PrzepisCiasteczka orzeszki. Przepis z babcinego zeszytu znów robi furorę

Ciasteczka orzeszki. Przepis z babcinego zeszytu znów robi furorę

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

13.01.2023 15:04, aktual.: 19.03.2024 11:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sentymentalny przysmak z czasów PRL-u, gdy mamy i babcie musiały dużo główkować, by przygotować dla dzieci lub wnuków coś słodkiego. Często były to właśnie orzeszki, czyli ciasteczka przypominające orzechy włoskie wypełnione pysznym kremem. Jak je przygotować w trochę bardziej uwspółcześnionej wersji? Dziś, gdy sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych słodyczy i ciastek, trudno uwierzyć, że jeszcze całkiem niedawno dzieci zajadały się wyrobami czekoladopodobnymi (tłuszcz kakaowy zastępowały inne oleje roślinne, np. rzepakowy), a za rarytas uchodziły wafle przełożone dżemem własnej roboty albo ciastka wyciskane z maszynki.

Ciasteczka orzeszki. Hit PRL

Wielkim przysmakiem były też wówczas orzeszki, niekiedy dostępne w cukierniach i kawiarniach.

Marzyliśmy, by przygotować te ciastka w domu. Do dziś pamiętam radość mamy, której na targowisku udało się upolować przywiezioną z Rosji żeliwną formę do wypieku orzeszków. Później niemal co weekend objadaliśmy się nimi z bratem. Do dziś pamiętam smak tych ciasteczek.

– opowiada Magda z Radomia.

Takie miłe wspomnienia ma wiele osób, choćby Ewa Wachowicz, była Miss Polonia, a obecnie gwiazda telewizji i kulinarny autorytet. "Orzeszki! Wypiekałam je w dzieciństwie z moją mamą. Odnalazłam formę!" – cieszyła się niedawno w mediach społecznościowych.

Formę do orzeszków bez trudu kupimy w internecie lub wyspecjalizowanych sklepach. Dzięki niej możemy wyczarować ciasteczka orzeszki, które zachwycą nie tylko osoby pamiętające czasy PRL-u. Jak je przygotować?

Ciasto na orzeszki

Zaczynamy od przygotowania ciasta na skorupki orzeszków. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną (3 szklanki). Dodajemy cukier puder (wystarczy 3-4 łyżki, nie powinno być go za dużo, gdyż słodycz zapewni ciasteczkom wypełniający je krem) oraz proszek do pieczenia (łyżeczka).

Mieszamy suche składniki, po czym dodajemy mocno schłodzone i pokrojone na kawałki masło (200 g) oraz szczyptę soli. Siekamy, nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy uzyskamy konsystencję kruszonki, tworzymy kopczyk z dołkiem, do którego wbijamy trzy jajka (w niektórych przepisach pojawiają się same żółtka), kwaśną śmietanę (3-4 łyżki) i ocet (łyżka). Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Formujemy z niej kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce, na minimum godzinę.

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock

Krem do orzeszków

W oryginalnej wersji ciasteczka orzeszki nadziewamy kremem kakaowo-orzechowym. Jak go uzyskać? W rondelku podgrzewamy mleko (pół szklanki), dodajemy masło (200 g) oraz cukier puder (3/4 szklanki). Gdy składniki się rozpuszczą, dodajemy kakao (2 łyżki) oraz zmielone orzechy włoskie (garść) lub masło orzechowe (2 łyżki). Dokładnie mieszamy, jeszcze chwilę podgrzewamy, po czym pozostawiamy do wystudzenia.

Trochę inny pomysł na krem do orzeszków ma wspomniana już Ewa Wachowicz, która proponuje wykorzystanie mleka roślinnego, np. sojowego (szklanka), które słodzimy cukrem trzcinowym (4 łyżki), po czym podgrzewamy. Dodajemy zmielone orzechy włoskie (2 szklanki). Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy masło.

Ciasteczka orzeszki można też wypełnić innymi nadzieniami, choćby nutellą. Niekoniecznie sklepową, ponieważ pyszny krem tego typu bez problemu przygotujemy też samodzielnie. Należy podprażyć na patelni i obrać ze skórki orzechy laskowe (pół szklanki), a następnie miksować przez około 10 minut, aż do uzyskania płynnej, tłustej masy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę (80 g), rozpuszczoną wcześniej ze słodzonym mlekiem skondensowanym (pół szklanki) oraz miodem lub syropem daktylowym (3 łyżki). Miksujemy i pozostawiamy do stężenia.

Formę do orzeszków natłuszczamy, we wgłębieniach umieszczamy porcję ciasta. Pieczemy, aż do zrumienienia. Jedną łupinkę wypełniamy kremem i przykrywamy drugą skorupką. Orzeszki najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

Autor: Rafał Natorski

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe doniczki. To wyjątkowy deser, który skusi każdego łasucha.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także