Kruche ciasteczka orzeszki z kremem w środku. Zrobisz je bez specjalnego opiekacza
Świąteczne ciasteczka, które kształtem przypominają orzechy włoskie, to hit PRL-u. Teraz przeżywają renesans. Nadziewane kremem skorupki z kruchego ciasta najczęściej przygotowywane są przy pomocy specjalnego opiekacza. Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, nic straconego. Ciasteczka orzeszki możesz wypiekać także w inny sprytny sposób.
Z tym patentem słodkie orzeszki nie są zarezerwowane tylko dla posiadaczy specjalnego opiekacza do ciastek. Każdy może je zrobić w zwykłym piekarniku. Wystarczy przygotować foremki na kształt orzechów włoskich. Ciasteczka możesz wypełnić dowolnym kremem, na przykład orzechowym lub pistacjowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem
Domowy pomysł na foremki do ciasteczek w kształcie orzechów
Zanim przygotujesz ciasteczka orzeszki bez opiekacza, musisz zrobić foremki. Do ich przygotowania potrzebujesz: 1 oczyszczonej połówki skorupki orzecha włoskiego, papieru do pieczenia i folii aluminiowej.
Z papieru do pieczenia i folii aluminiowej wytnij prostokąty. Te z papieru powinny być większe – ok. 12 x 20 cm, z folii aluminiowej małe – 12 x 8 cm. Zgnieć papier w kulkę i owiń folią aluminiową do połowy. Następnie umieść w skorupce orzecha. Zawiń do końca folię i ugnieć foremkę. Ostrożnie wyjmij. W ten sposób zrób 30 foremek do ciastek.
Przepis na ciasteczka orzeszki
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30 ciasteczek wypełnionych kremem orzechowym.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 300 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- mała łyżeczka octu,
- 150 g masy krówkowej,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- pół szklanki mleka.
Wykonanie:
- Pół kostki masła podgrzej i roztop w rondelku.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, płynne przestudzone masło, 2 jajka i śmietanę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sodę z octem, po połączeniu powinna się spienić. Dodaj do ciasta i połącz składniki łyżką.
- Wyrób ciasto ręcznie i zagnieć w kulę.
- Z ciasta nabieraj łyżeczką małe porcje i ulep z nich kulki. Wyklejaj nimi przygotowane foremki do ciasteczek po wypukłej stronie.
- Wyklejone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
- Zmielone orzechy zalej gorącym mlekiem, odstaw, aby wystygły. Muszę być zimne, żeby krem się nie zważył.
- Przy pomocy miksera utrzyj 200 g masła na puszysty krem. Dodaj pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki masy krówkowej. Zmiksuj, a następnie wymieszaj z orzechami.
- Krem nakładaj do obydwu połówek ciasteczek, a następnie połącz w orzeszki.
Inne pomysły na krem do ciasteczek orzeszków
W słodkich skorupkach możesz zamknąć także pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Taką domową nutellę zrobisz z orzechów laskowych, gorzkiej czekolady i mleka skondensowanego. Inny pomysł na nadzienie to krem pistacjowy, który możesz przygotować z prażonych pistacji, białej czekolady i śmietanki.