PrzepisPrzekąskiOwijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

03.06.2024 09:09, aktual.: 13.06.2024 12:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kupiłeś szparagi i brakuje ci pomysłów, co można z nimi zrobić, aby zachwyciły nawet najbardziej wybredne podniebienia? Połącz je z innym warzywem i zapiecz w piekarniku. Palce lizać!

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego też powinniśmy wykorzystać ten okres w pełni i na bazie pysznego warzywa zrobić wiele genialnych posiłków. W naszej bazie czeka cała masa fascynujących receptur, dzięki którym szparagi staną się niezastąpionym elementem obiadu dla całej rodziny. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W końcu szparagi mogą sprawdzić się również w roli ciekawej przekąski na ciepło. Co więcej, aby odnieść spektakularny sukces, nie potrzebujesz wcale wymyślnych dodatków. Połącz szparagi z cukiniąekspresową marynatą na bazie musztardy francuskiej, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika. I już po chwili na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiej przekąsce nie oprze się żaden z gości. Duet szparagów i cukinii ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka soli,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad genialną przekąską rozpoczynam od przygotowania cukinii. Umyte i osuszone warzywo dzielę na mniejsze plastry przy pomocy mandoliny do warzyw.

W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią
W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie gotowe elementy posypuję solą i odkładam je na 10 minut, po czym dociskam każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody, która zgromadziła się na warzywie w międzyczasie. 

Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam
Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wstępnie przygotowane plastry cukinii biorę następnie do ręki i owijam nimi zielone szparagi

Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują
Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie ekspresowej marynaty. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę francuską oraz sok z cytryny. 

W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Szparagi otulone cukiniami przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie musztardy. Dopiero w takim wydaniu przekąska może trafić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przekąskę na ciepło dekoruję świeżą rukolą. I to wszystko, smacznego!

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także