w Polsce. Ryżowe kulki można wypełnić dowolnym farszem, co sprawia, że są odpowiednie zarówno dla osób na mięsnej, jak i wegetariańskiej diecie. W dzień Świętej Łucji w Palermo podawane są w słodkiej wersji.
Zaskakujące arancini na słodko pojawiają się na ulicach Palermo w okolicy 13 grudnia, w dzień Świętej Łucji, patronki Syrakuz. Ranek rozpoczyna wystrzelenie 13 salw, a w rodzinne strony powracają młodzi, którzy rozjechali się po całych Włoszech. Dzieci otrzymują prezenty, a także przygotowują podarki dla świętej. Z tej okazji na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy, takie jak arancini z czekoladą czy cuccìa – deser z gotowaną pszenicą, ricottą i kremem czekoladowym, podobny do podawanej na Podlasiu kutii.
Torcik waflowy bez pieczenia. Smak deseru z dzieciństwa w wersji premium
Dodatki do słodkich arancini
W ryżowej kulce możesz zamknąć cząstkę czekolady lub krem mascarpone. Do bułki tartej dodaj pokruszone orzechy lub migdały, aby panierka była bardziej chrupiąca i aromatyczna. Do mleka na ryż wrzuć laskę wanilii, a zapach kuleczek nie pozwoli im się oprzeć. Wyjmij ją przed wsypaniem ryżu.
Arancini na słodko z czekoladą
Z tego przepisu zrobisz 8 słodkich arancini. Masa na kuleczki powinna być gęsta i dobrze schłodzona, inaczej trudno będzie je ulepić.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 380 ml wody,
- 100 g masła,
- 75 g cukru,
- szczypta soli
- 210 g ryżu arborio,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 75 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- 1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej mleko z wodą, masłem, cukrem i szczyptą soli.
- Gdy się zagotuje, dodaj ryż i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
- Gęstą ryżową masę wyłóż na płaską formę i pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy ryż całkowicie wystygnie i stężeje, uformuj w dłoniach kulki wielkości piłeczki golfowej. Do środka włóż łyżeczkę pokruszonej gorzkiej czekolady.
- Słodkie arancini obtaczaj kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
- Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.