Ewa Wachowicz robi sałatkę jarzynową z innych składników. Każdy chwali

Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej? Poza włoszczyzną, jajami czy zielonym groszkiem w jarzynówce według przepisu znanej polskiej restauratorki znajdziemy przepyszny, nieoczywisty sos oraz miks słodkiego owocu z kiszonką. Dla wielu to żadna nowość, innych natomiast zdziwić może takie połączenie składników.

Sałatka jarzynowa według przepisu Ewy WachowiczSałatka jarzynowa według przepisu Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Freepik | stockking

Sałatka jarzynowa to niekwestionowany symbol polskiego stołu. Obok takich klasyków, jak kotlet schabowy, pierogi czy rosół jest niekwestionowanym szlagierem i nie ma domu, w którym choć raz takiej nie przyrządzono. Istnieje wiele wersji specjału, a jedną z nich podzieliła się znana restauratorka i autorytet kulinarny Ewa Wachowicz. Zobacz przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji

Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej?

W jarzynówce Ewy Wachowicz, prócz klasyków - włoszczyzny, groszku czy jajek - znajdziemy też pokrojonego drobno pora, kiszonego ogórka oraz odrobinę jabłka. Jabłko bywa częstym składnikiem wielu sałatek jarzynowych, zwłaszcza tej z dodatkiem śledzia. Jabłko wspaniale odnajduje się w takiej kompozycji, łagodząc wyrazisty smak ryby.

Za smak sałatki jarzynowej Ewy Wachowicz odpowiada też sos, którym w tym przypadku jest połączeniem musztardy, śmietany, majonezu i ugotowanego żółtka. Całość wieńczy szczypta soli i pieprzu i spora garść posiekanych ziół (opcjonalnie). Postaw taką sałatkę jarzynową na świątecznych stole, a wszyscy będą błagać o przepis.

Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem
Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz zachwyca smakiem © Freepik | timolina

Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 por,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 jajek,
  • 1 jabłko,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 5 łyżeczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i przerzuć do jednego naczynia.
  2. Dodaj pokrojony w piórka por, pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone na mniejsze części ugotowane na twardo białka i groszek.
  3. Ugotowane żółtka wymieszaj z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Tuż przed podaniem dodaj do sałatki starte na grubych oczkach jabłko (jeśli sałatkę robisz wcześniej, zrezygnuj z jabłka, by nie zakwasiło całości).
  5. Sałatkę zalej sosem i opcjonalnie udekoruj świeżą natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki