Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Kupiłeś szparagi i brakuje ci pomysłów, co można z nimi zrobić, aby zachwyciły nawet najbardziej wybredne podniebienia? Połącz je z innym warzywem i zapiecz w piekarniku. Palce lizać!

Ślinka cieknie od samego patrzeniaŚlinka cieknie od samego patrzenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlatego też powinniśmy wykorzystać ten okres w pełni i na bazie pysznego warzywa zrobić wiele genialnych posiłków. W naszej bazie czeka cała masa fascynujących receptur, dzięki którym szparagi staną się niezastąpionym elementem obiadu dla całej rodziny. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. W końcu szparagi mogą sprawdzić się również w roli ciekawej przekąski na ciepło. Co więcej, aby odnieść spektakularny sukces, nie potrzebujesz wcale wymyślnych dodatków. Połącz szparagi z cukiniąekspresową marynatą na bazie musztardy francuskiej, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika. I już po chwili na twoim stole pojawi się prawdziwa uczta dla podniebienia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Takiej przekąsce nie oprze się żaden z gości. Duet szparagów i cukinii ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka soli,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad genialną przekąską rozpoczynam od przygotowania cukinii. Umyte i osuszone warzywo dzielę na mniejsze plastry przy pomocy mandoliny do warzyw.

W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią
W pierwszej kolejności zajmuję się cukinią © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie gotowe elementy posypuję solą i odkładam je na 10 minut, po czym dociskam każdy kawałek ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru wody, która zgromadziła się na warzywie w międzyczasie. 

Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam
Zanim połączę cukinie ze szparagami, dokładnie je osuszam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wstępnie przygotowane plastry cukinii biorę następnie do ręki i owijam nimi zielone szparagi

Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują
Już na tym etapie warzywa pięknie się prezentują © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec zostaje już tylko przygotowanie ekspresowej marynaty. Aby ją zrobić, w małej misce łączę ze sobą: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę francuską oraz sok z cytryny. 

W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu
W przepisie nie zabraknie również cytrusowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Szparagi otulone cukiniami przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam wcześniej przygotowaną mieszankę na bazie musztardy. Dopiero w takim wydaniu przekąska może trafić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przekąskę na ciepło dekoruję świeżą rukolą. I to wszystko, smacznego!

Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Na jednej porcji na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie