Ewa Wachowicz robi sałatkę jarzynową z innych składników. Każdy chwali
Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej? Poza włoszczyzną, jajami czy zielonym groszkiem w jarzynówce według przepisu znanej polskiej restauratorki znajdziemy przepyszny, nieoczywisty sos oraz miks słodkiego owocu z kiszonką. Dla wielu to żadna nowość, innych natomiast zdziwić może takie połączenie składników.
Sałatka jarzynowa to niekwestionowany symbol polskiego stołu. Obok takich klasyków, jak kotlet schabowy, pierogi czy rosół jest niekwestionowanym szlagierem i nie ma domu, w którym choć raz takiej nie przyrządzono. Istnieje wiele wersji specjału, a jedną z nich podzieliła się znana restauratorka i autorytet kulinarny Ewa Wachowicz. Zobacz przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczny makaron z sosem dyniowym. Nie można sobie wymarzyć lepszego obiadu lub kolacji
Co Ewa Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej?
W jarzynówce Ewy Wachowicz, prócz klasyków - włoszczyzny, groszku czy jajek - znajdziemy też pokrojonego drobno pora, kiszonego ogórka oraz odrobinę jabłka. Jabłko bywa częstym składnikiem wielu sałatek jarzynowych, zwłaszcza tej z dodatkiem śledzia. Jabłko wspaniale odnajduje się w takiej kompozycji, łagodząc wyrazisty smak ryby.
Za smak sałatki jarzynowej Ewy Wachowicz odpowiada też sos, którym w tym przypadku jest połączeniem musztardy, śmietany, majonezu i ugotowanego żółtka. Całość wieńczy szczypta soli i pieprzu i spora garść posiekanych ziół (opcjonalnie). Postaw taką sałatkę jarzynową na świątecznych stole, a wszyscy będą błagać o przepis.
Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 2 ziemniaki,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 por,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 jajek,
- 1 jabłko,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki śmietany,
- 5 łyżeczek majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotowane warzywa: marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i przerzuć do jednego naczynia.
- Dodaj pokrojony w piórka por, pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojone na mniejsze części ugotowane na twardo białka i groszek.
- Ugotowane żółtka wymieszaj z musztardą, śmietaną i majonezem. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem dodaj do sałatki starte na grubych oczkach jabłko (jeśli sałatkę robisz wcześniej, zrezygnuj z jabłka, by nie zakwasiło całości).
- Sałatkę zalej sosem i opcjonalnie udekoruj świeżą natką pietruszki.