PrzepisPrzekąskiPrzynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Przynajmniej raz w tygodniu robię tartę z wiosenną łąką. Palce lizać!

Chcesz, aby wiosna pojawiła się w twojej kuchni? Przygotuj genialną tartę w wytrawnym wydaniu, a osiągniesz takie efekty w mgnieniu oka. Obok ciekawej przekąski nie sposób przejść obojętnie.

Tarta w takim wydaniu zachwyca już samym wyglądem
Tarta w takim wydaniu zachwyca już samym wyglądem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

06.05.2024 08:20

W wiosennym menu nie może zabraknąć przepisów z kwiatowymi akcentamiproduktami, które właśnie w tym okresie pojawiają się w warzywniakach i marketach. 

I tak się składa, że mam genialny pomysł na przepyszną tartę, którą przygotujesz w ciągu 20 minut z prostych składników. Wśród nich oczywiście nie może zabraknąć zielonych szparagów, które zdominowały nasze codzienne menu. W towarzystwie pomidorków koktajlowych na serowej pierzynce i chrupiącym cieście tworzą przepiękną łąkę. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna łąka w jadalnym wydaniu to przepyszna kombinacja najlepszych składników

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 400 g ricotty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka świeżej bazylii,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku,
  • 250 g szparagów,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłej tarty. W tym celu łączę ze sobą: ricottę, świeże zioła w posiekanej wersji: bazylię, pietruszkę i szczypiorek, tarty parmezan oraz obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 

Najpierw zajmuję się mieszanką na bazie ricotty
Najpierw zajmuję się mieszanką na bazie ricotty© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Następnie zajmuję się ciastem francuskim. W tym celu przekładam je do formy z papierem do pieczenia, po czym składam do środka mały kawałek ciasta z każdej strony. Ostatecznie po złożeniu wszystkich boków powinien powstać kształt ramki. Na koniec nakłuwam ciasto w kilku miejscach, aby nie powstały niepotrzebne wybrzuszenia podczas pieczenia. 

Bazą przepisu będzie ciasto francuskie
Bazą przepisu będzie ciasto francuskie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dopiero teraz mogę rozprowadzić serową mieszankę na powierzchni ciasta francuskiego. Przykrywam całą powierzchnię poza ramką, którą przed chwilą zrobiłam. 

Teraz rozprowadzam serową mieszankę
Teraz rozprowadzam serową mieszankę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kolejną warstwę tworzę ze szparagów i kawałków pomidorków koktajlowych w taki sposób, aby uzyskać efekt wiosennej łąki. 

Czas na kolorowe dodatki
Czas na kolorowe dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Całą konstrukcję na koniec doprawiam do smaku soląpieprzem. Nie zapominam również o oliwie z oliwek, którą rozprowadzam delikatnie po całej powierzchni. Dodatkowo ciasto dookoła powstałego obrazka smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu nabierze złocistych rumieńców. 

W przepisie nie zabraknie również oliwy z oliwek
W przepisie nie zabraknie również oliwy z oliwek© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną przekąskę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 6. Po wyjęciu tarty z piekarnika kroję ją na mniejsze kawałki i serwuję na ciepło. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie