Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Pistacjowe szaleństwo nadal trwa i wcale się temu nie dziwię. Po drożdżówkach, lodach czy tiramisu przyszedł czas na pyszną kawę mrożoną. W tym wydaniu smakuje lepiej niż z jakiejkolwiek kawiarni.

Mrożona kawa pistacjowaMrożona kawa pistacjowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdy termometr za oknem wskazuje na upał, w ruch idą orzeźwiające napoje. Zamiast klasycznej kawy sięgam wtedy po jej mrożoną odsłonę, która świetnie zastępuje również deser. W kawiarniach znaleźć można wiele smaków i kombinacji, jednak to mrożona kawa pistacjowa przygotowana w domu zdecydowanie dzierży miejsce na najwyższym stopniu podium. Nie znam lepszego przepisu na pyszne orzeźwienie.

Mrożona kawa pistacjowa

Już sama szklanka prezentuje się tak, że od razu chce się pić. To zasługa pistacjowego kremu, który nie tylko zdobi kubek, ale nadaje również wyjątkowy smak. Kiedy podałam ją moim gościom, byli po prostu zachwyceni. Dziś każda wizyta u mnie zaczyna się od "czy mogę poprosić o pistacjową kawę?".

Kawową bazą jest espresso, czyli mały i bardzo intensywny napar. To właśnie nim reguluję smak mrożonej kawy. Parzę ją mocniejszą lub dolewam więcej, gdy mam ochotę na porcję kofeiny lub słabszą, gdy sięgam po napój późnym popołudniem. W każdym wydaniu smakuje po prostu bajecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Składniki:

  • 4 łyżki kremu pistacjowego,
  • 4 gałki lodów śmietankowych,
  • 40 ml espresso,
  • pokruszone pistacje,
  • 1 kostka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacjowy krem rozprowadzam na brzegach szklanki. To właśnie on nadaje wyjątkowy smak i pistacjową nutę mojej kawie. Najłatwiej rozsmarować go wypukłą stroną łyżeczki.

Krem pistacjowy
Krem pistacjowy © Pyszności

Krok 2. Do szklanki przekładam dwie gałki śmietankowych lodów i ugniatam je łyżką. Robię w lodach wgłębienie i wlewam do środka zaparzoną kawę.

Mrożona kawa pistacjowa
Mrożona kawa pistacjowa © Pyszności

Krok 3. Na koniec dekoruję kawę pokruszonymi pistacjami i dorzucam kostkę czekolady. Zimna, pyszna i słodka mrożona kawa pistacjowa jest już gotowa. Smacznego!

Mrożona kawa pistacjowa
Mrożona kawa pistacjowa © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok