Nawet najzdrowszy miód zamienia się w bezwartościowy słodzik. Wszystko przez głupi błąd

Miód to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Zaprzepaszczenie tych właściwości przychodzi nam jednak bardzo łatwo. Jeśli popełniasz ten popularny błąd, to nie kłopocz się z używaniem miodu — równie dobrze możesz po prostu chwycić za cukier.

Miód będzie, jak zwykły cukier. Sprawi to prosty błądMiód będzie, jak zwykły cukier. Sprawi to prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva | Lubo Ivanko

O niezwykłych właściwościach miodu — efektu ciężkiej pracy pszczół i mieszania nektaru z enzymami — wie większość z nas. Miód uznajemy właściwie za cud natury i nie przeczy to wcale rzeczywistości. Już odrobina słodkiego produktu pozytywnie wpływa na ludzki układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę lipidową i trawienie. Problem polega na tym, że robi to tylko wtedy, gdy zażywamy go w prawidłowy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Miód jest bowiem nie tylko niezwykle zdrowy, ale także bardzo podatny na zniszczenie. Warunki atmosferyczne momentalnie wpływają na jego właściwości, przede wszystkim zawartość enzymów takich, jak inhibina. Efekt? Taki miód traci zupełnie swojego unikalne działanie antybakteryjne i staje się zwykłym słodzikiem. Wyjaśnijmy więc, jak do tego nie dopuścić.

Popularny błąd niszczy miód

Jeśli przyjrzałeś się kiedyś etykietom, które zawiera dobrej jakości miód, być może zauważyłeś na nich proste zalecenie: trzymać miód w temperaturze poniżej 18 stopniu. Są to warunki, w których miód "czuje się" najlepiej. To oznacza, że miód o wiele lepiej trzymać w piwnicy, spiżarni czy nawet lodówce, niż w szafce kuchennej. To ostatnie miejsce bywa bowiem złudne — wystarczy, że ugotujemy parujący rosół, by temperatura w szafkach drastycznie się zwiększyła.

Miód w herbacie. Czy można to robić?
Miód w herbacie. Czy można to robić? © Canva | Syda Productions

Poza wkładaniem miodu do szafki kuchennej (a już nie daj Boże takiej umiejscowionej nad płytą indukcyjną), istnieje jeszcze jeden popularny błąd, dotyczący "użytkowania" miodu. Chodzi tu o dodawanie go do herbaty. Nagminnie robimy to od razu po zalaniu torebki z herbatą wrzątkiem, a to oznacza, że tak naprawdę nie spożywamy miodu, tylko zwykły cukier. Co w takim razie zrobić? Cierpliwie poczekać. Zanim dodamy miód do napoju, powinien on ostygnąć do temperatury poniżej 42 stopni! Tylko wtedy skorzystamy z dobrodziejstw natury i niesamowitych właściwości antybakteryjnych miodu. Rzecz jasna wtedy, gdy kupiony przez nas miód jest prawdziwy, a nie podrabiany...

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam to tym mięsie
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟