Mało kto zna czarny miód, a to skarbnica zdrowia. Warto sięgać zimą, aby poprawić odporność
Ten produkt spożywczy wygląda nietypowo, ale jego niezwykłe właściwości prozdrowotne sprawiają, że wystarczy jedna łyżka dziennie, by odczuć niebywałą wręcz poprawę odporności. Zainteresuj się czarnym miodem zimą, zanim zarazki zainteresują się tobą!
21.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:10
Okres jesienno-zimowy nie rozpieszcza naszych wygrzanych jeszcze letnimi promieniami słońca i przesiąkniętych witaminą D organizmów. Kolejki do lekarzy pierwszego kontaktu niebezpiecznie się wydłużają, a po ulicach słychać niepokojące kichanie i pociąganie nosem. Refleksja jest szybka i stanowcza: czas wziąć się za swoją odporność, zanim jedynym ratunkiem okażą się silne leki z apteki i przeciągające w nieskończoność L4.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakiś czas temu pisaliśmy tu o diecie antyprzeziębieniowej. Uwzględniliśmy w niej to, co potrzebne organizmowi do radzenia sobie z jesienno-zimowymi drobnoustrojami. Przydatny okazuje się w tej kwestii beta-karoten, cynk, witamina C, selen i nienasycone kwasy tłuszczowe. I aż dziw nas bierze, że od razu nie przyszedł nam wtedy do głowy czarny miód. Czas to nadrobić i opowiedzieć co nieco o tym niezwykłym produkcie.
Czarny miód. Cud natury wzmocniony przez człowieka
Zacznijmy od tego, że czarny miód nie jest produktem stuprocentowo naturalnym. Nie oznacza to jednak, że został stworzony w przemysłowym laboratorium, z użyciem środków chemicznych, syropu glukozowo-fruktozowego, substancji konserwujących i tego rodzaju świństw. O to możesz się nie martwić. Czarny miód zawdzięcza swój nietypowy kolor naturalnym dodatkom wzmacniającym jego i tak już niesamowite właściwości prozdrowotne.
Główną rolę w czarnym miodzie odgrywa czarnuszka. Olej i nasiona tej przyprawy dodane do miodu wzbogacają go o związki bioaktywne, które mobilizują układ odpornościowy do działania, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Połączenie tych składników (oraz obecnego w recepturze imbiru) to odpornościowy strzał w dziesiątkę. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, by poczuć różnicę. A jak przyrządzić czarny miód?
Czarny miód
Składniki:
- 1 szklanka miodu (koniecznie naturalnego!),
- 2 łyżki oleju z czarnuszki,
- 2 łyżki nasion czarnuszki,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Wodę wlej do rondelka. Dodaj do niej imbir i nasiona czarnuszki (możesz też je zmielić, wtedy czerń miodu będzie intensywniejsza). Podgrzewaj 10 minut, ale nie doprowadzaj wody do wrzenia.
- Miód i olej z czarnuszki podgrzej w kąpieli wodnej, uważając, by ich temperatura nie przekraczała 38-40 stopni Celsjusza.
- Gdy składniki ostygną, połącz je ze sobą. Smacznego!