WideoMrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Mrożona kawa pistacjowa
Mrożona kawa pistacjowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

13.07.2024 08:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pistacjowe szaleństwo nadal trwa i wcale się temu nie dziwię. Po drożdżówkach, lodach czy tiramisu przyszedł czas na pyszną kawę mrożoną. W tym wydaniu smakuje lepiej niż z jakiejkolwiek kawiarni.

Gdy termometr za oknem wskazuje na upał, w ruch idą orzeźwiające napoje. Zamiast klasycznej kawy sięgam wtedy po jej mrożoną odsłonę, która świetnie zastępuje również deser. W kawiarniach znaleźć można wiele smaków i kombinacji, jednak to mrożona kawa pistacjowa przygotowana w domu zdecydowanie dzierży miejsce na najwyższym stopniu podium. Nie znam lepszego przepisu na pyszne orzeźwienie.

Mrożona kawa pistacjowa

Już sama szklanka prezentuje się tak, że od razu chce się pić. To zasługa pistacjowego kremu, który nie tylko zdobi kubek, ale nadaje również wyjątkowy smak. Kiedy podałam ją moim gościom, byli po prostu zachwyceni. Dziś każda wizyta u mnie zaczyna się od "czy mogę poprosić o pistacjową kawę?".

Kawową bazą jest espresso, czyli mały i bardzo intensywny napar. To właśnie nim reguluję smak mrożonej kawy. Parzę ją mocniejszą lub dolewam więcej, gdy mam ochotę na porcję kofeiny lub słabszą, gdy sięgam po napój późnym popołudniem. W każdym wydaniu smakuje po prostu bajecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 4 łyżki kremu pistacjowego,
  • 4 gałki lodów śmietankowych,
  • 40 ml espresso,
  • pokruszone pistacje,
  • 1 kostka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacjowy krem rozprowadzam na brzegach szklanki. To właśnie on nadaje wyjątkowy smak i pistacjową nutę mojej kawie. Najłatwiej rozsmarować go wypukłą stroną łyżeczki.

Krem pistacjowy
Krem pistacjowy © Pyszności

Krok 2. Do szklanki przekładam dwie gałki śmietankowych lodów i ugniatam je łyżką. Robię w lodach wgłębienie i wlewam do środka zaparzoną kawę.

Mrożona kawa pistacjowa
Mrożona kawa pistacjowa© Pyszności

Krok 3. Na koniec dekoruję kawę pokruszonymi pistacjami i dorzucam kostkę czekolady. Zimna, pyszna i słodka mrożona kawa pistacjowa jest już gotowa. Smacznego!

Mrożona kawa pistacjowa
Mrożona kawa pistacjowa© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także