Kruche ciasteczka orzeszki z kremem w środku. Zrobisz je bez specjalnego opiekacza

Świąteczne ciasteczka, które kształtem przypominają orzechy włoskie, to hit PRL-u. Teraz przeżywają renesans. Nadziewane kremem skorupki z kruchego ciasta najczęściej przygotowywane są przy pomocy specjalnego opiekacza. Jeśli nie masz takiego sprzętu w domu, nic straconego. Ciasteczka orzeszki możesz wypiekać także w inny sprytny sposób.

Ciasteczka orzeszki możesz zrobić bez specjalnego opiekaczaCiasteczka orzeszki możesz zrobić bez specjalnego opiekacza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Z tym patentem słodkie orzeszki nie są zarezerwowane tylko dla posiadaczy specjalnego opiekacza do ciastek. Każdy może je zrobić w zwykłym piekarniku. Wystarczy przygotować foremki na kształt orzechów włoskich. Ciasteczka możesz wypełnić dowolnym kremem, na przykład orzechowym lub pistacjowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Domowy pomysł na foremki do ciasteczek w kształcie orzechów

Zanim przygotujesz ciasteczka orzeszki bez opiekacza, musisz zrobić foremki. Do ich przygotowania potrzebujesz: 1 oczyszczonej połówki skorupki orzecha włoskiego, papieru do pieczenia i folii aluminiowej.

Z papieru do pieczenia i folii aluminiowej wytnij prostokąty. Te z papieru powinny być większe – ok. 12 x 20 cm, z folii aluminiowej małe – 12 x 8 cm. Zgnieć papier w kulkę i owiń folią aluminiową do połowy. Następnie umieść w skorupce orzecha. Zawiń do końca folię i ugnieć foremkę. Ostrożnie wyjmij. W ten sposób zrób 30 foremek do ciastek.

Przepis na ciasteczka orzeszki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 30 ciasteczek wypełnionych kremem orzechowym.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 300 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • mała łyżeczka octu,
  • 150 g masy krówkowej,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • pół szklanki mleka.

Wykonanie:

  1. Pół kostki masła podgrzej i roztop w rondelku. 
  2. Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, płynne przestudzone masło, 2 jajka i śmietanę. 
  3. W osobnym naczyniu przygotuj sodę z octem, po połączeniu powinna się spienić. Dodaj do ciasta i połącz składniki łyżką. 
  4. Wyrób ciasto ręcznie i zagnieć w kulę.
  5. Z ciasta nabieraj łyżeczką małe porcje i ulep z nich kulki. Wyklejaj nimi przygotowane foremki do ciasteczek po wypukłej stronie.
  6. Wyklejone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
  7. Zmielone orzechy zalej gorącym mlekiem, odstaw, aby wystygły. Muszę być zimne, żeby krem się nie zważył.
  8. Przy pomocy miksera utrzyj 200 g masła na puszysty krem. Dodaj pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki masy krówkowej. Zmiksuj, a następnie wymieszaj z orzechami.
  9. Krem nakładaj do obydwu połówek ciasteczek, a następnie połącz w orzeszki.

Inne pomysły na krem do ciasteczek orzeszków

W słodkich skorupkach możesz zamknąć także pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Taką domową nutellę zrobisz z orzechów laskowych, gorzkiej czekolady i mleka skondensowanego. Inny pomysł na nadzienie to krem pistacjowy, który możesz przygotować z prażonych pistacji, białej czekolady i śmietanki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej