Ten przepis na domowy krem pistacjowy robi furorę. Kluczowy jest jeden dodatek

Ślinka cieknie na sam widok tego delikatnego kremu. Pistacje i pistacjowe różności zdobywają coraz większą popularność i rozpieszczają podniebienia jak mało co innego. Jednak zamiast kupować, pistacjowy krem z białą czekoladą zrobisz samodzielnie w domu. Nie zapomnij tylko o jednym składniku.

Krem pistacjowyKrem pistacjowy
Źródło zdjęć: © Canva | fpwing

Pistacje to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Ich delikatny, maślany smak i wyjątkowy, zielony kolor sprawiają, że są nie tylko smakowitym dodatkiem do wielu potraw, ale również atrakcyjnym elementem dekoracyjnym. Dzięki nim dania nie tylko pachną nieziemsko, ale również prezentują się niezwykle apetycznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Jak zrobić pistacjowy krem? Zwróć uwagę na ten składnik

Najpopularniejszym sposobem spożywania pistacji jest jedzenie ich w naturalnej, surowej formie. Niektórzy jednak wolą je w wersji prażonej lub solonej. W kuchni pistacje są często wykorzystywane jako składnik różnorodnych deserów, sałatek, a nawet panierki do smażenia mięs czy ryb, co z pewnością zaskoczy i zachwyci gości.

Jednym z ciekawszych przepisów z pistacjami w roli głównej jest ten na pistacjowy krem. By uzyskać idealny smak i konsystencję, należy wykorzystać niesolone i nieprażone pistacje. Wartym uwagi składnikiem jest również olej z pestek winogron, który podkreśli smak pistacjowego kremu i nada mu gładką konsystencję i przyjemny połysk. Oczywiście najlepszy olej z pestek winogron to ten tłoczony na zimno.

Pistacje to prawdziwy rarytas
Pistacje to prawdziwy rarytas © Canva | fpwing

Krem pistacjowy. Przepis

Składniki:

  • 80 g pistacji obranych, niesolonych i nieprażonych,
  • 130 g białej czekolady,
  • 50 g oleju z pestek winogron,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pistacje upraż w piekarniku w 185 st. C (wystarczy ok. 10 minut). Gotowe odstaw do ostygnięcia.
  2. Ostudzone pistacje zblenduj ze szczyptą soli, Kiedy będą już drobno zmielone, dodaj oleju z pestek winogron i blenduj nadal całość, aż nabierze kremowej konsystencji, przerywając co jakiś czas, by nie przegrzać składników.
  3. Białą czekoladę pokrój drobno, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Również i tutaj uważaj, by jej nie przegrzać. Często mieszaj ją i nie trzymaj zbyt długo w pobliżu źródła ciepła.
  4. Pistacje połącz z lekko ostudzoną białą czekoladą, energicznie mieszając całość. Jeśli posiadasz termometr kuchenny, możesz kontrolować temperaturę kremu. Podczas mieszania powinna osiągnąć 22-24 st. C. Wtedy krem osiągnie idealną konsystencję.
  5. Krem odstaw na 12-14 godziny. Po tym czasie będzie gotowy do spożycia.

Źródło: sekretysycylii.pl

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa