PrzepisSałatkiEwa Wachowicz robi sałatkę jarzynową z innych składników. Każdy chwali

Ewa Wachowicz robi sałatkę jarzynową z innych składników. Każdy chwali

Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej? Poza włoszczyzną, jajami czy zielonym groszkiem w jarzynówce według przepisu znanej polskiej restauratorki znajdziemy przepyszny, nieoczywisty sos oraz miks słodkiego owocu z kiszonką. Dla wielu to żadna nowość, innych natomiast zdziwić może takie połączenie składników.

Sałatka jarzynowa według przepisu Ewy Wachowicz
Sałatka jarzynowa według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Freepik | stockking

20.11.2023 | aktual.: 20.11.2023 19:55

Sałatka jarzynowa to niekwestionowany symbol polskiego stołu. Obok takich klasyków, jak kotlet schabowy, pierogi czy rosół jest niekwestionowanym szlagierem i nie ma domu, w którym choć raz takiej nie przyrządzono. Istnieje wiele wersji specjału, a jedną z nich podzieliła się znana restauratorka i autorytet kulinarny Ewa Wachowicz. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej?

W jarzynówce Ewy Wachowicz, prócz klasyków - włoszczyzny, groszku czy jajek - znajdziemy też pokrojonego drobno pora, kiszonego ogórka oraz odrobinę jabłka. Jabłko bywa częstym składnikiem wielu sałatek jarzynowych, zwłaszcza tej z dodatkiem śledzia. Jabłko wspaniale odnajduje się w takiej kompozycji, łagodząc wyrazisty smak ryby.

Za smak sałatki jarzynowej Ewy Wachowicz odpowiada też sos, którym w tym przypadku jest połączeniem musztardy, śmietany, majonezu i ugotowanego żółtka. Całość wieńczy szczypta soli i pieprzu i spora garść posiekanych ziół (opcjonalnie). Postaw taką sałatkę jarzynową na świątecznych stole, a wszyscy będą błagać o przepis.

Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem
Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem© Freepik | timolina

Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 por,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 jajek,
  • 1 jabłko,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i przerzuć do jednego naczynia.
  2. Dodaj pokrojony w piórka por, pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone na mniejsze części ugotowane na twardo białka i groszek.
  3. Ugotowane żółtka wymieszaj z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Tuż przed podaniem dodaj do sałatki starte na grubych oczkach jabłko (jeśli sałatkę robisz wcześniej, zrezygnuj z jabłka, by nie zakwasiło całości).
  5. Sałatkę zalej sosem i opcjonalnie udekoruj świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
sałatka jarzynowajarzynowaewa wachowicz
Wybrane dla Ciebie