Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Kupiłeś szparagi i brakuje ci pomysłów, co można z nimi zrobić, aby zachwyciły nawet najbardziej wybredne podniebienia? Połącz je z innym warzywem i zapiecz w piekarniku. Palce lizać!
03.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:06
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego też powinniśmy wykorzystać ten okres w pełni i na bazie pysznego warzywa zrobić wiele genialnych posiłków. W naszej bazie czeka cała masa fascynujących receptur, dzięki którym szparagi staną się niezastąpionym elementem obiadu dla całej rodziny.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W końcu szparagi mogą sprawdzić się również w roli ciekawej przekąski na ciepło. Co więcej, aby odnieść spektakularny sukces, nie potrzebujesz wcale wymyślnych dodatków. Połącz szparagi z cukinią i ekspresową marynatą na bazie musztardy francuskiej, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika. I już po chwili na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Takiej przekąsce nie oprze się żaden z gości. Duet szparagów i cukinii ma w sobie to "coś"
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 łyżka soli,
- 8 zielonych szparagów,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad genialną przekąską rozpoczynam od przygotowania cukinii. Umyte i osuszone warzywo dzielę na mniejsze plastry przy pomocy mandoliny do warzyw.
Krok 2. Następnie gotowe elementy posypuję solą i odkładam je na 10 minut, po czym dociskam każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody, która zgromadziła się na warzywie w międzyczasie.
Krok 3. Wstępnie przygotowane plastry cukinii biorę następnie do ręki i owijam nimi zielone szparagi.
Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie ekspresowej marynaty. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę francuską oraz sok z cytryny.
Krok 5. Szparagi otulone cukiniami przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie musztardy. Dopiero w takim wydaniu przekąska może trafić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Przekąskę na ciepło dekoruję świeżą rukolą. I to wszystko, smacznego!