Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane
Kiedy ktoś mówi, że sałatki są nudne i za nimi nie przepada, uśmiecham się pod nosem, bo wiem, że jeszcze nie próbował mojej zielonej sałatki z burratą. Szybko odczarowuje ona błędne przekonania - prośby o dokładkę nie mają końca.
25.06.2024 07:39
Nudna sałatka? Nie znam takiego pojęcia w mojej kuchni. Kiedy stragany zielenią się od pysznych, sezonowych warzyw, korzystam z tego w pełni. W tej sałatce samej sałaty jednak nie znajdziesz. Sięgam bowiem po chrupiące, zielone szparagi oraz cukinię. Lekkości i świeżości dodaje im starta skórka z cytryny oraz mięta. Całość zwieńczona jest burratą. Przypomina ona mozzarellę, jednak ma półpłynne wnętrze, które po rozkrojeniu apetycznie wypływa na warzywa. To najlepszy przepis na lekką, letnią sałatkę, jaki znam.
Zielona sałatka z burratą
Świetnie sprawdzi się na imprezach, ale ja serwują ją często również w upalne dni, gdy nie mam ochoty na ciężki, mięsny obiad. Podsmażone szparagi oraz pokrojona cukinia oraz orzechy przyjemniej chrupią pod zębami. Nie mogło zabraknąć również parmezanu oraz oliwy, które podkreślają śródziemnomorski charakter tego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Składniki:
- 60 g orzechów włoskich,
- 1 mała cukinia,
- 200 g zielonych szparagów,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczka soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 70 g zielonych oliwek,
- 30 g tartego parmezanu,
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny,
- 1 garść świeżej mięty.
Dodatki:
- burrata,
- oliwa z oliwek,
- posiekane orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Orzechy włoskie wrzucam na suchą patelnię i podprażam. Dzięki temu zyskują głębszy aromat.
Krok 2. Cukinię kroję w słupki, szparagi kroję pod skos w mniejsze kawałki. Na filmiku wyżej dokładnie zobaczysz, jak to zrobić. Podprażone orzechy siekam.
Krok 3. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam pokrojone warzywa. Gdy szparagi i cukinia się zeszklą, doprawiam solą oraz pieprzem.
Krok 4. Warzywa przekładam do miski. Dodaję posiekane orzechy, zielone oliwki oraz tarty parmezan. Cytrynę sparzam wrzątkiem i ścieram skórkę do sałatki. Dorzucam posiekaną miętę i mieszam całość.
Krok 5. Sałatkę przekładam na talerz. Układam na górze odsączoną z zalewy burratę, polewam odrobiną dobrej oliwy i posypuję orzechami. Smacznego!