PrzepisSłodkościTen przepis na domowy krem pistacjowy robi furorę. Kluczowy jest jeden dodatek

Ten przepis na domowy krem pistacjowy robi furorę. Kluczowy jest jeden dodatek

Krem pistacjowy
Krem pistacjowy
Źródło zdjęć: © Canva | fpwing

04.08.2024 16:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ślinka cieknie na sam widok tego delikatnego kremu. Pistacje i pistacjowe różności zdobywają coraz większą popularność i rozpieszczają podniebienia jak mało co innego. Jednak zamiast kupować, pistacjowy krem z białą czekoladą zrobisz samodzielnie w domu. Nie zapomnij tylko o jednym składniku.

Pistacje to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Ich delikatny, maślany smak i wyjątkowy, zielony kolor sprawiają, że są nie tylko smakowitym dodatkiem do wielu potraw, ale również atrakcyjnym elementem dekoracyjnym. Dzięki nim dania nie tylko pachną nieziemsko, ale również prezentują się niezwykle apetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić pistacjowy krem? Zwróć uwagę na ten składnik

Najpopularniejszym sposobem spożywania pistacji jest jedzenie ich w naturalnej, surowej formie. Niektórzy jednak wolą je w wersji prażonej lub solonej. W kuchni pistacje są często wykorzystywane jako składnik różnorodnych deserów, sałatek, a nawet panierki do smażenia mięs czy ryb, co z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.

Jednym z ciekawszych przepisów z pistacjami w roli głównej jest ten na pistacjowy krem. By uzyskać idealny smak i konsystencję, należy wykorzystać niesolone i nieprażone pistacje. Wartym uwagi składnikiem jest również olej z pestek winogron, który podkreśli smak pistacjowego kremu i nada mu gładką konsystencję i przyjemny połysk. Oczywiście najlepszy olej z pestek winogron to ten tłoczony na zimno.

Pistacje to prawdziwy rarytas
Pistacje to prawdziwy rarytas© Canva | fpwing

Krem pistacjowy. Przepis

Składniki:

  • 80 g pistacji obranych, niesolonych i nieprażonych,
  • 130 g białej czekolady,
  • 50 g oleju z pestek winogron,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pistacje upraż w piekarniku w 185 st. C (wystarczy ok. 10 minut). Gotowe odstaw do ostygnięcia.
  2. Ostudzone pistacje zblenduj ze szczyptą soli, Kiedy będą już drobno zmielone, dodaj oleju z pestek winogron i blenduj nadal całość, aż nabierze kremowej konsystencji, przerywając co jakiś czas, by nie przegrzać składników.
  3. Białą czekoladę pokrój drobno, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Również i tutaj uważaj, by jej nie przegrzać. Często mieszaj ją i nie trzymaj zbyt długo w pobliżu źródła ciepła.
  4. Pistacje połącz z lekko ostudzoną białą czekoladą, energicznie mieszając całość. Jeśli posiadasz termometr kuchenny, możesz kontrolować temperaturę kremu. Podczas mieszania powinna osiągnąć 22-24 st. C. Wtedy krem osiągnie idealną konsystencję.
  5. Krem odstaw na 12-14 godziny. Po tym czasie będzie gotowy do spożycia.

Źródło: sekretysycylii.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także