Wlej kilka łyżek do smażonych pieczarek. Zarumienią się i nie puszczą wody
Masz w lodówce trochę pieczarek, ale brakuje ci pomysłu, jak je wykorzystać? Wrzuć je na patelnię z kilkoma dodatkami, a na pewno nie pożałujesz.
07.04.2024 12:42
Pieczarki, to jeden z tych produktów, bez których ciężko byłoby funkcjonować w kuchni. W końcu wykorzystujemy je do całej masy przepisów zarówno do dań obiadowych, jak i smacznych przekąsek. Osobiście nie wyobrażam sobie choćby jednego tygodnia bez pysznego kremu na bazie pieczarek. Po prostu mogłabym jeść go na okrągło.
Z drugiej strony uważam, że pomysłów na podanie pieczarek nigdy nie jest za wiele. W końcu im większy mamy wybór, tym lepiej. Co więcej, dzięki sprawdzonym rozwiązaniom w przeróżnej wersji, mamy pewność, że pieczarki nigdy się nam nie znudzą. A ty, w jakiej formie najbardziej je lubisz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki prosto z patelni
Jak przygotować pieczarki w ciekawy sposób, a przy okazji wcale się nie napracować? Rozwiązanie jest bardzo proste, wrzuć je na patelnię i połącz dosłownie z kilkoma składnikami. Pięknie się zarumienią i z pewnością nie puszczą wody, która zazwyczaj sprawia nam sporo problemów.
I to wszystko. Już po chwili w twojej kuchni pojawi się pyszny dodatek, który możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Glazurowane pieczarki będą świetnie komponować się m.in. z ryżem, jak i mięsnymi kęskami. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada i ciesz się genialnym smakiem pieczarek w niesamowitym wydaniu.
Jak zrobić pieczarki w glazurze krok po kroku?
Składniki:
- 450 g małych pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- ¾ łyżki miodu,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- przyprawy: sól, pieprz,
- do dekoracji: sezam i posiekana natka szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw dobrze rozgrzej i natłuść patelnię. Następnie wrzuć do środka oczyszczone pieczarki.
- Smaż je przez chwilę, po czym dodaj na patelnię obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Jako kolejne składniki wlej na patelnię ocet balsamiczny oraz miód.
- Pod koniec smażenia, kiedy pieczarki dobrze połączą się z miodowo-balsamiczną glazurą, dopraw je do smaku przyprawami. Pamiętaj, pieczarki należy solić zawsze pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, na twojej patelni z pewnością pojawi się woda.
- Nie zapomnij również o dodatkach, a mianowicie sezamie oraz świeżym szczypiorku. I to wszystko, smacznego!