Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!
Chcesz, aby wiosna pojawiła się w twojej kuchni? Przygotuj genialną tartę w wytrawnym wydaniu, a osiągniesz takie efekty w mgnieniu oka. Obok ciekawej przekąski nie sposób przejść obojętnie.
06.05.2024 08:20
W wiosennym menu nie może zabraknąć przepisów z kwiatowymi akcentami i produktami, które właśnie w tym okresie pojawiają się w warzywniakach i marketach.
I tak się składa, że mam genialny pomysł na przepyszną tartę, którą przygotujesz w ciągu 20 minut z prostych składników. Wśród nich oczywiście nie może zabraknąć zielonych szparagów, które zdominowały nasze codzienne menu. W towarzystwie pomidorków koktajlowych na serowej pierzynce i chrupiącym cieście tworzą przepiękną łąkę. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Wiosenna łąka w jadalnym wydaniu to przepyszna kombinacja najlepszych składników
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 400 g ricotty,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżka świeżej bazylii,
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżego szczypiorku,
- 250 g szparagów,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłej tarty. W tym celu łączę ze sobą: ricottę, świeże zioła w posiekanej wersji: bazylię, pietruszkę i szczypiorek, tarty parmezan oraz obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 2. Następnie zajmuję się ciastem francuskim. W tym celu przekładam je do formy z papierem do pieczenia, po czym składam do środka mały kawałek ciasta z każdej strony. Ostatecznie po złożeniu wszystkich boków powinien powstać kształt ramki. Na koniec nakłuwam ciasto w kilku miejscach, aby nie powstały niepotrzebne wybrzuszenia podczas pieczenia.
Krok 3. Dopiero teraz mogę rozprowadzić serową mieszankę na powierzchni ciasta francuskiego. Przykrywam całą powierzchnię poza ramką, którą przed chwilą zrobiłam.
Krok 4. Kolejną warstwę tworzę ze szparagów i kawałków pomidorków koktajlowych w taki sposób, aby uzyskać efekt wiosennej łąki.
Krok 5. Całą konstrukcję na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nie zapominam również o oliwie z oliwek, którą rozprowadzam delikatnie po całej powierzchni. Dodatkowo ciasto dookoła powstałego obrazka smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu nabierze złocistych rumieńców.
Tak przygotowaną przekąskę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Po wyjęciu tarty z piekarnika kroję ją na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło. I to wszystko, smacznego!