Kruche ciasteczka orzeszki z kremem w środku. Zrobisz je bez specjalnego opiekacza
Świąteczne ciasteczka, które kształtem przypominają orzechy włoskie, to hit PRL-u. Teraz przeżywają renesans. Nadziewane kremem skorupki z kruchego ciasta najczęściej przygotowywane są przy pomocy specjalnego opiekacza. Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, nic straconego. Ciasteczka orzeszki możesz wypiekać także w inny sprytny sposób.
28.11.2024 14:43
Z tym patentem słodkie orzeszki nie są zarezerwowane tylko dla posiadaczy specjalnego opiekacza do ciastek. Każdy może je zrobić w zwykłym piekarniku. Wystarczy przygotować foremki na kształt orzechów włoskich. Ciasteczka możesz wypełnić dowolnym kremem, na przykład orzechowym lub pistacjowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy pomysł na foremki do ciasteczek w kształcie orzechów
Zanim przygotujesz ciasteczka orzeszki bez opiekacza, musisz zrobić foremki. Do ich przygotowania potrzebujesz: 1 oczyszczonej połówki skorupki orzecha włoskiego, papieru do pieczenia i folii aluminiowej.
Z papieru do pieczenia i folii aluminiowej wytnij prostokąty. Te z papieru powinny być większe – ok. 12 x 20 cm, z folii aluminiowej małe – 12 x 8 cm. Zgnieć papier w kulkę i owiń folią aluminiową do połowy. Następnie umieść w skorupce orzecha. Zawiń do końca folię i ugnieć foremkę. Ostrożnie wyjmij. W ten sposób zrób 30 foremek do ciastek.
Przepis na ciasteczka orzeszki
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30 ciasteczek wypełnionych kremem orzechowym.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 300 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- mała łyżeczka octu,
- 150 g masy krówkowej,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- pół szklanki mleka.
Wykonanie:
- Pół kostki masła podgrzej i roztop w rondelku.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, płynne przestudzone masło, 2 jajka i śmietanę.
- W osobnym naczyniu przygotuj sodę z octem, po połączeniu powinna się spienić. Dodaj do ciasta i połącz składniki łyżką.
- Wyrób ciasto ręcznie i zagnieć w kulę.
- Z ciasta nabieraj łyżeczką małe porcje i ulep z nich kulki. Wyklejaj nimi przygotowane foremki do ciasteczek po wypukłej stronie.
- Wyklejone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
- Zmielone orzechy zalej gorącym mlekiem, odstaw, aby wystygły. Muszę być zimne, żeby krem się nie zważył.
- Przy pomocy miksera utrzyj 200 g masła na puszysty krem. Dodaj pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki masy krówkowej. Zmiksuj, a następnie wymieszaj z orzechami.
- Krem nakładaj do obydwu połówek ciasteczek, a następnie połącz w orzeszki.
Inne pomysły na krem do ciasteczek orzeszków
W słodkich skorupkach możesz zamknąć także pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Taką domową nutellę zrobisz z orzechów laskowych, gorzkiej czekolady i mleka skondensowanego. Inny pomysł na nadzienie to krem pistacjowy, który możesz przygotować z prażonych pistacji, białej czekolady i śmietanki.