Przepis na sałatkę jarzynową sprzed 130 lat. Widząc listę składników, złapiesz się za głowę

Sałatka jarzynowa to potrawa, która zasłużyła na miano królowej wśród sałatek. Znajduje się na każdym świątecznym stole w Polsce i cieszy się niewzruszonym gronem swoich zwolenników. Co ciekawe, składniki, z których jest przygotowywana, mogą różnić się w zależności od regionu.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zgodnie z informacjami pochodzącymi z 1894 roku, popularna sałatka jarzynowa była przygotowywana z zupełnie innych składników, które dzisiaj mogą być trudne do zdobycia. Ciekawe, co mogliśmy znaleźć w jej składzie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biało-czerwona zupa w kremowej postaci. Rozgrzewająca i piękna jednocześnie

Sałatka jarzynowa to danie, które dla wielu Polaków jest absolutnym must-have na każde święta. Niemniej jednak, z pewnością znajdą się osoby, które będą dyskutować, czy do sałatki powinno się dodawać ogórka kiszonego, ziemniaki czy jajko. Okazuje się jednak, że wszystkie te spory schodzą na dalszy plan, kiedy odkrywamy, że pierwotny przepis na sałatkę jarzynową zawierał wiele innych składników, o których już dawno zapomnieliśmy.

Sałatka jarzynowa - receptura z 1894 roku

Najstarszy znany przepis na sałatkę jarzynową pochodzi z 1894 roku. Sałatka jarzynowa to danie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świąt, imienin u cioci czy spotkań rodzinnych. Choć jest uważana za tradycyjną polską potrawę, to czy rzeczywiście tak jest? Okazuje się, że nie.

Sałatkę jarzynową według wszelkiego prawdopodobieństwa opracował rosyjski kucharz Lucien Olivier. Ten przepis stał się jego specjałem w restauracji Hermitage. Szef kuchni był tak dumny ze swojego dzieła, że nie chciał dzielić się przepisem na swoje danie z nikim innym. Niestety, nawet w swojej własnej kuchni nie mógł czuć się bezpieczny. Jeden z kucharzy uważnie obserwował jego pracę i zdołał odtworzyć przepis, który następnie serwował w swojej restauracji Mosva, a potem udostępnił go dalej

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © wikipedia

Według najstarszych zapisków lista składników wyglądała w ten sposób:

  • pół jarząbka,
  • duży korniszon,
  • dwa ziemniaki,
  • 3-4 liście sałaty,
  • 3 duże ogony raków,
  • łyżeczka kaparów,
  • 3-5 oliwek,
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej,
  • 1,5 łyżki sosu prowansalskiego, czyli majonezu.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy