WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem świetnie sprawdził się w mojej kuchni. U ciebie będzie tak samo

Lubisz szybkie, proste i przede wszystkim smaczne przepisy w wersji obiadowej dla całej rodziny? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować niesamowitej kombinacji makaronowej z pysznymi dodatkami.

I pomysł na obiad już jestI pomysł na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli codzienne przygotowywanie posiłków jest tylko na twojej głowie, domowe menu musi zawierać różnorodne rozwiązania. Tylko dzięki takiemu zabezpieczeniu w kuchni nigdy nie pojawi się nuda. I tak się składa, że mam fenomenalną inspirację obiadową, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest bardzo prosta w przygotowaniu. Co więcej, cały proces przebiega bardzo szybko, więc jest to idealny patent na obiad zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i ekspresowy posiłek weekendowy, kiedy chcesz po prostu odpocząć i naładować baterie na kolejny tydzień. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przepyszny makaron w kremowym wydaniu. Jako dodatki będą towarzyszyć mu zielone szparagi oraz boczek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Otóż cały obiad przygotujesz na jednej patelni, dlatego też po gotowaniu nie będzie czekać na ciebie sterta brudnych naczyń do umycia. Czego chcieć więcej?

Ekspresowy makaron z boczkiem i szparagami to gotowa receptura na pyszną ucztę całej rodziny

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 250 zielonych szparagów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 żółtka,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • około 200 ml wody z gotowania makaronu,
  • 400 g makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym obiadem rozpoczynam od podzielenia zielonych szparagówboczku wędzonego na mniejsze kawałki.

W pierwszej kolejności zajmuję się zielonymi szparagami
W pierwszej kolejności zajmuję się zielonymi szparagami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przekładam mięsne kęski na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję również wcześniej przygotowane warzywa. 

Składniki wrzucam na rozgrzaną patelnię
Składniki wrzucam na rozgrzaną patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję obrane i drobno posiekane ząbki czosnku oraz wodę z gotowania makaronu.

Do przepisu wykorzystuję również wodę z gotującego się makaronu
Do przepisu wykorzystuję również wodę z gotującego się makaronu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam oczywiście również o ugotowanym i odcedzonym makaronie. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się kultowe spaghetti.

Czas na spaghetti
Czas na spaghetti © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec w osobnej misce łączę ze sobą żółtka oraz tarty parmezan. Kiedy mieszanka jest już gotowa, wlewam ją na patelnię z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszam

Mieszanka żółtek i sera trafia na patelnię jako ostatni element
Mieszanka żółtek i sera trafia na patelnię jako ostatni element © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie przekładam na talerze, po czym każdą porcję dekoruję dodatkowo przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯