Kremowy makaron ze szparagami i boczkiem świetnie sprawdził się w mojej kuchni. U ciebie będzie tak samo

Lubisz szybkie, proste i przede wszystkim smaczne przepisy w wersji obiadowej dla całej rodziny? Jeśli tak, koniecznie musisz spróbować niesamowitej kombinacji makaronowej z pysznymi dodatkami.

I pomysł na obiad już jestI pomysł na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli codzienne przygotowywanie posiłków jest tylko na twojej głowie, domowe menu musi zawierać różnorodne rozwiązania. Tylko dzięki takiemu zabezpieczeniu w kuchni nigdy nie pojawi się nuda. I tak się składa, że mam fenomenalną inspirację obiadową, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest bardzo prosta w przygotowaniu. Co więcej, cały proces przebiega bardzo szybko, więc jest to idealny patent na obiad zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i ekspresowy posiłek weekendowy, kiedy chcesz po prostu odpocząć i naładować baterie na kolejny tydzień. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przepyszny makaron w kremowym wydaniu. Jako dodatki będą towarzyszyć mu zielone szparagi oraz boczek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie mam. Otóż cały obiad przygotujesz na jednej patelni, dlatego też po gotowaniu nie będzie czekać na ciebie sterta brudnych naczyń do umycia. Czego chcieć więcej?

Ekspresowy makaron z boczkiem i szparagami to gotowa receptura na pyszną ucztę całej rodziny

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 250 zielonych szparagów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 żółtka,
  • 40 g tartego parmezanu,
  • około 200 ml wody z gotowania makaronu,
  • 400 g makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym obiadem rozpoczynam od podzielenia zielonych szparagówboczku wędzonego na mniejsze kawałki.

W pierwszej kolejności zajmuję się zielonymi szparagami
W pierwszej kolejności zajmuję się zielonymi szparagami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przekładam mięsne kęski na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję również wcześniej przygotowane warzywa. 

Składniki wrzucam na rozgrzaną patelnię
Składniki wrzucam na rozgrzaną patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki dodaję obrane i drobno posiekane ząbki czosnku oraz wodę z gotowania makaronu.

Do przepisu wykorzystuję również wodę z gotującego się makaronu
Do przepisu wykorzystuję również wodę z gotującego się makaronu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Nie zapominam oczywiście również o ugotowanym i odcedzonym makaronie. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się kultowe spaghetti.

Czas na spaghetti
Czas na spaghetti © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec w osobnej misce łączę ze sobą żółtka oraz tarty parmezan. Kiedy mieszanka jest już gotowa, wlewam ją na patelnię z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszam

Mieszanka żółtek i sera trafia na patelnię jako ostatni element
Mieszanka żółtek i sera trafia na patelnię jako ostatni element © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie przekładam na talerze, po czym każdą porcję dekoruję dodatkowo przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat