Wlej kilka łyżek do smażonych pieczarek. Zarumienią się i nie puszczą wody

Masz w lodówce trochę pieczarek, ale brakuje ci pomysłu, jak je wykorzystać? Wrzuć je na patelnię z kilkoma dodatkami, a na pewno nie pożałujesz.

Wystarczy, że połączysz pieczarki z kilkoma składnikamiWystarczy, że połączysz pieczarki z kilkoma składnikami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pieczarki, to jeden z tych produktów, bez których ciężko byłoby funkcjonować w kuchni. W końcu wykorzystujemy je do całej masy przepisów zarówno do dań obiadowych, jak i smacznych przekąsek. Osobiście nie wyobrażam sobie choćby jednego tygodnia bez pysznego kremu na bazie pieczarek. Po prostu mogłabym jeść go na okrągło. 

Z drugiej strony uważam, że pomysłów na podanie pieczarek nigdy nie jest za wiele. W końcu im większy mamy wybór, tym lepiej. Co więcej, dzięki sprawdzonym rozwiązaniom w przeróżnej wersji, mamy pewność, że pieczarki nigdy się nam nie znudzą. A ty, w jakiej formie najbardziej je lubisz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Pieczarki prosto z patelni

Jak przygotować pieczarki w ciekawy sposób, a przy okazji wcale się nie napracować? Rozwiązanie jest bardzo proste, wrzuć je na patelnię i połącz dosłownie z kilkoma składnikami. Pięknie się zarumienią i z pewnością nie puszczą wody, która zazwyczaj sprawia nam sporo problemów. 

I to wszystko. Już po chwili w twojej kuchni pojawi się pyszny dodatek, który możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Glazurowane pieczarki będą świetnie komponować się m.in. z ryżem, jak i mięsnymi kęskami. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i ciesz się genialnym smakiem pieczarek w niesamowitym wydaniu.

Pieczarki w glazurze mają w sobie to "coś"
Pieczarki w glazurze mają w sobie to "coś" © Adobe Stock | Oksana

Jak zrobić pieczarki w glazurze krok po kroku?

Składniki:

  • 450 g małych pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¾ łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • do dekoracji: sezam i posiekana natka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dobrze rozgrzejnatłuść patelnię. Następnie wrzuć do środka oczyszczone pieczarki.
  2. Smaż je przez chwilę, po czym dodaj na patelnię obraneprzeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  3. Jako kolejne składniki wlej na patelnię ocet balsamiczny oraz miód
  4. Pod koniec smażenia, kiedy pieczarki dobrze połączą się z miodowo-balsamiczną glazurą, dopraw je do smaku przyprawami. Pamiętaj, pieczarki należy solić zawsze pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, na twojej patelni z pewnością pojawi się woda.
  5. Nie zapomnij również o dodatkach, a mianowicie sezamie oraz świeżym szczypiorku. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej