Ewa Wachowicz robi sałatkę jarzynową z innych składników. Każdy chwali
Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej? Poza włoszczyzną, jajami czy zielonym groszkiem w jarzynówce według przepisu znanej polskiej restauratorki znajdziemy przepyszny, nieoczywisty sos oraz miks słodkiego owocu z kiszonką. Dla wielu to żadna nowość, innych natomiast zdziwić może takie połączenie składników.
20.11.2023 | aktual.: 20.11.2023 19:55
Sałatka jarzynowa to niekwestionowany symbol polskiego stołu. Obok takich klasyków, jak kotlet schabowy, pierogi czy rosół jest niekwestionowanym szlagierem i nie ma domu, w którym choć raz takiej nie przyrządzono. Istnieje wiele wersji specjału, a jedną z nich podzieliła się znana restauratorka i autorytet kulinarny Ewa Wachowicz. Zobacz przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej?
W jarzynówce Ewy Wachowicz, prócz klasyków - włoszczyzny, groszku czy jajek - znajdziemy też pokrojonego drobno pora, kiszonego ogórka oraz odrobinę jabłka. Jabłko bywa częstym składnikiem wielu sałatek jarzynowych, zwłaszcza tej z dodatkiem śledzia. Jabłko wspaniale odnajduje się w takiej kompozycji, łagodząc wyrazisty smak ryby.
Zobacz także
Za smak sałatki jarzynowej Ewy Wachowicz odpowiada też sos, którym w tym przypadku jest połączeniem musztardy, śmietany, majonezu i ugotowanego żółtka. Całość wieńczy szczypta soli i pieprzu i spora garść posiekanych ziół (opcjonalnie). Postaw taką sałatkę jarzynową na świątecznych stole, a wszyscy będą błagać o przepis.
Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 2 ziemniaki,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 por,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 jajek,
- 1 jabłko,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki śmietany,
- 5 łyżeczek majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i przerzuć do jednego naczynia.
- Dodaj pokrojony w piórka por, pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone na mniejsze części ugotowane na twardo białka i groszek.
- Ugotowane żółtka wymieszaj z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem dodaj do sałatki starte na grubych oczkach jabłko (jeśli sałatkę robisz wcześniej, zrezygnuj z jabłka, by nie zakwasiło całości).
- Sałatkę zalej sosem i opcjonalnie udekoruj świeżą natką pietruszki.