PrzepisProste przepisyWlej kilka łyżek do smażonych pieczarek. Zarumienią się i nie puszczą wody

Wlej kilka łyżek do smażonych pieczarek. Zarumienią się i nie puszczą wody

Wystarczy, że połączysz pieczarki z kilkoma składnikami
Wystarczy, że połączysz pieczarki z kilkoma składnikami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
07.04.2024 12:42

Masz w lodówce trochę pieczarek, ale brakuje ci pomysłu, jak je wykorzystać? Wrzuć je na patelnię z kilkoma dodatkami, a na pewno nie pożałujesz.

Pieczarki, to jeden z tych produktów, bez których ciężko byłoby funkcjonować w kuchni. W końcu wykorzystujemy je do całej masy przepisów zarówno do dań obiadowych, jak i smacznych przekąsek. Osobiście nie wyobrażam sobie choćby jednego tygodnia bez pysznego kremu na bazie pieczarek. Po prostu mogłabym jeść go na okrągło. 

Z drugiej strony uważam, że pomysłów na podanie pieczarek nigdy nie jest za wiele. W końcu im większy mamy wybór, tym lepiej. Co więcej, dzięki sprawdzonym rozwiązaniom w przeróżnej wersji, mamy pewność, że pieczarki nigdy się nam nie znudzą. A ty, w jakiej formie najbardziej je lubisz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki prosto z patelni

Jak przygotować pieczarki w ciekawy sposób, a przy okazji wcale się nie napracować? Rozwiązanie jest bardzo proste, wrzuć je na patelnię i połącz dosłownie z kilkoma składnikami. Pięknie się zarumienią i z pewnością nie puszczą wody, która zazwyczaj sprawia nam sporo problemów. 

I to wszystko. Już po chwili w twojej kuchni pojawi się pyszny dodatek, który możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Glazurowane pieczarki będą świetnie komponować się m.in. z ryżem, jak i mięsnymi kęskami. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i ciesz się genialnym smakiem pieczarek w niesamowitym wydaniu.

Pieczarki w glazurze mają w sobie to "coś"
Pieczarki w glazurze mają w sobie to "coś"© Adobe Stock | Oksana

Jak zrobić pieczarki w glazurze krok po kroku?

Składniki:

  • 450 g małych pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¾ łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • do dekoracji: sezam i posiekana natka szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dobrze rozgrzejnatłuść patelnię. Następnie wrzuć do środka oczyszczone pieczarki.
  2. Smaż je przez chwilę, po czym dodaj na patelnię obraneprzeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  3. Jako kolejne składniki wlej na patelnię ocet balsamiczny oraz miód
  4. Pod koniec smażenia, kiedy pieczarki dobrze połączą się z miodowo-balsamiczną glazurą, dopraw je do smaku przyprawami. Pamiętaj, pieczarki należy solić zawsze pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, na twojej patelni z pewnością pojawi się woda.
  5. Nie zapomnij również o dodatkach, a mianowicie sezamie oraz świeżym szczypiorku. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także