Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Kiedy ktoś mówi, że sałatki są nudne i za nimi nie przepada, uśmiecham się pod nosem, bo wiem, że jeszcze nie próbował mojej zielonej sałatki z burratą. Szybko odczarowuje ona błędne przekonania - prośby o dokładkę nie mają końca.

Zielona sałatka z burratąZielona sałatka z burratą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nudna sałatka? Nie znam takiego pojęcia w mojej kuchni. Kiedy stragany zielenią się od pysznych, sezonowych warzyw, korzystam z tego w pełni. W tej sałatce samej sałaty jednak nie znajdziesz. Sięgam bowiem po chrupiące, zielone szparagi oraz cukinię. Lekkości i świeżości dodaje im starta skórka z cytryny oraz mięta. Całość zwieńczona jest burratą. Przypomina ona mozzarellę, jednak ma półpłynne wnętrze, które po rozkrojeniu apetycznie wypływa na warzywa. To najlepszy przepis na lekką, letnią sałatkę, jaki znam.

Zielona sałatka z burratą

Świetnie sprawdzi się na imprezach, ale ja serwują ją często również w upalne dni, gdy nie mam ochoty na ciężki, mięsny obiad. Podsmażone szparagi oraz pokrojona cukinia oraz orzechy przyjemniej chrupią pod zębami. Nie mogło zabraknąć również parmezanu oraz oliwy, które podkreślają śródziemnomorski charakter tego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Składniki:

  • 60 g orzechów włoskich,
  • 1 mała cukinia,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczka soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 70 g zielonych oliwek,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
  • 1 garść świeżej mięty.

Dodatki:

  • burrata,
  • oliwa z oliwek,
  • posiekane orzechy włoskie.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Orzechy włoskie wrzucam na suchą patelnię i podprażam. Dzięki temu zyskują głębszy aromat.

Krok 2. Cukinię kroję w słupki, szparagi kroję pod skos w mniejsze kawałki. Na filmiku wyżej dokładnie zobaczysz, jak to zrobić. Podprażone orzechy siekam.

Krok 3. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone warzywa. Gdy szparagi i cukinia się zeszklą, doprawiam solą oraz pieprzem.

Warzywa będą idealnie chrupiące
Warzywa będą idealnie chrupiące © Pyszności

Krok 4. Warzywa przekładam do miski. Dodaję posiekane orzechy, zielone oliwki oraz tarty parmezan. Cytrynę sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę do sałatki. Dorzucam posiekaną miętę i mieszam całość.

Sałatkę dobrze mieszam
Sałatkę dobrze mieszam © Pyszności

Krok 5. Sałatkę przekładam na talerz. Układam na górze odsączoną z zalewy burratę, polewam odrobiną dobrej oliwy i posypuję orzechami. Smacznego!

Zielona sałatka z burratą
Zielona sałatka z burratą © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie