Najprostszy przepis na napoleonkę. Kruchutkie ciasto i aksamitny waniliowy krem

Szukasz przepisu na deser, który zachwyci wszystkich swoim smakiem i prostotą wykonania? Napoleonka z ciasta francuskiego to idealny wybór. Kruche ciasto i aksamitny krem waniliowy to połączenie, któremu nikt się nie oprze.

Najprostszy przepis na napoleonkę. Kruchutkie ciasto i aksamitny waniliowy kremNajprostszy przepis na napoleonkę. Kruchutkie ciasto i aksamitny waniliowy krem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mitch Hutchinson
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

To połączenie delikatnego kremu waniliowego i chrupiącego ciasta francuskiego, które sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Dzisiaj podzielę się z tobą sprawdzonym przepisem na napoleonkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Odkryj, jak z łatwością przygotować to wyśmienite ciasto w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Napoleonka - kruche ciasto i aksamitny krem w kilka chwil

Sekret idealnej napoleonki:

  • Dobrej jakości ciasto francuskie: Wybierz ciasto z dużą zawartością masła, aby uzyskać kruche i chrupiące warstwy.
  • Waniliowy krem: Przygotuj go na bazie budyniu i masła, dodając aromatyczną wanilię dla wyjątkowego smaku.
  • Sprytny trik: Upiecz wierzch ciasta już pocięty na porcje, aby uniknąć kruszenia się podczas krojenia gotowego deseru.

Przepis na pyszną napoleonkę

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru.

Krem:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Przygotowanie:

  1. Krem: W misce zmiksuj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę z 1 szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej masę z żółtek i cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty. Gotowy budyń przelej do innego naczynia i przykryj folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni kremu. Pozostaw do ostudzenia.
  2. Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 190°C. Jedno ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut. Wystudź. Drugie ciasto francuskie rozłóż na blasze, podziel je na prostokąty nożem (nie docinając do końca), nakłuj widelcem i piecz przez 10 minut. Wystudź.
  3. Wykończenie: Miękkie masło ubij mikserem. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem wyłóż na spód z ciasta francuskiego, przykryj prostokątami z ciasta i posyp cukrem pudrem. Schłodź napoleonkę w lodówce przed podaniem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do kremu możesz dodać łyżeczkę ekstraktu rumowego lub migdałowego dla dodatkowego aromatu.
  • Wierzch napoleonki możesz udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami lub malinami.
  • Napoleonkę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Napoleonka to łatwy i pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, jak proste jest przygotowanie tego klasycznego przysmaku!

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser