Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Kupiłeś szparagi i brakuje ci pomysłów, co można z nimi zrobić, aby zachwyciły nawet najbardziej wybredne podniebienia? Połącz je z innym warzywem i zapiecz w piekarniku. Palce lizać!

Ślinka cieknie od samego patrzeniaŚlinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego też powinniśmy wykorzystać ten okres w pełni i na bazie pysznego warzywa zrobić wiele genialnych posiłków. W naszej bazie czeka cała masa fascynujących receptur, dzięki którym szparagi staną się niezastąpionym elementem obiadu dla całej rodziny. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W końcu szparagi mogą sprawdzić się również w roli ciekawej przekąski na ciepło. Co więcej, aby odnieść spektakularny sukces, nie potrzebujesz wcale wymyślnych dodatków. Połącz szparagi z cukiniąekspresową marynatą na bazie musztardy francuskiej, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika. I już po chwili na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Takiej przekąsce nie oprze się żaden z gości. Duet szparagów i cukinii ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka soli,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad genialną przekąską rozpoczynam od przygotowania cukinii. Umyte i osuszone warzywo dzielę na mniejsze plastry przy pomocy mandoliny do warzyw.

W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią
W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie gotowe elementy posypuję solą i odkładam je na 10 minut, po czym dociskam każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody, która zgromadziła się na warzywie w międzyczasie. 

Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam
Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wstępnie przygotowane plastry cukinii biorę następnie do ręki i owijam nimi zielone szparagi

Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują
Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie ekspresowej marynaty. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę francuską oraz sok z cytryny. 

W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Szparagi otulone cukiniami przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie musztardy. Dopiero w takim wydaniu przekąska może trafić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przekąskę na ciepło dekoruję świeżą rukolą. I to wszystko, smacznego!

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć