Popularne ciasteczka na święta obtaczam w pysznych dodatkach. Wyglądają luksusowo

Pyszne świąteczne ciasteczka są nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale także ozdobą stołu. Pomyślałam, aby w tym roku orzeszki z kruchego ciasta, które były świątecznym hitem w PRL-u, podać nieco inaczej. Zanurzone w naturalnych dodatkach wyglądają niczym pralinki z ekskluzywnej bombonierki. Zaskakują kolorem i chrupiącą posypką.

Kruche ciasteczka orzeszki z tymi dodatkami wyglądają zjawiskowoKruche ciasteczka orzeszki z tymi dodatkami wyglądają zjawiskowo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasteczka w kształcie orzechów włoskich kryją w sobie element zaskoczenia. W końcu nigdy nie masz pewności, co znajduje się w środku. Dawniej masowo były nadziewane kremem orzechowym na bazie mleka z proszku. Dziś dzięki dostępności wielu różnych produktów, możesz ukryć w nich najlepsze skarby. Takie perełki potrzebują odpowiedniej oprawy. W łatwy sposób zrobisz je w trzech pysznych otoczkach. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Ciasteczka orzeszki z PRL-u w nowej wersji

Nasi rodzice na pewno pamiętają opiekacze do ciasteczek, które szły w ruch przed świętami Bożego Narodzenia. Dzisiaj nadziewane pysznym kremem skorupki z kruchego ciasta nie są już tak popularne, chociaż na rynku nadal są dostępne opiekacze do orzeszków. Co więcej, ciasteczka-orzeszki możesz zrobić również bez opiekacza w zwykłym piekarniku. Wystarczy, że przygotujesz do nich proste foremki z papieru do pieczenia i folii aluminiowej.

Myślę, że warto odświeżyć przepis na świąteczne orzeszki, bo daje ogromne pole do popisów kulinarnych. W ciasteczkach można zamknąć nie tylko zwykły krem czekoladowy czy orzechowy, ale także nadzienie pistacjowe czy mus z białej czekolady. Ponadto kruche ciasteczka wystarczy zanurzyć w roztopionej czekoladzie, aby zyskały efekt glamour.

Ciasteczka orzeszki były hitem w czasach PRL-u
Ciasteczka orzeszki były hitem w czasach PRL-u © Adobe Stock

Słodkie orzeszki z wiórkami kokosowymi

Moją pierwszą propozycją jest delikatna otoczka z białej czekolady. Aby przygotować polewę w kąpieli wodnej roztop tabliczkę czekolady, a następnie wymieszaj z łyżką oleju kokosowego lub odrobiną śmietany kremówki. Podgrzewaj do uzyskania spójnej, lekko przelewającej się konsystencji. W polewie zanurz gotowe ciasteczka orzeszki i odłóż na kratkę. Zanim czekolada wystygnie, obtocz je w wiórkach kokosowych.

Różowe ciasteczka orzeszki z posypką truskawkową

Oryginalnym pomysłem na polewę do świątecznych ciasteczek jest roztopiona czekolada ruby. Jej różowy kolor nie jest efektem działania barwników. Kolor czekolady, opatentowanej przez Barry’ego Callebauta ze szwajcarskiej firmy Callebaut, wynika ze specjalnej obróbki ziaren kakaowca. Taką różową tabliczkę również roztop w kąpieli wodnej z niewielkim dodatkiem oleju kokosowego, a następnie obtocz w pokruszonych na proszek truskawkach liofilizowanych.

Czekoladowe orzeszki z prażonymi migdałami

Miłośnicy czekolady deserowej mogą skorzystać z trzeciej propozycji. Aby przygotować polewę, podgrzej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej lub deserowej z odrobiną śmietanki. Na suchej patelni upraż płatki migdałów, pokrusz je i obtocz w nich czekoladowe orzeszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę