Zakochasz się w tym smaku. Upiecz już dziś, a do Świąt staną się mięciutkie

Nie ma to jak pierniczki świąteczne! Pyszne, aromatyczne, nadające Gwiazdce odpowiedniego charakteru. Jeśli jeszcze ich nie zrobiłeś, najwyższy czas to nadrobić. Tak się składa, że znamy doskonały przepis, dzięki któremu pierniki wychodzą idealnie smaczne i cudownie mięciutkie.

Pierniczki świąteczne jeszcze nigdy nie były smaczniejszePierniczki świąteczne jeszcze nigdy nie były smaczniejsze
Źródło zdjęć: © Canva | Andrea Imre

Świąteczne pierniczki to prawdziwy must have każdej Gwiazdki. Nie chodzi jedynie o ich smak, ale również aromat i czas spędzony z rodziną na ich przygotowaniu. To atmosfera przez duże "A", chociaż należy również uczciwie zaznaczyć, że kwestia kulinarna nie jest tu bez znaczenia. Pierniczki są przecież absolutnie pyszne. O ile zostały przygotowane w prawidłowy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Receptura, którą za moment zobaczysz, jest dosyć klasyczna. Miód, cukier, kakao, masło okazuje się doskonałym składem tych świątecznych łakoci. Co więcej, takie pierniczki nie tylko świetnie smakują, ale również bardzo ładnie wyglądają. Będą więc doskonale się prezentowały na twojej choince. Przygotuj je już dzisiaj, a ostatnie dni przed Świętami będziesz mógł poświęcić na inne przepisy. Sałatka jarzynowa i karp same się nie zrobią...

Pierniczki świąteczne jak z bajki

Składniki:

  • 250 g miodu,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piekarnika (najlepiej domowej!),
  • 600 g mąki,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.
Pierniczki świąteczne nie tylko świetnie smakują, ale również obłędnie pachną
Pierniczki świąteczne nie tylko świetnie smakują, ale również obłędnie pachną © Canva | Yuganov Konstantin

Sposób przygotowania:

  1. Masło wsadź do rondelka. Nastaw niewielką moc palnika i poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści. Dodaj miód, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Podgrzewaj, uważając na to, by nic się nie przypaliło. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przestudzoną masę wzbogać o jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Dopraw jeszcze szczyptą soli. Całość wyrób dłońmi. Przełóż do woreczka i wstaw do zamrażalnika na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij masę i rozwałkuj ją na placek o grubości około 1 cm. Wykrój pierniczki wykorzystując szablony. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 7 - 10 minut. Po ostygnięciu udekoruj lukrem z tuby. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości